Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτης γυμναστηρίου ο σκληρός ληστής με την κουκούλα – Τα βίντεο, η συγγνώμη και οι εξηγήσεις

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτης γυμναστηρίου ο σκληρός ληστής με την κουκούλα – Τα βίντεο, η συγγνώμη και οι εξηγήσεις

Στην εξιχνίαση δύο ένοπλων ληστειών προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η αστυνομία. Οι δύο ληστείες πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που μας πέρασε σε καταστήματα αλυσίδας καφέ στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από έρευνα η Ελληνική Αστυνομία έφτασε στα ίχνη δύο νεαρών ανδρών 26 και 24 ετών. Μάλιστα σε προσωπικούς τους χώρους βρέθηκαν και τα σύνεργα των ληστειών, τόσο τα μαχαίρια με τα οποία απειλούσαν τους υπαλλήλους, όσο και τα ρούχα που φορούσαν τις δύο νύχτες. Στα βίντεο που είχε δημοσιεύσει το newsit.gr  αποτυπώνονταν καρέ – καρέ οι δύο ληστείες και ο τρόμος που έζησαν οι υπάλληλοι των καταστημάτων.

Οι δύο δράστες, που δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου δεν έχουν βρεθεί ακόμα αντιμέτωποι με τις δικαστικές αρχές. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ που τους ταυτοποίησαν, σχημάτισαν δικογραφία και την απέστειλαν στον ανακριτή ο οποίος αναμένεται να τους καλέσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

«Ήταν μεγάλο λάθος αυτό που έκανα»

Ο ένας από τους δύο δράστες, ο 26χρονος που είναι ιδιοκτήτης γυμναστηρίου μιλάει στο newsit.gr για την πράξη του αλλά και τις στιγμές τρόμου που προκάλεσε μαζί με το συνεργό του, στους υπαλλήλους των δύο καταστημάτων όταν εισέβαλαν σε αυτά και με την απειλή των μαχαιριών τους άρπαξαν από το λαιμό και τους ζήτησαν να τους δώσουν τις εισπράξεις.

Ισχυρίζεται ότι το αλκοόλ και η οικονομική δυσπραγία που βίωνε, καθώς η επιχείρηση του έμεινε κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, τον οδήγησαν στις ληστείες. «Ήταν ένα μεγάλο λάθος αυτό που έκανα. Δεν θέλω να δικαιολογήσω τον εαυτό μου και τις πράξεις μου αλλά ήταν ένα τεράστιο λάθος. Εγώ έχω δική μου επιχείρηση, ένα γυμναστήριο και το δουλεύω εδώ και τρία χρόνια. Λόγω της καραντίνας όμως έπρεπε να το κλείσω για αρκετό καιρό, λόγω των μέτρων.

Με επηρέασε πολύ ψυχολογικά αυτό. Να φανταστείτε εγώ δεν έπινα ποτέ στη ζωή μου αλκοόλ και με όλα αυτά άρχισα να πίνω. Δεν είχα και δεύτερη δουλειά, αυτό έκανα μόνο. Με πήρε από κάτω όλο αυτό. Το άλλο το παιδί είναι φίλος μου. Κάναμε παρέα όλη μέρα” λέει ο 26χρονος που συνελήφθη για τις δύο ληστείες και συνεχίζοντας προσθέτει:

“Και τις δύο φορές που το κάναμε, έγινε χωρίς να το σκεφτούμε. Σκεφτείτε πως μετά τη δεύτερη ληστεία είπα ότι το τερματίζουμε εδώ και τα σταμάτησα όλα. Έκοψα και το αλκοόλ και προσπάθησα να επιστρέψω στην κανονική μου ζωή. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε αυτό που φαίνεται. Δύο κοινοί επαγγελματίες ληστές. Εκείνη την περίοδο βγαίναμε έξω, πίναμε, την πρώτη φορά είδαμε το πρώτο μαγαζί και χωρίς πολλή σκέψη μπήκαμε μέσα. Δεν μπορώ ούτε να το σκέφτομαι”.

Άφαντα τα χρήματα

Αν και ο 26χρονος δράστης παρότι όπως αναφέρει στο newsit.gr μετάνιωσε για τις πράξεις του ωστόσο δεν επέστρεψε τα χρήματα που απέσπασε από τα ταμεία των καταστημάτων στους ιδιοκτήτες ακόμα κι όταν συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές και ομολόγησε τις πράξεις του. “Το έχω μετανιώσει πολύ και θα ήθελα ακόμα και να το ξεχάσω. Να το διαγράψω από τον νου μου. Δεν είχαμε χρήματα σε εκείνη τη φάση. Όμως τα πήραμε. Και τα μαχαίρια τα είχα πάνω μου συνεχώς. Εγώ ανεβαίνω συχνά και στον Όλυμπο στο βουνό και τα χρειάζομαι εκεί για εργασίες.

Δυστυχώς τα είχα πάντα μαζί μου. Και την άλλη μέρα που ξύπνησα τα είδα μπροστά μου και το είχα μετανιώσει την ίδια κιόλας στιγμή. Εκείνη την περίοδο ήμουν κι εγώ και ο φίλος μου τελείως στα χαμένα. Μας έπιασε η λάθος τρέλα. Τελείως λάθος. Εγώ αισθανόμουν ότι δεν θα πάει ξανά τίποτα καλά στη ζωή μου” λέει στο newsit.gr και συνεχίζοντας προσθέτει:

Πίστευα ότι δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά η επιχείρηση μου και έλεγα αυτό ήταν, δεν έχω τίποτε άλλο να κάνω και τέτοια. Όμως μετά από αυτά, κατάλαβα που έφτασα και φρίκαρα, τρόμαξα. Είπα ότι δεν θα ξανακάνω τίποτα και θα βάλω τη ζωή μου ξανά σε μία τάξη. Ζητάω ειλικρινά συγγνώμη. Το παραδέχτηκα και αμέσως στην αστυνομία. Όλο αυτό δεν ήμουν εγώ. Από τον τρόπο που κάναμε και τις ληστείες φάνηκε πως δεν είμαστε επαγγελματίες. Θέλω να με συγχωρέσουν και οι δικοί μου και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που λήστεψα και οι υπάλληλοι που πέρασαν τις πιο τρομακτικές νύχτες της ζωής τους και όλοι. Συγγνώμη ειλικρινά». Δείτε στα επόμενα βίντεο τις δύο επίμαχες ληστείες…

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του 26χρονου Γιώργος Τζήκας αναφέρει στο newsit.gr: «Κάθε υπόθεση είναι διαφορετική και η απαξία της δεν μπορεί να κρίνεται μόνο από το αδίκημα που τελέσθηκε. Κύριο λόγο παίζουν οι εκάστοτε περιστάσεις σε συνάρτηση με την ψυχοσύνθεση του κάθε δράστη. Εν προκειμένω, οι δράστες τέλεσαν αποκλειστικά δύο αδικήματα, τα οποία άμεσα και αβίαστα ομολόγησαν στις Αρχές, χωρίς ακόμα και οι ίδιοι να μπορούν να αντιληφθούν σήμερα το λόγο που το έπραξαν.

Αμφότεροι είναι εργαζόμενοι και δεν αποσκοπούσαν προφανώς στο ελάχιστο κέρδος που παρανόμως αποκόμισαν. Ήταν γι αυτούς αποδεδειγμένα μία μεμονωμένη παρένθεση σε έναν καθόλα σύννομο βίο που διήγαγαν και που θα αποδειχθεί ως τέτοιος. Οι ίδιοι, λοιπόν, εν μέσω καραντίνας και έλλειψης δραστηριοτήτων, αργά το βράδυ και έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ( χωρίς να υπάρχει ισχυρισμός για μειωμένο καταλογισμό, αλλά είναι κάτι που πρέπει να συνεκτιμηθεί) αποφάσισαν από απερισκεψία και μόνο να προβούν στις δύο αυτές πράξεις, χωρίς μέχρι και σήμερα οι ίδιοι να γνωρίζουν το λόγο που το έκαναν.

Χωρίς να μπορεί κάτι τέτοιο να δικαιολογηθεί, και μιλώντας γενικά, η καραντίνα έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα ψυχολογικά κατάλοιπα σε πολύ κόσμο,  ο οποίος πολλές φορές ενεργεί εντελώς απρόβλεπτα και διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, οι ως άνω δράστες θα εμφανισθούν άμεσα αρμοδίως ενώπιον των δικαστικών αρχών όταν κληθούν, θα εκθέσουν όλα τα ουσιαστικά και νομικά τους επιχειρήματα και θα ζητήσουν μία ανάλογη και συνεπώς δίκαιη μεταχείριση για τις πράξεις τους. Εξάλλου, η επιείκεια, όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησής της, αποτελεί τμήμα της ίδιας της δικαιοσύνης και πρέπει να συνεκτιμάται από τον εκάστοτε δικαστή».

«Οι ληστείες δεν είναι αποδεκτές»

Ο Αρης Αναστασιάδης, ιδιοκτήτης καφέ που έγινε η ληστεία τον Φεβρουάριο τονίζει στο newsit.gr: «Σαν επιχειρηματίας και εγώ, μπορώ να ενστερνιστώ την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που βρισκόταν λόγω όλων αυτών των σκληρών μέτρων που αναγκάστηκαν να παρθουν λόγω πανδημίας.

Ωστόσο σε καμία περίπτωση οι ληστείες και κάθε τέτοιου είδους ακραίες συμπεριφορές δεν είναι αποδέκτες και δεν δικαιολογούνται.  Φυσικά η δικαιοσύνη θα το κρίνει αυτό καλύτερα.» Δείτε στο επόμενο βίντεο του Live News τι είχε πει και ο ιδιοκτήτης της πρώτης επιχείρησης που χτυπήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΙΔΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις