Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Αρκούδα άφησε αυτές τις πατημασιές μια ανάσα από σπίτια στα Πετροκέρασα

Θεσσαλονίκη: Αρκούδα άφησε αυτές τις πατημασιές μια ανάσα από σπίτια στα Πετροκέρασα

Η αρκούδα μπήκε σε κατοικημένη περιοχή σε χωριό στη Θεσσαλονίκη και οι κάτοικοι εμφανίζονται ανάστατοι. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την περιοχή…

Την εμφάνιση της έκανε αρκούδα σε χωριό κοντά στην Θεσσαλονίκη. Ισως πρόκειται για την ίδια που είχε εντοπιστεί στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και έχει προκαλέσει την αναστάτωση των πολιτών.

Αυτή τη φορά, το άγριο ζώο πέρασε πολύ κοντά από αυλές σπιτιών στα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης σε διάστημα τριών ημερών και άφησε τις πατημασιές της σε αγροτικούς δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων από τα Πετροκέρασα μέχρι το Λιβάδι, η αρκούδα κατέστρεψε στο διάβα της κάποια μελίσσια. Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί τα ίχνη της σε διάφορα μέρη γύρω από τη Θεσσαλονίκη και οι κάτοικοι ανησυχούν με την κατάσταση.

«Εχει παρατηρηθεί πως υπάρχει μια αρκούδα που κατέβηκε από τον Χορτιάτη και είναι προφανές ότι ψάχνει να φάει. Σίγουρα υπάρχει φόβος και για τα παιδιά και για τους κατοίκους γιατί είναι αραιοκατοικημένο το χωριό και η αρκούδα μπορεί να είναι οπουδήποτε», δήλωσε κάτοικος των Πετροκεράσων. 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης εφιστά την προσοχή των κατοίκων και όσων πολιτών δραστηριοποιούνται σε περιοχές και οικισμούς που έχει κάνει την εμφάνισή της η αρκούδα, καθώς και των μελισσοκόμων και των κτηνοτρόφων, ώστε να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αποφυγής προσέγγισης του ζώου.

Ειδικότερα προτείνει συγκεκριμένους τρόπους απομάκρυνσης της αρκούδας. Σύμφωνα με αυτούς, η αρκούδα δεν πρέπει να νιώσει ότι απειλείται από τον άνθρωπο ενώ η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης.

Συνιστάται ακόμη η συχνή αποκομιδή απορριμμάτων, η χρήση κλειστών κάδων και ο καθαρισμός υπολειμμάτων από περσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά χωράφια. Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί κοντά στην αρκούδα θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του, να μην προσπαθήσει να την απομακρύνει με οποιονδήποτε τρόπο, να μην φωνάξει, να μην κάνει απότομες κινήσεις, να μην κατευθυνθεί προς το μέρος της αλλά να μείνει ακίνητος ή να κατευθυνθεί αντίθετα με αργό βήμα. Επιπλέον δεν θα πρέπει κανείς να πλησιάσει το ζώο για να φωτογραφήσει το ίδιο ή τα αρκουδάκια του.

Σε περίπτωση που κάποιος συναντήσει αρκούδα κατά την οδήγηση θα πρέπει να μειώσει άμεσα ταχύτητα, να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη σκάλα φώτων, να κορνάρει και να ειδοποιήσει την τροχαία.

Πηγή: thes.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις