Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν από τον Λευκό Πύργο με μια μηχανή για να συνεχίσουν το γύρο του κόσμου

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν από τον Λευκό Πύργο με μια μηχανή για να συνεχίσουν το γύρο του κόσμου

«Αν κλείσουμε την τηλεόραση και ταξιδέψουμε και γνωρίσουμε τον κόσμο, νομίζω φαίνεται ότι ο κόσμος είναι καλύτερος, απ’ ό,τι θεωρούμε. Ακούμε για άσχημα γεγονότα, δυσάρεστες ειδήσεις, όταν όμως γνωρίζεις από κοντά ανθρώπους και βλέπεις πόσο φιλόξενοι είναι και πόσο καλή διάθεση έχουν, διαπιστώνεις ότι ο κόσμος είναι καλύτερος απ’ ότι νομίζεις».

Με παρότρυνση για εξερεύνηση του μεγαλύτερου μέρους της Γης, ο Ηλίας Βροχίδης, ή αλλιώς «Mad Nomad» (Τρελός Νομάς) ανέβηκε στη μοτοσικλέτα του και αναχώρησε από τον Λευκό Πύργο για την επόμενη αποστολή του, ένα ταξίδι σε όλη την αμερικανική ήπειρο. Μαζί του στη νέα περιπέτειά του θα είναι με ένα βαν, κατάλληλα εξοπλισμένο, η σύντροφός του, Αγγελική Δούκα.

Μετά από μία στάση στον Σμόλικα θα κατευθυνθούν προς Ηγουμενίτσα, θα επιβιβαστούν σε πλοίο για την Ιταλία, για το Μπρίντιζ, και θα κινηθούν οδικώς προς τη Μασσαλία. Εκεί τα οχήματα, το βανάκι και μέσα σε αυτό η μοτοσικλέτα, θα μπουν σε κοντέινερ. Η εκφόρτωσή τους θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου στην Ουρουγουάη.

«Από εκεί θα κατευθυνθούμε στην Παταγονία, θα είναι το αποκορύφωμα του ταξιδιού, για το οποίο έχουμε μεγάλη αγωνία και μετά θα αρχίσουμε να κατευθυνόμαστε νότια κάνοντας πολλούς κύκλους για να εξερευνήσουμε όλη την ήπειρο. Μετά από χρόνια θα φθάσουμε στην Αλάσκα», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ηλίας Βροχίδης, τον οποίο σήμερα αποχαιρέτισαν οικογένεια, συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές στον Λευκό Πύργο.

Το 2007, σε ηλικία 23 ετών, ο Ηλίας Βροχίδης έφυγε με μία Honda XR 250S για ένα ταξίδι στην Ασία, το οποίο διήρκησε 2 χρόνια και 2,5 μήνες. Στην Ασία πέρασε από 14 χώρες, αν και το αρχικό πλάνο του ήταν να ταξιδέψει σε Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν και Ινδία, στην πορεία προστέθηκαν άλλες 10 χώρες μεταξύ άλλων, Τουρκμενιστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν.

Όταν επέστρεψε προετοιμάστηκε για ακόμη μία αποστολή, αυτήν τη φορά στην Αφρική με τη μηχανή του. Αυτή η αποστολή κράτησε από το 2013 έως το 2016. Από την Ιταλία ταξίδεψε με πλοίο στο Μαρόκο, πέρασε από 39 χώρες, διέσχισε όλη τη Δυτική Αφρική, την Κεντρική Αφρική έφθασε μέχρι νότια και ύστερα επέστρεψε βόρεια μέσω της ανατολικής ακτής.

Οι δυσκολίες που συνάντησε είχαν να κάνουν με γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αστυνομικούς και στρατιωτικούς που δημιουργούσαν προβλήματα χωρίς κανέναν λόγο, όπως εξήγησε, και με μηχανολογικές βλάβες. «Θεωρώ ότι δεν κινδύνεψε η ζωή μου, επειδή μελετούσαμε και κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ποιες περιοχές είχαν αναταραχές και βρίσκονταν σε εμπόλεμες καταστάσεις και τις αποφύγαμε. Μας έχουν κλέψει χρήματα», ανέφερε ο Ηλίας Βροχίδης.

«Το μυστικό μου δεν είναι ότι έχω πολλά, το μυστικό μου είναι ότι ξοδεύω λίγα. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της περιπέτειας, δεν έχω την πολυτέλεια να ξοδεύω χρήματα σε ξενοδοχεία, σε καλά εστιατόρια. Κατασκηνώνω στη φύση και μαγειρεύω και όταν είμαι σε κατοικημένα μέρη, σε πόλεις φιλοξενούμαι μέσω διαδικτυακών συλλόγων ανταλλαγής φιλοξενίας», απάντησε στο ερώτημα που του υποβάλουν συχνά «πώς καταφέρνεις να καλύπτεις τα έξοδα των ταξιδιών σου;».

Στην Ασία διένυσε 73.000 χιλιόμετρα με έξοδα 354 ευρώ τον μήνα, όπως διευκρίνισε, στην Αφρική διένυσε 96.000 χιλιόμετρα, πάνω από 2,5 φορές την περιφέρεια της Γης στον Ισημερινό με έξοδα 408 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.

«Επιτέλους, είμαστε έτοιμοι για το ταξίδι στην αμερικανική ήπειρο, την αποστολή “mad about Americas”», τόνισε ο Ηλίας Βροχίδης, ο οποίος χαιρέτισε όσους έσπευσαν στον Λευκό Πύργο παρά τον καύσωνα που πλήττει την πόλη, όπως και όλη τη χώρα, για να του ευχηθούν «καλό ταξίδι».

Η σύντροφός του, Αγγελική Δούκα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει ζήσει στο εξωτερικό, έχει φίλους σε διάφορες χώρες και έχει ταξιδέψει αρκετά, έχει επισκεφθεί άλλες ηπείρους με άλλους τρόπους, πρώτη φορά όμως «ξεκινά ένα τόσο μεγάλο ταξίδι».

«Πήραμε την απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2019 να ζήσουμε την περιπέτεια μαζί στην Αμερική και για τέσσερα χρόνια σχεδιάζαμε το ταξίδι, προετοιμάζαμε τα οχήματα και ετοιμάζαμε τις προμήθειες, καθώς στην ουσία μεταφέρουμε μαζί μας ένα ολόκληρο σπίτι. Σήμερα, 23 Ιουλίου του 2023, αναχωρούμε» επεσήμανε.

Ο Ηλίας Βροχίδης, ο οποίος εργάζεται ως skipper σε ιστιοφόρα σκάφη και η Αγγελική Δούκα, η οποία έχει εργαστεί σε διεθνείς οργανισμούς ως εμπειρογνώμονας ανθρώπινων δικαιωμάτων, θα ταξιδεύουν με τα οχήματα και θα αναζητούν σε κάθε χώρα διαδρομές για μοτοσυκλέτα ανωμάλου δρόμου, θα κάνουν καγιάκ σε ποτάμια και λίμνες, ιστιοπλοΐα, αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε), ιππασία και πεζοπορίες σε τόπους άβατους για κάθε μέσο μεταφοράς.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις