Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Οι αριθμοί της οικονομικής κρίσης – Κόβουν από παντού για να πληρώνουν λογαριασμούς και θέρμανση!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στοιχεία που προβληματίζουν στην Ελλάδα του 2017. Ευάλωτα ή σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας βρίσκονται 190.000 νοικοκυριά…

(62%) στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο κόστος θέρμανσης τα νοικοκυριά έχουν περικόψει κυρίως δαπάνες ένδυσης και υπόδησης (58%) διασκέδασης και ψυχαγωγίας (36%) και τρόφιμα/έξοδα σούπερ μάρκετ (32%) ενώ ανάλογη είναι η εικόνα των περικοπών για την κάλυψη του κόστους ηλεκτροφωτισμού.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Palmos Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, από τις 3 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2017 στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε ένα δείγμα 456 νοικοκυριών. Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα “Αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή φτώχεια: Καταγραφή και προοπτική επίλυσης του προβλήματος στη Θεσσαλονίκη” που διοργανώθηκε από την κ. Σπυράκη στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας 22.000 νοικοκυριά (7%) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος θέρμανσης και 15.000 νοικοκυριά (5%) στο κόστος ηλεκτροφωτισμού. Επίσης 163.000 νοικοκυριά (53%) τα βγάζουν πέρα με δυσκολία με τα έξοδα θέρμανσης και, αντιστοίχως, 185.000 (60%) με τα έξοδα ηλεκτροφωτισμού.

Για 8.000 νοικοκυριά (38%) υπάρχουν περίοδοι που το νοικοκυριό τους δεν θερμαίνεται και 65.000 (21%) θερμαίνουν μέρος μόνο του σπιτιού τους. Για 2.000 νοικοκυριά (14%) υπάρχουν περίοδοι που στο σπίτι τους δεν έχουν ρεύμα. Ενώ 5 στα 10 νοικοκυριά θεωρούν το κόστος θέρμανσης υψηλό (πολύ & αρκετά) και 6 στα 10 το κόστος ηλεκτροφωτισμού αντιστοίχως. Επίσης από την έρευνα προκύπτει ότι 31.000 νοικοκυριά (10%) δεν έχουν συνεχώς διαθέσιμο ζεστό νερό και αυτό συμβαίνει με ιδιαίτερη ένταση (41%) τα τελευταία κρίσιμα χρόνια της ύφεσης (2011-2017) λόγω, κυρίως, (70%) του υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ως ευάλωτα στην κατάσταση ενεργειακής φτώχειας είναι τα νοικοκυριά τα οποία ξοδεύουν περισσότερο από 10% του εισοδήματός τους για θέρμανση και ηλεκτροφωτισμό. Ο μέσος όρος της αντίστοιχης δαπάνης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης είναι 13%.

Όπως ανέφερε η κ. Σπυράκη, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια έρευνα στη Θεσσαλονίκη για το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας. “Η έρευνα που παρήγγειλα στην Palmos Analysis αποδεικνύει δυστυχώς ότι στη Θεσσαλονίκη έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο στο κομμάτι της ενεργειακής φτώχειας. Περισσότερα από το ένα στα τρία νοικοκυριά δεν μπορούν να θερμανθούν αξιοπρεπώς . Πολλά από αυτά δεν θερμαίνονται καθόλου και κυρίως το ένα στα τρία νοικοκυριά δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού και της θέρμανσης. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χρησιμοποιώντας καλές πρακτικές από το εξωτερικό” ανέφερε η κ. Σπυράκη .

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε