Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ο στρατηγός Ντε Γκωλ «συναντά» και πάλι τους Έλληνες 60 χρόνια μετά την ιστορική επίσκεψη

Θεσσαλονίκη: Ο στρατηγός Ντε Γκωλ «συναντά» και πάλι τους Έλληνες 60 χρόνια μετά την ιστορική επίσκεψη

Η Θεοφανώ Παπαζήση ήταν μαθήτρια, όταν ο στρατηγός Ντε Γκωλ επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη το μακρινό 1963 και θυμάται σαν σήμερα την πομπή με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή να περνά από την παραλιακή οδό, προκαλώντας την περιέργεια αλλά και τον θαυμασμό του κόσμου, που είχε παραταχθεί στα πεζοδρόμια για να γίνει κοινωνός και αυτόπτης μάρτυρας εκείνης της ιστορικής επίσκεψης.

Αυτές τις μνήμες αναμόχλευσε, χθες το βράδυ, η ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Η Μέλισσα», καθώς άκουγε τη γενική πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Σαντρίν Μουσέ να μιλάει για τον Μάιο του ’63, όταν ο στρατηγός Ντε Γκωλ, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Μορίς Κουβ ντε Μιρβίλ, εγκαινίαζε αυτοπροσώπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

«Ήμουν μαθήτρια στο 5ο Θηλέων και τότε μας είχαν κατεβάσει στην παραλία, απέναντι από το Βασιλικό Θέατρο. Ήταν κάτι εντυπωσιακό. Ο Ντε Γκωλ και τότε ήταν ένας μύθος», εξήγησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Παπαζήση και θυμήθηκε πως εκτός από τα σχολεία που είχαν πάει στην παραλία για να δουν την πομπή με τον Ντε Γκωλ είχε κατέβει και πολύς κόσμος από περιέργεια. «Εγώ ήμουν ενθουσιασμένη!», ανέφερε χαρακτηριστικά καθώς περιέγραφε το καμπριολέ με τον εντυπωσιακού παραστήματος στρατηγό Ντε Γκωλ να περνά από το Βασιλικό Θέατρο.

Η κ. Παπαζήση δεν ήταν η μοναδική που «ξανασυνάντησε» τον στρατηγό Ντε Γκωλ, χθες το βράδυ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, εκεί όπου παρουσιάζεται η έκθεση «Από τον Σαρλ Ντε Γκωλ στο σήμερα- Το Λυσέ, μια διαδρομή». Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε προ ημερών σε κλειστό κύκλο (λόγω μέτρων ασφαλείας) από τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, άνοιξε χθες για το κοινό, το οποίο ως την 1η Οκτωβρίου (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή από 11:00 ώς 16:00) θα έχει την ευκαιρία να την επισκεφθεί και να δει από κοντά φωτογραφικά ντοκουμέντα και άλλα εκθέματα από την ιστορική επίσκεψη αλλά και την πλούσια διαδρομή του Ινστιτούτου.

«Είμαι χαρούμενος που ξανασυνάντησα τον Κάρολο Ντε Γκωλ έστω συμβολικά, διότι το 1963, μαθητής του λυκείου του Ανατόλια, τον υποδέχθηκα στον δρόμο του αεροδρομίου, στην περιοχή του Φοίνικα» έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων κάποιος από τους χθεσινούς επισκέπτες, ενώ ακριβώς από κάτω, μια παλιά μαθήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου, εξέφρασε τη συγκίνησή της για την έκθεση.

Για την ιστορία, όπως διαβάζουμε στη στήλη «Chroniques du Jeudi» (Ιστορικές Αναδρομές κάθε Πέμπτη), ο στρατηγός Ντε Γκωλ εγκαινίασε το Γαλλικό Ινστιτούτο στις 19 Μαΐου 1963. Το Ινστιτούτο εγκαθίσταται στους χώρους του «Λυσέ», ενός ιδρύματος γνωστού στους κατοίκους της πόλης. Το κτίριο της Λεωφόρου Στρατού, που ξαναχτίστηκε μετά την πυρκαγιά του 1968, στεγάζει μέχρι σήμερα το Γαλλικό Σχολείο και Ινστιτούτο, καθώς και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας (από το 2011).

Η έκθεση, που διατρέχει την επίσκεψη Ντε Γκωλ και την εμβληματική διαδρομή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι γνωστό στους κατοίκους της πόλης από τότε που η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή ίδρυσε εδώ το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό, το 1906, «τονίζει για ακόμη μια φορά τους στενούς δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, όπως πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν φροντίσει να τους καλλιεργήσουν και πιστεύουμε ότι θα τους καλλιεργήσουν και περαιτέρω», όπως εξηγούσε στα εγκαίνια η γενική πρόξενος κ. Μουσέ.

Η έκθεση βασίζεται σε αρχεία, φωτογραφίες και εκθέματα από τη συλλογή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, μεταξύ των «πρωταγωνιστών» των φωτογραφικών ντοκουμέντων διακρίνει κανείς την Κατίνα Παξινού, η οποία επισκέφθηκε το «Λυσέ» το 1962, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Louis Aragon και τον Γιάννη Τσαρούχη, τον ηθοποιό Gerald Philippe, την επί σειρά δεκαετιών διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, που έφυγε τον περασμένο Ιούνιο από τη ζωή, τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, τον συγγραφέα και πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ισπανίας Jorge Semprun (2001) κ.ά.

Η έκθεση, όπως ανέφερε η γενική πρόξενος κ. Μουσέ σε σύντομο χαιρετισμό της κατά τη χθεσινοβραδινή υποδοχή των πρώτων επισκεπτών, χωρίζεται σε τρία μέρη: την ιστορική επίσκεψη του στρατηγού Ντε Γκωλ στο Γαλλικό Λύκειο (Λυσέ), το κτίριο στην πάροδο του χρόνου και σ’ ένα τυχαίο ξεφύλλισμα των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Λυσέ τα τελευταία 60 χρόνια.

Για τις ανάγκες της έκθεσης επελέγησαν εξήντα εμβληματικές λέξεις στα γαλλικά και τα ελληνικά, που αποδίδουν αυτές τις κοινές αξίες και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει το «Λυσέ» στην ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο πολιτισμών, εδώ και δεκαετίες.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις