Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι δυο γιατροί για τον θάνατο 41χρονης μετά από επέμβαση ομφαλοκήλης

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι δυο γιατροί για τον θάνατο 41χρονης μετά από επέμβαση ομφαλοκήλης

Δύο γιατροί καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο, από αμέλεια, μίας 41χρονης ασθενούς, ύστερα από επέμβαση αφαίρεσης ομφαλοκήλης, στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκης.

Συγκρεκριμένα ένοχοι κρίθηκαν ένας χειρούργος γιατρός και ένας ειδικευόμενος χειρούργος, στους οποίους το δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 και 12 μηνών αντίστοιχα, με 3ετή αναστολή. Για την ίδια υπόθεση κάθισαν στο εδώλιο δύο ακόμη γιατροί οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, η 41χρονη μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 στην χειρουργική επέμβαση. Μετά το χειρουργείο της χορηγήθηκε (ενδοφλέβιο) αντιβιοτικό το οποίο όμως της προκάλεσε – μεταξύ άλλων – αλλεργικό σοκ, αναπνευστική δυσφορία και πτώση του επιπέδου συνείδησης.

Κατόπιν καθυστερημένης χορήγηση αδρεναλίνης – όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο – μεταφέρθηκε για νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, όπου όμως σταδιακά η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε (υπέστη πολυοργανική ανεπάρκεια και βαριά εγκεφαλική βλάβη) και κατέληξε δέκα μέρες αργότερα.

«Μας είπαν ότι επρόκειτο για επέμβαση ρουτίνας, σαν να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ. Όταν βγήκε από το χειρουργείο ήταν ευδιάθετη. Την πήγαν στον θάλαμο, και μου είπε πως είναι καλά» κατέθεσε ο σύζυγος της γυναίκας.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι γιατροί αρνήθηκαν τις ευθύνες τους, τονίζοντας ότι ενήργησαν σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

«Το αλλεργικό σοκ ήταν τυχαίο συμβάν» είπε ο χειρουργός γιατρός που καταδικάστηκε με την μεγαλύτερη ποινή, προσθέτοντας ότι «όσο ζω θα κοιμάμαι ήσυχος». Μετά την ομόφωνη ετυμηγορία των δικαστών, οι δύο γιατροί άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις