Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Κλασική μουσική και stand up comedy ενώνουν τις δυνάμεις τους για μαθητές σχολείων

Θεσσαλονίκη: Κλασική μουσική και stand up comedy ενώνουν τις δυνάμεις τους για μαθητές σχολείων

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παίζει σε πλήρη σύνθεση αποσπάσματα από έργα των Στράους, Βάγκνερ, Τσαϊκόφσκι, Μότσαρτ, Μπετόβεν και άλλων. Τις θέσεις του κοινού έχουν καταλάβει μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Μπορεί το… δόλωμα να ήταν ο stand up comedian που παρεμβάλλει με κωμικά σκετς ανάμεσα στα έργα, ωστόσο οι έφηβοι θεατές -οι περισσότεροι εκ των οποίων με εκ διαμέτρου διαφορετικά ακούσματα, στο τέλος της ιδιαίτερης παράστασης θα έχουν απολαύσει τρία ολοκληρωμένα έργα συμφωνικής μουσικής.

Πρόκειται για το «Stand-up symphony», που έρχεται αυτήν την εβδομάδα με οκτώ συναυλίες για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, η μία εκ των οποίων θα μεταδοθεί μέσω live stream για τα σχολεία όλης της Ελλάδας, ενώ το ερχόμενο Σάββατο ολοκληρώνει τον πρώτο φετινό του κύκλο με μία παράσταση που απευθύνεται σε όλους. Σε ερωτήματα όπως «ποιος είναι ο κώδικας συμπεριφοράς σε μια συναυλία συμφωνικής μουσικής;», θα απαντήσει από σκηνής με το αστείρευτο χιούμορ του ο γνωστός κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος, ενώ τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει η Φαίδρα Γιαννέλου.

«Ο στόχος είναι να βρεθεί ένας τρόπος τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου, τα οποία είναι σε μία πολύ δύσκολη ηλικία σε ό,τι αφορά στις ανησυχίες τους και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις μουσικές και καλλιτεχνικές τους επιλογές, να έρθουν μέσω της ένωσης της κωμωδίας του stand-up με τη συμφωνική μουσική, να νιώσουν πιο κοντά της, να την καταλάβουν περισσότερο και να μπορούν -γιατί όχι;- να την επιλέγουν», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Γιαννέλου. «Θέλουμε δηλαδή τα παιδιά να οικειοποιηθούν την κλασική μουσική και να μην ακολουθούν την παγιωμένη άποψη πως κάτι που είναι μόνο για τους μεγάλους ή -όπως λέει και ο Δημήτρης στην παράσταση, μόνο για τη …Μεγάλη Εβδομάδα», συμπληρώνει γελώντας.

«Αν πραγματικά το stand-up ήταν το δόλωμα για να έρθουν, ελπίζω να επιστρέψουν κάποια στιγμή και για το symphony», λέει από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημόπουλος, καθώς, όπως επισημαίνει «είναι μία παράσταση όπου η ομορφιά της μουσικής που ερμηνεύει η ορχήστρα είναι ακαταμάχητη και σε κερδίζει. Μετά έρχεται η κωμωδία και κάνει τα πράγματα λίγο πιο …σκαμπρόζικα», προσθέτει.

Το «Stand-up symphony» ήταν μια ιδέα της μαέστρου και καλλιτεχνικής διευθύντριας της Κ.Ο.Θ. Ζωής Τσόκανου και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Μάρτιο του 2019. Η προγραμματισμένη επανάληψη για την επόμενη σεζόν δεν έγινε λόγω πανδημίας, ενώ στη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, εκτός του ότι εντάχθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κ.Ο.Θ. θα γίνει μία παράσταση ανοιχτή για το κοινό το Σάββατο, 3/12 στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

«Στην παράσταση του Σαββάτου θα ακούσουμε ένα υπερπλήρες συμφωνικό έργο, το οποίο έχει συνδυαστεί με ένα σκετς για το πώς έχουμε μάθει να καταναλώνουμε μουσική ως προϊόν, μέσω των ακουστικών και μέσω της ευκολίας που μας παρέχεται να το ακούμε όποτε θέλουμε. Αλλά μέσα από αυτό το σκετς θέλω να τονίσω ότι το σημαντικότερο είναι ότι βλέπουμε ζωντανά την ορχήστρα, τους περίπου 60 μουσικούς που καταβάλλουν σωματικό κόπο για να παραχθεί αυτός ο ήχος και θέλουμε να υπενθυμίσουμε -ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες, ότι αυτός ο ήχος αναπαράγεται μεν από μηχανικά μέσα, αλλά δημιουργείται από ανθρώπινα σώματα», σημειώνει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

«Επιπλέον θα παίξουμε στο τέλος κάποια διαδραστικά παιχνίδια με το κοινό και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να τους υπενθυμίσουμε κάποια κομμάτια που ήδη ξέρουν, τα λεγόμενα -όπως λέει ο Δημήτρης, …χιτάκια της κλασικής μουσικής, τα οποία ακούμε καθημερινά και μπορεί να μην ξέρουμε καν ότι είναι κλασική μουσική», αναφέρει η κ. Γιαννέλου.

Η ίδια θαυμάζει τη δουλειά των stand-up comedians, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομερά ευφυείς, ενώ εκτιμά ότι υπάρχει πολύ μεγάλη σύνδεση αυτών και ενός μαέστρου, καθώς και οι δύο κάνουν πρόβες, ετοιμάζουν κάποια πράγματα και όταν βγαίνουν να παίξουν στη σκηνή «ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται και άρα πρέπει να είσαι και στις δύο περιπτώσεις ευέλικτος για να τα …κουκουλώσεις, ενδεχομένως να κάνεις κάτι άλλο και σε κάθε περίπτωση να βρεις μία λύση επιτόπου», επισημαίνει.

Άλλωστε, όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Δημόπουλος, το τι θα γίνει τελικά στην παράσταση είναι κάτι το οποίο είναι ανοιχτό, διότι η διάδραση με το κοινό δημιουργεί διάφορα συμβάντα τα οποία είναι τυχαία και όχι προγραμματισμένα. «Για παράδειγμα στην παράσταση του Μαρτίου, παίζαμε το γαμήλιο εμβατήριο του Μέντελσον και με το που τελειώνει έρχεται μία κυρία καθυστερημένη και κάθεται στη θέση της και της λέω: “Για το γάμο ήρθατε κι εσείς;”, κάτι που σίγουρα δεν ήταν προγραμματισμένο, ούτε μπορεί να επαναληφθεί, αλλά προκάλεσε γέλιο», δηλώνει και απευθύνει πρόσκληση στο κοινό να έρθει με διάθεση να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν και να είναι μαζί εκείνη τη μοναδική στιγμή για αυτό το μουσικό θεατρικό δρώμενο.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις