Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Οι ενοικιαστές που φεύγουν νύχτα και αφήνουν πίσω τους καμένη γη – Έξαλλοι οι ιδιοκτήτες

Θεσσαλονίκη: Οι ενοικιαστές που φεύγουν νύχτα και αφήνουν πίσω τους καμένη γη – Έξαλλοι οι ιδιοκτήτες

Μια σειρά από ενοικιαστές φεύγουν από τα διαμερίσματα αιφνιδιαστικά και αφήνουν πίσω ζημιές και απλήρωτους λογαριασμούς, στους ιδιοκτήτες. Η συχνότητα που συμβαίνει αυτό στη Θεσσαλονίκη, προβληματίζει έντονα…

Πρόκειται για ενοικιαστές που έχουν το δικό τους πλάνο στο μυαλό τους. Έρχονται σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες στη Θεσσαλονίκη και κάποια στιγμή, όταν αρχίζουν να έρχονται οι λογαριασμοί ή όταν βρίσκουν ένα νέο διαμέρισμα με πιο ευνοϊκούς όρους, φεύγουν νύχτα. Αφήνουν σε πολλές περιπτώσεις πίσω τους ζημιές, που καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης. Ανάλογες καταστάσεις στην πόλη, έχουν παρατηρηθεί ακόμα και σε καταστήματα.

Νοικιάζουν για να ξεχειμωνιάσουν και μετά φεύγουν… νύχτα οφείλοντας ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Το τελευταίο διάστημα, όπως λένε ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, το φαινόμενο ενοικιαστές να μισθώνουν διαμερίσματα καταβάλλοντας για δυο-τρεις μήνες τακτικά το ενοίκιό τους και μετέπειτα να παραμένουν σε αυτά χωρίς να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις προς τον μισθωτή, αλλά και αναφορικά με λογαριασμούς, αυξάνεται.

Πρόκειται συνήθως για ανθρώπους που έχουν φύγει από το προηγούμενό τους σπίτι μετά από έξωση και αναζητούν να βρουν ένα νέο κεραμίδι, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να γεμίζουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με ανησυχία, απώλεια εσόδων και συχνά χρέη. Μάλιστα σε περιπτώσεις ημιεπιπλωμένων διαμερισμάτων υπάρχουν ενοικιαστές που, φεύγοντας σαν κυνηγημένοι, αφαιρούν από το σπίτι και μικροέπιπλα που πιθανόν τους «λείπουν».

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική αν σκεφτεί κανείς πως σε κάποιες περιπτώσεις ενοικιαστές που οφείλουν και έχουν ενοχληθεί που ο κάτοχος του διαμερίσματος τους έχει κάνει έξωση φεύγουν προκαλώντας σημαντικές φθορές στο ακίνητο μάλλον για να τους… θυμούνται αλλά και για να ξεσπάσουν τα νεύρα τους. Ξηλώνουν είδη υγιεινής, πρίζες, ηλεκτρικούς πίνακες και μετά αποχωρούν σαν κύριοι.

Όπως λέει μιλώντας στη voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, όταν πρόκειται για καταστήματα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. «Στις περιπτώσεις των καταστημάτων μιλάμε για βανδαλισμούς. Ξηλώνουν τα δάπεδα, γκρεμίζουν τις ψευδοροφές, αφαιρούν τα είδη υγιεινής. Υπήρξε περίπτωση που ενοικιαστής έσπασε όλα τα πλακάκια του καταστήματος με σφυρί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαϊδούτης καθώς λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας -είναι δικηγόρος- έρχεται αντιμέτωπος με σειρά τέτοιων περιπτώσεων ακόμη και ακραίων.

Όπως εξηγεί ο κ. Χαϊδούτης, «το φαινόμενο των ενοικιαστών που μπαίνουν σε διαμερίσματα έχοντας από την αρχή ως σκοπό να πληρώσουν δυο – τρία μισθώματα και στη συνέχεια να μείνουν στο διαμέρισμα μέχρι ο ιδιοκτήτης να αναγκαστεί να τους βγάλει, λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων των μισθωμάτων, ξεκίνησε από την περίοδο της δεκαετούς κρίσης αλλά εντείνεται. Από κάποιους η μη ταχεία εγρήγορση του ιδιοκτήτη εκλαμβάνεται ως ανοχή». Οι μισθωτές που οφείλουν δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα και… σβήνουν το φως στο διαμέρισμα αν κάποιος τούς χτυπήσει το κουδούνι, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον εκμισθωτή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΙΑΘ «οι ιδιοκτήτες συνήθως αρχίζουν να ανησυχούν και να απευθύνονται σε δικηγόρους προκειμένου να δουν τι μπορούν να κάνουν για τα μισθώματα που δεν έχουν καταβληθεί μετά τους τρεις-τέσσερις μήνες. Όταν μάλιστα υπάρχει κάποιο πρόβλημα για το οποίο ενημερώνονται δείχνουν κατανόηση και καταλήγουν σε κάποια συνεννόηση με τον μισθωτή τους προκειμένου να τον διευκολύνουν».

Όταν υπάρχουν οφειλές σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, στους οποίους οι μισθωτές δεν έχουν κάνει αλλαγή στο όνομά τους, τα πράγματα περιπλέκονται και αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης καλείται να τους πληρώσει, ενώ παράλληλα μπαίνει στη διαδικασία να κινηθεί δικαστικά κατά ενός μισθωτή που συχνά είναι «φάντασμα», και αυτό γιατί δεν μπορεί να τον εντοπίσει.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις