Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Στο μισό η τιμή πώλησης του ιστορικού κτηρίου που βλέπετε – Το φιλέτο της παραλίας [pic]

ΦΩΤΟ από voria.gr
ΦΩΤΟ από voria.gr

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στην παλιά παραλία, το φημισμένο εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» παραμένει αναξιοποίητο από το 1994, όταν λειτούργησε για τελευταία φορά. Παρά τις προσπάθειες…

πώλησής του, ακόμη αυτές δεν τελεσφόρησαν, παρότι η μείωση του τιμήματος στην πορεία των ετών είναι εξαιρετικά γενναία. Το διώροφο διατηρητέο ανήκει στη Eurobank Properties και έχει βγει σε πωλητήριο τα τελευταία χρόνια. Η αρχική τιμή πώλησης την πρώτη στιγμή που μπήκε το πωλητήριο ήταν περίπου 10 εκ. ευρώ, έπεσε πέρσι το Μάιο στα 6,1 εκ. ευρώ και πλέον, σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank Properties έχει μειωθεί στα περίπου 5,5 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, αν και ως επενδυτικό ακίνητο, παρά τους περιορισμούς λόγω του χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου, θεωρείται ίσως το σημαντικότερο «φιλέτο» της παραλίας της Θεσσαλονίκης. Η κρίση, σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank Properties, είναι αυτή που έχει περιορίσει σημαντικά το ενδιαφέρον. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες πλέον. Ωστόσο, είμαστε σε συνέχεια των συζητήσεων για την πώληση», επισήμαναν οι αρμόδιοι στη Voria.gr.

Το «Όλυμπος Νάουσα» είναι κηρυγμένο «έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο» από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων (ανήκει στα διατηρητέα που έχουν πάρει κήρυξη από το υπουργείο Πολιτισμού στις 6 Ιουλίου 1993). Διατηρητέα είναι τόσο η όψη, όσο και η χρήση του. Συνεπώς, η οικοδομική άδειά του επιτρέπει συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Το ακίνητο βρίσκεται στη Λεωφόρο Νίκης 5 και έχει εξαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Κατασκευάστηκε το 1926, με σχεδιασμό από τον αρχιτέκτονα, Ζαν Μοσσέ, κι από το 1927 μέχρι το 1994 λειτούργησε στο ισόγειο το θρυλικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», στο οποίο σύχναζαν εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς ήταν «σήμα κατατεθέν» της εστίασης και της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης.

Η ονομασία του προέρχεται από την ομώνυμη ζυθοποιία, η οποία προήλθε επίσης από τη συνένωση της ζυθοποιίας «Όλυμπος» και της παγοποιίας «Νάουσα». Προοριζόταν μάλιστα να αποτελέσει μουσείο ζυθοποιίας και δοκιμαστήριο μπίρας, αλλά εξελίχθηκε σε εστιατόριο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την εποχή, που το καθιέρωσαν.

Πηγή: voria.gr

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε