Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Στο «κόκκινο» η αγανάκτηση – Έρχονται νέες διακοπές νερού

Θεσσαλονίκη: Στο «κόκκινο» η αγανάκτηση – Έρχονται νέες διακοπές νερού

– Συνεχίζεται ο Γολογοθάς της «ξηρασίας» στη Θεσσαλονίκη
– Σύσκεψη στο Πρωθυπουργικό Γραφείο για το τεράστιο πρόβλημα με την υδροδότηση
– Έρχονται νέες διακοπές το απόγευμα σε «προνομιούχες» περιοχές – Αναλυτικά πού θα κοπεί το νερό
– Η θολότητα το πρόβλημα, αποκαταστάθηκε η βλάβη
– Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ
– Οργισμένες αντιδράσεις δημάρχων και πολιτών για την παρατεταμένη… λειψυδρία
– Το αισιόδοξο σενάριο για την πλήρη αποκατάσταση

Η Θεσσαλονίκη διανύει την πέμπτη ημέρα με πρόβλημα στην υδροδότηση. Χιλιάδες Θεσσαλονικείς αγανακτισμένοι περιμένουν την αποκατάσταση της υδροδότησης από την ΕΥΑΘ. Ωστόσο όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε κάτι τέτοιο θα καταστεί δυνατό.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης για το θέμα που έχει προκύψει στην πόλη με το νερό, μετά και τη βλάβη στον αγωγό της ΕΥΑΘ που μεταφέρει το νερό στην Αραβησσσό.

Νέες διακοπές στο νερό

Παρά το γεγονός ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε, το νερό δεν έχει καθαρίσει πλήρως για να μπορεί να φτάσει στα νοικοκυριά.

Γι’ αυτό τον λόγο η ΕΥΑΘ θα προχωρήσει σε διακοπές από τις 5 το απόγευμα, στις περιοχές οι οποίες δεν αντιμετώπισαν σημαντικό πρόβλημα έως τώρα, ώστε να μπορέσουν να υδροδοτηθούν άλλες περιοχές οι οποίες έμειναν περισσότερες ώρες χωρίς νερό. 

Τις νέες διακοπές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Κρεστενίτης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Στόχος των διακοπών είναι να υδροδοτηθούν «πληγείσες» περιοχές που φάνηκαν να ήταν λιγότερο «προνομιούχες» έναντι άλλων. Αν η παροχή από την Αραβησσό αποκατασταθεί, το πρόγραμμα διακοπών θα ανασταλεί.

Ο κ. Κρεστενίτης σημείωσε: «Η βλάβη έχει αποκατασταθεί, το χαλασμένο κομμάτι αντικαταστάθηκε και προστέθηκε καινούργιο. Το νερό της Αραβησσού ήδη από χθες τα μεσάνυχτα έρχεται στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, δυστυχώς όμως δεν είναι κατάλληλο να δοθεί στην πόλη. Έχει αυξημένη θολότητα, οπότε για την ώρα εκτρέπεται στον χείμαρρο του Δενδροποτάμου έως ότου διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές για την υγεία των κατοίκων, ότι έχει δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού που επιτρέπει η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία. Μέχρι να μπορέσει το νερό αυτό να προστεθεί στο νερό της πόλης, εξακολουθούν να υπάρχουν τα προβλήματα που ήταν γνωστά και τις προηγούμενες μέρες, αφού στην πόλη διατίθενται μόνο τα 2/3 της απαραίτητης ποσότητας νερού».

Πρέοδρος ΕΥΑΘ: Άγνωστο πότε…

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή θα εξομαλυνθεί το επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς να μπορούμε με ακρίβεια να προσδιορίσουμε πότε. Πρέπει να πέσει η θολότητα του νερού που έρχεται από την Αραβησσό, για να μπορεί να διοχετευτεί στην πόλη. Αν αυτό δεν συμβεί γρήγορα, έχουμε προγραμματίσει να γίνουν διακοπές υδροδότησης από τις 5 σήμερα το απόγευμα και για ένα ολόκληρο 24ωρο έτσι ώστε να υδροδοτηθούν «πληγείσες» περιοχές που φάνηκαν να ήταν λιγότερο «προνομιούχες» έναντι άλλων», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Η πόλη, πάντως, είναι χωρίς νερό για πέμπτη ημέρα, λόγω της μεγάλης βλάβης που υπέστη αγωγός της ΕΥΑΘ που υδροδοτεί την πόλη από την Αραβησσό, και η αγανάκτηση για την τριτοκοσμική κατάσταση που βιώνουν η Θεσσαλονικείς έχει χτυπήσει κόκκινο. Παρότι η βλάβη αποκαταστάθηκε χθες, η θολότητα που εντοπίζεται στο νερό λειτουργεί αποτρεπτικά, μέχρι στιγμής, για την πλήρη υδροδότηση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Αυτές οι περιοχές θα μείνουν χωρίς νερό για 24 ώρες

Νεότερη διαχείριση στην παροχή νερού στο Πολεοδομικό Συγκρότημα η οποία έχει ως στόχο να ανακουφίσει περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο, θα επιχειρηθεί τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΑΘ.

Συγκεκριμένα:

Από τις 5 μ.μ. και για ένα 24ωρο θα διακοπεί η υδροδότηση στις περιοχές Ωραιόκαστρο – Γαλήνη – Παλαιόκαστρο, στον Εύοσμο, στο Κορδελιό, την Ευκαρπία, τα Πεύκα και σε τμήμα της Πολίχνης και των Μετεώρων, όπως και στη Χαλάστρα και στο Ανατολικό.

Από αυτήν τη διαχείριση θα εξασφαλίσουν παροχή οι Συκιές, η Τούμπα, η Χαριλάου, οι υψηλές περιοχές του Άη Γιάννη, η Πυλαία, το Πανόραμα και η Καλαμαριά.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έκπλυση του αγωγού της Αραβησσού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η παράμετρος της θολότητας, η οποία βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Επίθεση στην ΕΥΑΘ από τους Δημάρχους

Λάβροι εναντίον της διοίκησης της ΕΥΑΘ εμφανίστηκαν οι περισσότεροι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, για τα προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης που διαρκούν πέντε ημέρες. 

Οι δήμαρχοι απαίτησαν αξιόπιστη ενημέρωση από τη διοίκηση της Εταιρείας και σωστή διαχείριση της διαθέσιμης ποσότητας νερού έως ότου αποκατασταθεί η υδροδότηση στο σύνολο της πόλης.

“Υπάρχουν τραγικές ευθύνες ανεπάρκειας της διοίκησης της ΕΥΑΘ. Δεν άκουσαν κανέναν από τους δημάρχους που από την αρχή είπαμε ότι πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση του νερού του Αλιάκμονα” σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και πρόσθεσε: “Απαιτήσαμε δέσμευση ότι μέχρι το βράδυ θα υπάρξει αποκατάσταση της υδροδότησης, καθώς όλες οι προηγούμενες δεσμεύσεις της ΕΥΑΘ αποδείχτηκαν αναξιόπιστες”.

Επίθεση στη διοίκηση της ΕΥΑΘ εξαπέλυσε και ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος σημείωσε ότι οι ευθύνες θα πρέπει να καταλογιστούν, καθώς “δεν μπορεί μια πόλη μισού εκατομμυρίου να μένει χωρίς νερό επί πέντε ημέρες”.

“Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην πόλη, εκατοντάδες νοικοκυριά είναι στο έλεος του εφιάλτη. Να ξέρουν όσοι έχουν ευθύνη από την ΕΥΑΘ ότι την την επομίζονται στο ακέραιο” τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Μπουτάρης: Η ζημιά είναι μεγάλη…

Στην εκτίμηση ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί άμεσα προχώρησε μετά το τέλος της σύσκεψης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπουτάρης “Γίνεται προσπάθεια για καλύτερη κατανομή του νερού, ωστόσο, δυστυχώς η ζημιά είναι μεγάλη και δεν μπορέι να προσδιοριστεί το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η υδροδότηση”.

“Δεν είναι ώρα και στιγμή για αναζήτηση ευθυνών σχετικά με το ζήτημα της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης και της ταλαιπωρίας την οποία έχουν υποστεί οι πολίτες. Η σύσκεψη τελείωσε ανακοίνωση για το θέμα της πορείας της ομαλής υδροδότησης ολόκληρης της Θεσσαλονίκης θα βγάλει αυτός που έχει την ευθύνη της διοίκησης και της διατήρησης του εν λόγω προβλήματος η ΕΥΑΘ”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

“Δεν είναι μέρα και ώρα για καταλογισμό ευθυνών. Προφανώς υπάρχουν ευθύνες. Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι οι πολίτες να πάρουν γρήγορα νερό. Είναι θέμα χρόνου πλέον, ωστόσο αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να προσδιοριστεί” σημείωσε από την πλευρά της η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Καλαφάτης: Κάθε ώρα που περνά με δικαιολογίες αντί για νερό, αποτελεί προσβολή για την πόλη!

Οργισμένη ανακοίνωση για το θεμα του νερού εξέδωσε και ο Σταύρος Καλαφάτης.

Η Θεσσαλονίκη στερείται το νερό για 5η μέρα. Η διοίκηση της ΕΥΑΘ που έχει εκτεθεί με κάθε ανακοίνωση που εξέδωσε, στερείται αξιοπιστίας. Πολιτική ηγεσία που συγκαλεί συσκέψεις στο τέλος (;) της κρίσης, στερείται σοβαρότητας. Κάθε ώρα που περνά με δικαιολογίες αντί για νερό, αποτελεί προσβολή για την πόλη!

«Να παρέμβει εισαγγελέας»

Την ίδια ώρα και όπως αναφέρει το seleo.gr, με 1500 επώνυμες καταγγελίες αγανακτισμένων πολιτών από το Πανόραμα και την Πυλαία που για 5η συνεχόμενη μέρα δεν έχουν νερό προσήλθε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στην έκτακτη σύσκεψη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

«Υπαρχει πια κίνδυνος ζωής και δημόσιας υγείας των πολιτών.

Εφόσον δεν έχουμε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στην Εισαγγελία για την άμεση διερεύνηση του θέματος«, υπογράμμισε ο κ. Καιτεζίδης προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Με πληροφορίες από voria, thestival,

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις