Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Δραματική κατάσταση στο νοσοκομείο Παπανικολάου – «Δεν υπάρχει καμία ελπίδα»

Κορονοϊός - Ιταλία

Στην κραυγή απελπισίας της γιατρού αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου ήδη διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ…

Τις δραματικές εξελίξεις στο «μέτωπο» της πανδημίας και τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι γιατροί και νοσηλευτές περιέγραψε η πνευμονολόγος- εντατικολόγος, συντονίστρια διευθύντρια Α’ ΜΕΘ στο ΓΝΘ «Παπανικολάου», Μηλίτσα Μπιτζάνη, μιλώντας το πρωί στον Real Fm 107,1.

Το κλείσιμο της εφημερίας βρήκε για ακόμη μια φορά το συγκεκριμένο νοσοκομείο -«πυλώνα» για το ΕΣΥ της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας- σε πολύ δύσκολη θέση. Άλλωστε, όπως τονίζει η κυρία Μπιτζάνη όλες οι τελευταίες εφημερίες είναι δύσκολες. «Είμαστε πάνω από το 100% στη ΜΕΘ. Νοσηλεύουμε πλέον τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένους εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας: Κάποιους σε αίθουσα χειρουργείου και άλλους ακόμη και στην ίδια την απλή κλινική covid», είπε χαρακτηριστικά η πνευμονολόγος- εντατικολόγος και πρόσθεσε:

«Να γίνει ξεκάθαρο ότι μένουν εκτός ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχει πουθενά κλίνη για να μεταφερθούν (σ.σ. όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ). Δεν υπάρχουν κενές κλίνες σε άλλα νοσοκομεία ούτε της Θεσσαλονίκης, ούτε της περιφέρειας». Αν χρειαστεί, πρόσθεσε η ίδια, κάποια περιστατικά θα διακομιστούν στη Λαμία ή και στην Αθήνα!

Σήμερα το πρωί και οι 30 κλίνες ΜΕΘ covid στο «Παπανικολάου»,  ήταν γεμάτες, ενώ δρομολογείται η λειτουργία -για τις ανάγκες covid- άλλων 6 κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά της επιτροπής «Ελλάδα 1821». Για τη στελέχωσή τους, όπως ανέφερε η κυρία Μπιτζάνη, «χθες βράδυ ήρθαν τέσσερις συνάδελφοι από Αθήνα» και έτσι θα αυξηθούν σε 36 οι οι ΜΕΘ covid στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να «αδικούνται» οι non covid ασθενείς.»

Προς το παρόν το «Παπανικολάου» εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να εξυπηρετεί τα non covid περιστατικά και δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία των τακτικών ιατρείων. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Μπιτζάνη, αν συνεχιστεί το κύμα της πανδημίας με την ίδια ένταση «μοιραία θα οδηγηθούμε» σε μονοθεματικό νοσοκομείο.

Αναφερόμενη στην κλινική εικόνα των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο «Παπανικολάου» η συντονίστρια- διευθύντρια Α’ ΜΕΘ τόνισε πως η πλειονότητα είναι άνω των 50 ετών, «υπάρχουν όμως και 40αρηδες». Πρόκειται για «πάρα πολύ βαριά περιστατικά. Δεν έχουν καμία σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύαμε πέρυσι τέτοιον καιρό. Μάλιστα έρχονται με σημαντικές βλάβες στα πνευμόνια που είναι πολλές φορές μη αναστρέψιμες».

Επίσης η κυρία Μπιτζάνη χτύπησε το «καμπανάκι» όσον αφορά στις αντοχές του ΕΣΥ τονίζοντας πως «είμαστε στα όρια του να φτάσουμε στον περσινό Νοέμβριο». Και συγκλονίζει με την απάντησή της για τις αντοχές των υγειονομικών. «Το προσωπικό έχει ξεπεράσει τις αντοχές του πάρα πολλές φορές. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο. Πέρυσι, όμως, είχαμε την ελπίδα ότι θα βγει το εμβόλιο. Φέτος δεν υπάρχει ελπίδα. Η ελπίδα είναι στα χέρια των συμπολιτών μας που δεν δείχνουν υπευθυνότητα». 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις