Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία καλλιτεχνών κατά του «νομοσχεδίου Λιβάνιου» για την Τέχνη (pics, vid)

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία καλλιτεχνών κατά του «νομοσχεδίου Λιβάνιου» για την Τέχνη (pics, vid)
Φωτογραφία thesstoday.gr

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βγήκαν οι καλλιτέχνες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο του Θεόδωρου Λιβάνιου για την Τέχνη, το οποίο αποκαλούν «τρομονόμο». Ο κλάδος του πολιτισμού πλήττεται σημαντικά τόσο λόγω της πανδημίας, , όσο και από την επερχόμενη ενσωμάτωση τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο νομοσχέδιο Λιβάνιου – πρώην Πέτσα, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Σύμφωνα με το Thesstoday.gr, μέλη της Πρωτοβουλίας Μουσικών Καλλιτεχνών συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη (11/2) στο άγαλμα Βενιζέλου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη «λογοκρισία», όπως αναφέρουν, που βιώνει η τέχνη μέσα από το νομοσχέδιο. Μάλιστα, το σχετικό που είχαν αναρτήσει ανέγραφε: «Ούτε σκέψη για λογοκρισία, κάτω ο “τρομονόμος” για τις τέχνες». 

Δείτε φωτογραφίες:

Μιλώντας στο ThessToday.gr, ο Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνος, μουσικός και μέλος της Πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και το επόμενο διάστημα. «Η κυβέρνηση δεν φοβάται μόνο τα καλλιτεχνικά έργα τα οποία θα αποτελέσουν σπίθα για μελλοντικούς αγώνες, αλλά φοβάται τους ίδιους τους αγώνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε βίντεο:

Ψήφισμα για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου

Η επερχόμενη ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, που προβλέπει διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με τον «τρομονόμο» (άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα) δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους καλλιτεχνικούς κύκλους, με τον κλάδο να ανησυχεί πως έτσι ανοίγει ο δρόμος της λογοκρισίας στην τέχνη και του περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.

Click4more: Διαμαρτυρία καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας – Ζητούν μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με την Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD) “οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας δεν πρέπει να περιλαμβάνουν υποκίνηση βίας ή μίσους που απευθύνεται σε ομάδες ή σε μέλη ομάδας που βασίζονται σε διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικής ή οποιασδήποτε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η δημόσια πρόκληση για διάπραξη τρομοκρατικού εγκλήματος απαγορεύεται επίσης”.

Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών: Thesstoday.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις