Δευτέρα, 15 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: 11 κρούσματα σε δομή ασυνόδευτων παιδιών στα Λαγκαδίκια

Γαλλία

Έντεκα κρούσματα κορονοϊού σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους έχουν καταγραφεί στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκεται μέσα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οκτώ παιδιά έχουν βρεθεί θετικά στον ιό, καθώς επίσης και τρία μέλη του προσωπικού. Ωστόσο, μία εβδομάδα μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, παρότι έχουν ληφθεί όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακόμα δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ οι υπόλοιποι ανήλικοι και εργαζόμενοι.

Η λεγόμενη Safe Zone ασυνόδευτων ανηλίκων, η οποία λειτουργεί με ευθύνη μη κυβερνητικής οργάνωσης, φιλοξενεί 30 παιδιά, τα οποία αναμένουν την τοποθέτησή τους σε κάποιον ξενώνα φιλοξενίας ανηλίκων. Βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο εντός του καμπ των Λαγκαδικίων που λειτουργεί μέσα στο πρώην στρατόπεδο Βογιατζόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά διαγνώστηκαν θετικά τρία παιδιά που υποβλήθηκαν σε τεστ, καθώς παρουσίασαν συμπτώματα κορονοϊού, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν άλλα πέντε κρούσματα σε ανήλικους που εξετάστηκαν. Τα παιδιά που νόσησαν απομονώθηκαν σε διαφορετικό χώρο από τους υπόλοιπους ανήλικους, οι οποίοι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ, αλλά για προληπτικούς λόγους μπήκαν σε καραντίνα.

Το γεγονός θορύβησε τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα όσους είχαν μπει στον χώρο όπου διαμένουν τα παιδιά, οι οποίοι έκαναν μόνοι τους τεστ. Τρεις από αυτούς βρέθηκαν θετικοί, ενώ τουλάχιστον άλλοι τέσσερις έχουν μπει σε καραντίνα, καθώς ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, είτε παιδί είτε συνάδελφό τους.

Παρά τον σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν διενεργήθηκαν τεστ στο σύνολο των παιδιών, με το σκεπτικό ότι δεν έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους του καμπ. Η οδηγία που δόθηκε είναι να αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει κρούσματα και να υπάρξουν αυξημένα μέτρα προστασίας για την εξυπηρέτησή τους.

Ούτε, όμως, οι εργαζόμενοι ελέγχθηκαν, με το αιτιολογικό ότι -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- δεν υπήρχε επαρκής αριθμός διαθέσιμων τεστ. Κι αυτό παρότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι όχι μόνο εξακολουθούν να εργάζονται στη δομή, αλλά έχουν επιφορτιστεί με επιπλέον εργασία λόγω της απουσίας των συναδέλφων τους που είτε νοσούν είτε παραμένουν σε καραντίνα.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις