Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη ανάσα παρά το άνοιγμα – Ραγδαία η μείωση ενεργών κρουσμάτων και νοσηλειών

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη ανάσα παρά το άνοιγμα – Ραγδαία η μείωση ενεργών κρουσμάτων και νοσηλειών
Φωτογραφία αρχείου Intime

Κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά είναι τα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη με τα κρούσματα και τις νησηλείες να παρουσιάζουν ραγδαία μείωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr από τα σημερινά στοιχεία, τα ενεργά κρούσματα στον κεντρικό δήμο είναι 1.081 και η αποκλιμάκωση είναι σημαντική, δεδομένου ότι μόλις την προηγούμενη Δευτέρα ήταν 1.407. Η πτωτική πορεία, που αφήνει… υποσχέσεις ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να πέσει κάτω από τα χίλια ενεργά κρούσματα, είναι διαρκής όλες τις τελευταίες εβδομάδες, παρότι συνεχώς ανοίγουν δραστηριότητες.

Ωστόσο αυτή την εβδομάδα η πτώση είναι εξαιρετικά μεγάλη. Και μάλιστα όχι μόνο στα ενεργά κρούσματα, αλλά σε όλους τους δείκτες. Έτσι και οι νοσηλείες έχουν περιοριστεί δραστικά. Σήμερα σε νοσοκομείο είναι 309 άτομα, μειωμένα κατά περίπου 150 σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες!

Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, όταν τα ενεργά κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000 και οι νοσηλείες τις 500 υπήρξε σταθεροποίηση τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, με ανάλογους αριθμούς και από τις 19 Απριλίου άρχισε η σταθεροποίηση και η αργή μείωση. Αποτέλεσμα ήταν να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 2.000 στις 27 Απριλίου, έπειτα από τρεις εβδομάδες. Έκτοτε, τα κρούσματα άρχισαν να μειώνονται κάτω από τα 1.500 και πλέον είναι στα χίλια και όλοι ελπίζουν να πέσει κάτω κι από αυτό το όριο στην επόμενη εβδομαδιαία ενημέρωση.

Έπεσαν στις 309 οι νοσηλείες 

Το εντυπωσιακό είναι η σημαντική μείωση των νοσηλειών, οι οποίες επί ενάμιση μήνα κυμαίνονταν μεταξύ 550 και 450, αλλά σήμερα περιορίστηκαν στις 309 από 424. Η πτώση των νοσηλειών συνεπάγεται απτή βελτίωση των συνθηκών στο σύστημα υγείας, που είναι ίσως η πιο κρίσιμη παράμετρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισήμανε ότι «η ελεγχόμενη κινητικότητα, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, που προχωράνε με ικανοποιητικούς ρυθμούς, φαίνεται πλέον να αποδίδει. Επιμένω στην ελεγχόμενη κινητικότητα με διαρκές και λελογισμένο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, που φαίνεται πλέον και στην πράξη ότι δεν επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα. Το άνοιγμα της αγοράς και της εστίασης, τα πολλά self test και βέβαια οι εμβολιασμοί συνέβαλαν στην επιστροφή μας στην κανονικότητα και στη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων. Κυρίως όμως συμβάλλουν στην αποφόρτιση του συστήματος υγείας και των νοσοκομείων, που πέρασαν μια μεγάλη δοκιμασία. Επισημαίνω πάντως ότι ο ιός είναι εδώ, όπως και οι μεταλλάξεις του και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Απαιτείται εγρήγορση και συνέχιση της προσπάθειας, στην οποία πρέπει να επιμείνουμε όλοι μαζί. Ανοιχτή οικονομία, αλλά να τηρούμε όλοι τα βασικά προστατευτικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή) και βέβαια να εμβολιαστεί όλος το πληθυσμός για να απαλλαχτούμε σταδιακά από την πανδημία».

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις