Τετάρτη, 22 Μαΐ
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα κλοπής καυσίμων του Στρατού – Πρώην υπαξιωματικός ο «εγκέφαλος»

Καταδικάστηκαν στη Θεσσαλονίκη έξι μέλη κυκλώματος για κλοπές πετρελαίου από αγωγούς του Στρατού. Η αξία των καυσίμων που εκλάπηκαν ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι για τις κλοπές πετρελαίου στη Θεσσαλονίκη, είναι κι ένας πρώην υπαξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ενώ οι υπόλοιποι πέντε συγκατηγορούμενοί του είναι ιδιώτες.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης έξι και οκτώ ετών, κατά περίπτωση, τα έξι άτομα, επειδή έκλεψαν από αγωγούς του Ελληνικού Στρατού 300.000 λίτρα πετρελαίου, ποσότητες που διακινήθηκαν στη συνέχεια λαθραία στην αγορά.

Το Δικαστήριο τούς έκρινε ένοχους για κλοπή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, (ένας ως ηθικός αυτουργός), και επιπλέον δύο εξ αυτών για λαθρεμπορία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κλεμμένες ποσότητες πετρελαίου προέρχονταν από αγωγούς που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Η δε αξία τους αποτιμήθηκε σε 300.000 ευρώ, ενώ από τη μετέπειτα λαθροδιακίνηση προέκυψε ότι οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο ξεπέρασαν τις 166.000 ευρώ.

Το κατηγορητήριο περιλάμβανε πέντε περιπτώσεις κλοπής και επτά σε απόπειρα, κατά το διάστημα από το 2013 έως το τέλος του 2014.

Θεσσαλονίκη: Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι της δράσης του κυκλώματος

Πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση φαίνεται πως ήταν ο πρώην υπαξιωματικός (καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη) που το επίμαχο διάστημα υπηρετούσε στην 3η ΔΑΚΑ, η οποία εδρεύει στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης και είναι η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου των αγωγών πετρελαίου του Στρατού και των φρεατίων τους.

Καθώς είχαν ήδη καταγγελθεί περιπτώσεις κλοπής, οι διωκτικές Αρχές άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης, όταν το Νοέμβριο του 2014 έπεσε ένα αυτοκίνητο σε αρδευτικό κανάλι, σε αγροτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο όχημα (με τρέιλερ) ήταν έμφορτο με σωλήνες, εξαρτήματα και μηχανήματα. Το σημείο της πτώσης βρισκόταν κοντά σε φρεάτιο, όπου είχαν διαπιστωθεί ίχνη παραβίασης.

Μετά από άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου ταυτοποιήθηκαν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι από τους δράστες χρησιμοποίησαν για τις ανάγκες των μεταξύ τους επικοινωνιών τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε Πακιστανούς υπηκόους.

Δεν έπεισαν οι ισχυρισμοί των έξι κατηγορουμένων  

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση και ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι βρέθηκαν στο σημείο της πτώσης για να φωτογραφίσουν την περιοχή και να χρησιμοποιήσουν το υλικό ενόψει επικείμενης αναζήτησης χρυσού (χρυσοθηρία).

Για φαιδρές δικαιολογίες που δεν μπορούν να πείσουν ούτε παιδί του δημοτικού, έκανε λόγο στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας, τονίζοντας ότι μετά την αποκάλυψη της δράσης τους σταμάτησαν τα κρούσματα κλοπών πετρελαίου στο νομό Θεσσαλονίκης και στις γειτονικές περιοχές.

Το Δικαστήριο αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης, υπό τον όρο της εμφάνισης, μία φορά τον μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.

Για την ίδια υπόθεση κατέστη κατηγορούμενο και έβδομο άτομο, που όμως φυγοδικεί.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις