Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ένα βήμα πριν το μίνι lockdown – Λύματα και Άγιος Δημήτριος φοβίζουν τους ειδικούς

Θεσσαλονίκη: Ένα βήμα πριν το μίνι lockdown – Λύματα και Άγιος Δημήτριος φοβίζουν τους ειδικούς

Ανησυχία επικρατεί για την πορεία του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη καθώς παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αναμένεται σήμερα, Τετάρτη (29/9), να αποφασίσει για το αν θα επιβληθεί εκ νέου ένα μίνι lockdown, ενώ παράλληλα υπάρχει φόβος για επανάληψη του περσινού σκηνικού και όλων όσων ακολούθησαν τους εορτασμούς της 26ης και 28ης Οκτωβρίου.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (29/9) στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης αναφέρθηκε στην αύξηση του ιικού που παρατηρείται στις τελευταίες μετρήσεις των λυμάτων, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, το ιικό φορτίο εκτοξεύτηκε σε Αττική κατά 58%, Αλεξανδρούπολη 198%, Ξάνθη 166% και Λάρισα 62% και φαίνεται ότι στις περιοχές αυτές ανοίγει ένας νέος κύκλος διάδοσης, που θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων. 

Ο Νίκος Θωμαΐδης εκτίμησε ότι αυτή η αύξηση που παρατηρείται στα λύματα ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε 3.500 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των τεστ που θα πραγματοποιηθούν. Ανέφερε επίσης ότι «φέτος βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση, καθώς πέρυσι είχαμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς τέτοια εποχή ξεκινούσε το δεύτερο κύμα, πολύ αργά. Τώρα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του 4ου κύματος και ενδεχομένως να ξεκινάει το 5ο κύμα το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί τέλος Οκτωβρίου».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Ο… Άη-Δημήτρης «τρομάζει» τους ειδικούς

Την ίδια ώρα, υπάρχει φόβος μήπως κατά τους εορτασμούς της 26ης και 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη επαναληφθούν οι περσινές εικόνες συνωστισμού. «Υπάρχει σαφέστατα ανησυχία στην Επιτροπή, όχι μόνο για την εικόνα της Θεσσαλονίκης, αλλά και για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τελευταία παρατηρούμε ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά στους εμβολιασμούς. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη μια τέτοια απόφαση, όμως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη όλα τα δεδομένα» ανέφερε στο GRTimes λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι νοσηλείες στην Βόρεια Ελλάδα αυξάνονται και – όπως αναφέρει το GRTimes – η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν θέλει σε καμία περίπτωση -με βάση τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης του κορονοϊού- να διακινδυνέψει ενδεχόμενη πίεση στο ΕΣΥ, η οποία θα είναι ούτως ή άλλως αυξημένη με δεδομένο ότι στην εξίσωση έχουν προστεθεί και οι υγειονομικοί που έχουν βγει σε αναστολή εργασίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι προ λίγων ημερών στο ενδεχόμενο να τεθούν -προληπτικά- περιοριστικά μέτρα ή συστάσεις κατά το εορταστικό τριήμερο του Αγ. Δημητρίου και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου είχε αναφερθεί και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. «Θα συζητήσουμε αν τυχόν χρειαστεί να εξαγγελθούν περιοριστικά μέτρα ή συστάσεις δεδομένου ότι και η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι πολύ υψηλή για να μην έχουμε τυχόν φαινόμενα εκτεταμένης διασποράς την περίοδο αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής

Ακούστε αναλυτικά στο βίντεο:

Ματίνα Παγώνη: «Όχι» στις παρελάσεις

Την ανησυχία της για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού εξέφρασε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (29/9) στον ΣΚΑΪ. Εκτίμησε μάλιστα ότι δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο αναφερόμενη στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. 

«Δεν βλέπω να κάνουμε Χριστούγεννα με τέτοιο ρυθμό εμβολιασμών», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – η Ματίνα Παγώνη και έκανε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, GRTimes και ΣΚΑΪ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις