Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε 204 φούρνους από την αρχή της χρονιάς – Δραματική η κατάσταση λόγω της ακρίβειας

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε 204 φούρνους από την αρχή της χρονιάς – Δραματική η κατάσταση λόγω της ακρίβειας

Οι φούρνοι κατεβάζουν ρολά και στη Θεσσαλονίκη, με τα στοιχεία να αποτυπώνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σημάδια ανάκαμψης δεν φαίνονται για τον χειμώνα που πλησιάζει…

Η πρόεδρος στο Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Ελισσάβετ Κουκουμέρια μίλησε για τα λουκέτα σε φούρνους που έχουν μπει τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε 204 είναι οι φούρνοι και τα αρτοποιεία που έχουν βάλει λουκέτο για οικονομικούς λόγους, λόγω συνταξιοδότησης ή λόγω μη διάδοχης κατάστασης.

Επιπλέον, γύρω στο 15% συσσωρεύει ζημιές και χρέη και αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται, ως διέξοδο, να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή να βάλουν οριστικό λουκέτο. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος η οποία ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, έχουν ως αποτέλεσμα, όπως ειπώθηκε, να οδηγούνται σε μείωση του προσωπικού αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι ενώ πέρυσι το καλοκαίρι, ένα μέσο αρτοποιείο πλήρωνε 2.000 ευρώ το μήνα για ηλεκτρική ενέργεια, εφέτος τον Οκτώβριο πληρώνει 6.000 ευρώ.

Όπως υπογραμμίστηκε υπήρξε επιπλέον επιδότηση για τα αρτοποιεία καθώς είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, «αλλά μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται σωστά οι αποφάσεις και την πιστώνουν την επιδότηση ελάχιστοι πάροχοι» όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μιχάλης Μούσιος ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει για το θέμα παραστάσεις και υπομνήματα.

«Από τον Οκτώβριο κι έπειτα, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός ρεύματος για κάθε αρτοποιείο θα ανέρχεται περίπου στα 6.000 ευρώ τον μήνα. Ένας φούρνος καταναλώνει μηνιαίως από 8.000 έως 20.000 κιλοβατώρες. Και φυσικά, μιλάμε μόνο για το ρεύμα. Αν βάλουμε και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο η κατάσταση ξεφεύγει» ανέφερε ο κ. Μούσιος ενώ συμπλήρωσε ότι θεαματικές είναι και οι αυξήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών ενώ έχουν αυξηθεί μεταφορικά και ασφάλιστρα. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αναμένεται αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις