Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ανάσταση στην Ελλάδα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και ελπίδα για τέλος στον πόλεμο

Θεσσαλονίκη: Ανάσταση στην Ελλάδα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και ελπίδα για τέλος στον πόλεμο
Φωτογραφία ThessToday.gr

Πρόσφυγες από την Ουκρανία έζησαν για πρώτη φορά την Ανάσταση στην Ελλάδα, την ώρα που ο πόλεμος στη χώρα τους, που ξεκίνησε από τη ρωσική εισβολή, συμπληρώνει σήμερα (24.4.2022) 60 ημέρες, στον Ιερό Ναό Παναγίας της Ευαγγελίστριας, στα παλιά Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας στη Θεσσαλονίκη.

Ιερείς από την Ελλάδα και την Ουκρανία έψαλλαν τη λειτουργία της Ανάστασης και στις δύο γλώσσες, δίνοντας ένα μήνυμα συναδέλφωσης και ελπίδας κατά του πολέμου για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας αλλά έχουν μεγάλη αγωνία για την κατάσταση στα ουκρανικά εδάφη.

Ουκρανοί πολίτες, κρατώντας κεριά, παρακολούθησαν τη λειτουργία με την ευχή το επόμενο Πάσχα να είναι διαφορετικό και πιο χαρούμενο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

«Υπάρχει αγωνία και φόβος. Τέτοιο Πάσχα δεν είχαμε ποτέ και μακάρι να μην έχουμε ποτέ. Μακάρι το επόμενο Πάσχα, η επόμενη ανάσταση να είναι διαφορετικά», αναφέρει ο πρόεδρος της ουκρανικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Κοσίτσκι και μεταδίδει το ThessToday.gr.

Και ευχαριστώντας την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία σε ελληνικά και ουκρανικά «για να νιώθουν πιο οικεία και πιο σπιτικά» οι πρόσφυγες, πρόσθεσε:

«Οι πρόσφυγες μεταφέρουν ευχαριστίες προς όλους τους Έλληνες που τους βοηθούν. Είδαμε κάποιες πολύ στοργικές στιγμές αγάπης, όπου έφερναν ανθρωπιστική βοήθεια. Ο ελληνικός λαός που καταλαβαίνει τι γίνεται στη χώρα του ουκρανικού λαού νιώθει τον πόνο και την ανάγκη να βρίσκεται κοντά. Είναι μια αίσθηση συμπαράστασης και αγάπης που δείχνουν οι Έλληνες προς τον ουκρανικό λαό».

Και την ώρα που οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες η ελληνοουκρανική κοινότητα της Θεσσαλονίκης εκφράζει την ευχή «η Ανάσταση του Χριστού να φέρει και την Ανάσταση της Ουκρανίας. Το τέλος του Γολγοθά στην Μαριούπολη, την Οδησσό, το Κίεβο και τις άλλες πόλεις, το τέλος του πολέμου και την ειρήνη».

Οι πιστοί ευχήθηκαν, μετά τα μεσάνυχτα, Χριστός Ανέστη και Xpηctoc Bockpec ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πασχαλινό κέρασμα.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις