Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: «Η τράπεζα ήθελε να με γελοιοποιήσει» – Τι λέει θύμα του σκανδάλου με τις τραπεζικές θυρίδες

Θεσσαλονίκη: «Η τράπεζα ήθελε να με γελοιοποιήσει» – Τι λέει θύμα του σκανδάλου με τις τραπεζικές θυρίδες

Η αποζημίωση έρχεται 11 χρόνια μετά την υπεξέραιση. Η τραπεζική θυρίδα του βρέθηκε άδεια και ο ίδιος ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη να παλεύει για τη δικαίωση…

Αποφασίζει να μιλήσει για πρώτη φορά. Είναι ο συνταξιούχος σιδηροδρομικός που είχε βάλει το εφάπαξ σε τραπεζική θυρίδα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, επειδή φοβόταν να καταθέσει τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό. Μια μέρα διαπίστωσε πως είχε σημειωθεί υπεξαίρεση. Έκαναν φτερά χρήματα και κοσμήματα αξίας 80.000 ευρώ. 11 χρόνια μετά ήρθε η δικαίωση. Ο ίδιος αναμένεται να λάβει αποζημίωση για την κλοπή, μετά από μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο και στα υπόλοιπα θύματα του σκανδάλου. Σε άλλους 20 ενοικιαστές τραπεζικών θυρίδων στη Θεσσαλονίκη, που συνολικά διεκδικούν ποσά άνω των 4.000.000 ευρώ.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης να αποζημιωθεί επαναφέρει την υπόθεση στο προσκήνιο, με το θύμα να μιλάει για πρώτη φορά. Θυμάται τη μέρα που είδε άδεια την τραπεζική του θυρίδα και περιγράφει τα όσα ακολούθησαν. «Διαπίστωσα ότι η θυρίδα είναι ανοιχτή και σπρωγμένη προς τις θυρίδες. Απλώς δεν ήταν κλειδωμένη. Ανοίγοντας τη θυρίδα είδαμε ότι δεν υπήρχε τίποτα».

Ήταν 17 Μαΐου του 2012. Ο συνταξιούχος σιδηροδρομικός μπαίνει στην τράπεζα και κατευθύνεται στον χώρο με τις θυρίδες. «Μετά την όλη φασαρία ο υπάλληλος που με συνόδευε κάλεσε τους προϊσταμένους του για να διαπιστώσουν το ίδιο πράγμα», λέει ο Σταύρος Αβραμίδης.

Έχουν κάνει φτερά μετρητά και κοσμήματα συνολικής αξίας 80.000 ευρώ και αρχικά σκέφτεται ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βρει το δίκιο του. «Ήταν κάτι το οποίο με σόκαρε πάρα πολύ γιατί είμαι πολύ τακτικός σε τέτοια πράγματα και μου φάνηκε παράξενο».

«Θέλανε να μας υποβιβάσουν εκείνη την ώρα και να μας γελοιοποιήσουν, γιατί άρχισε να ρωτάει τον υπάλληλο αν υπάρχει πληρεξούσιος ή όχι». Η περίπτωση του κ. Αβραμίδη όμως δεν είναι η μοναδική. Τους επόμενους μήνες αδειάζουν μυστηριωδώς στην ίδια τράπεζα και άλλες θυρίδες, με τη λεία να υπερβαίνει τα 4.000.000 ευρώ. Το θέμα γίνεται σκάνδαλο και μπαίνει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.

«Από την αρχή ζητήσαμε αντίγραφα του βιντεοληπτικού υλικού της τράπεζας. Η απάντηση ήταν ότι είτε ήταν χαλασμένα τα καταγραφικά, είτε ότι επειδή πέρασε το νόμιμο διάστημα που προβλέπεται για τη διατήρηση των στοιχείων, δε διατηρήθηκαν», είπε η δικηγόρος του θύματος.

Το 2018 ένας από τους υπαλλήλους της τράπεζας βάζει τέλος στη ζωή του. Ήταν εκείνος που κατηγορήθηκε για τις κλοπές, με όλους τους άλλους συναδέλφους του να απαλλάσσονται από τις κατηγορίες. «Υπήρχε ένας ο οποίος αυτοκτόνησε. Ήταν ο μόνιμος υπάλληλος και όλες οι υποψίες ήταν σε αυτόν».

Στα αστικά δικαστήρια έχουν προσφύγει άλλοι 20 ενοικιαστές θυρίδων στη συγκεκριμένη τράπεζα της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις