Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Αρχιμανδρίτης κατηγορείται για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα – Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης

Θεσσαλονίκη: Αρχιμανδρίτης κατηγορείται για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα – Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σάλος στη Θεσσαλονίκη από τις καταγγελίες. Αρχιμανδρίτης κατηγορείται για υφαρπαγή χρημάτων από δωρεές αλλά και για εμπλοκή σε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης νεαρών ατόμων…

Ο Αρχιμανδρίτης στη Θεσσαλονίκη τηρεί σιγή ιχθύος, όμως το όλο θέμα παίρνει έκταση. Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση και τονίζει πως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την αστυνομία που συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα. Ο κληρικός κατηγορείται ότι καρπώθηκε χρήματα από δωρεές και διοχέτευσε τα ποσά ακόμη και σε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης νεαρών ατόμων. Το ποσό μάλιστα φέρεται να υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για Αρχιμανδρίτη σε ενορία της ανατολικής Θεσσαλονίκης, που κατηγορείται για υφαρπαγή χρημάτων από δωρεές αλλά και για εμπλοκή σε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης νεαρών ατόμων. Τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως την υπόθεση αναφέρουν ότι όλα άρχισαν το 2018, όταν ο συγκεκριμένος ιερέας καρπωνόταν τα χρήματα από δωρεές επιχειρηματιών και τα χρησιμοποιούσε.

Η αστυνομία ερευνά για την υπόθεση συνεχίζεται, με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να απαντά στα δημοσιεύματα ως εξής: «Επιθυμούμε να ενημερώσουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα και, μετά την ενημέρωση για τη διενέργεια προανάκρισης, υπάρχει άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές, ενώ παράλληλα εκκινούνται πλέον και οι αντίστοιχες κανονικές εκκλησιαστικές διαδικασίες σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τα σχετικά Νομοθετήματα».

Τα στοιχεία τα οποία έχουν διερευνηθεί εξονυχιστικά δείχνουν ότι τα χρήματα που προσφέρθηκαν στο ναό για δωρεές και αγαθοεργίες υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ και σύμφωνα με τις καταγγελίες διοχετεύτηκαν ακόμη και σε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης νεαρών ατόμων.

Κέντρο των αποφάσεων όλης αυτής της επιχείρησης φέρεται να υπήρξε ένας Αρχιμανδρίτης ο οποίος υπηρετεί στην Θεσσαλονίκη. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση, πριν κάνουν οποιαδήποτε άλλη κίνηση, ζήτησαν τη συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και εκεί η έρευνα οδήγησε σε σοκαριστικά αποτελέσματα που κάθε άλλο παρά σε εκκλησιαστικό οργανισμό παραπέμπουν.

Η κακοσμία σκανδάλου που αφορά έναν από τους πιο λαμπερούς ναούς της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης έρχεται σε μια δύσκολη εποχή για την παραπάνω Μητρόπολη δεδομένου ότι ο Ποιμενάρχης της, ο εμβληματικός Μητροπολίτης Άνθιμος έχει προβλήματα υγείας και γήρατος και το σύστημα διοίκησης υπολειτουργεί αφού οι πατέρες συνεργάτες του οι οποίοι τον βοηθούν και τον βγάζουν ασπροπρόσωπο στις διοικητικές υποχρεώσεις του δεν έχουν ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων.

Οι πληροφορίες θέλουν τα έσοδα του ναού να είναι διόλου ευκαταφρόνητα από γάμους και βαφτίσεις επιφανών Θεσσαλονικέων που πληρώνουν αδρά για λίγη παραπάνω «λάμψη» και περιποίηση, αλλά και από δωρεές πιστών, μεταξύ των οποίων γνωστοί επιχειρηματίες της πόλης.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις