Κυριακή, 26 Μαΐ
24oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Αποκαλυπτήρια για το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

Θεσσαλονίκη: Αποκαλυπτήρια για το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου θα πραγματοποιηθούν σήμερα, στις 20:30 το βράδυ, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού του δήμου Νεάπολης – Συκεών, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Το μνημείο, που αποτελεί έργο του ομότιμου καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιώργου Τσάρα, έχει τοποθετηθεί στο πάρκο Μνήμης (μεταξύ των οδών Ρήγα Φεραίου- Ανδρέα Παπανδρέου- Ναυπάκτου) και έχει τη μορφή κεκλιμένης στήλης ύψους 6 μέτρων.

Στην κορυφή του, σύμφωνα με την περιγραφή του δημιουργού, υπάρχουν επτά φωτισμένα πουλιά για να μεταφέρουν παντού το μήνυμα της ζώσας μνήμης, ενώ στη βάση της στήλης υπάρχουν δύο απεικονίσεις: στη μία πλευρά απεικονίζεται το δράμα των Ποντίων και στην άλλη των Μικρασιατών, τα οποία συνδέονται στενά μεταξύ τους και παρουσιάζονται σαν ένα.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με χαιρετισμούς και ομιλίες εκπροσώπων Ποντιακών και Μικρασιατικών σωματείων και ομοσπονδιών, ενώ μετά τα αποκαλυπτήρια θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικρασίας. Θα ακολουθήσει δρώμενο – αφιέρωμα στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με τίτλο: «Σφαγή των νηπίων της Σάντας» στο οποίο ο δημοφιλής πόντιος καλλιτέχνης Αλέξης Παρχαρίδης θα ερμηνεύσει μοιρολόγια του Πόντου συνοδευόμενος από τη λύρα του Δημήτρη Πιπερίδη.

Στο ρόλο του αφηγητή ο Τάκης Βαμβακίδης. Στη συνέχεια, το τραγούδι – θρήνο για την καταστροφή της Σμύρνης, το γνωστό «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι» θα ερμηνεύσει ο Γιάννης Τσάμης με τη συνοδεία της Αλεξάνδρας Χρυσικοπούλου στην πολίτικη λύρα, ενώ οι χοροί – αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες που ήταν προγραμματισμένοι για το τέλος της εκδήλωσης ματαιώνονται λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις