Δευτέρα, 22 Απρ.
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη άντρα στο αεροδρόμιο Μακεδονία που έκρυβε αρχαία νομίσματα

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη άντρα στο αεροδρόμιο Μακεδονία που έκρυβε αρχαία νομίσματα

Ο έλεγχος των αστυνομικών έφερε τη σύλληψη του 63χρονου στο αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη. Έρευνες και σε σπίτια που είχε στις Σέρρες…

Αποφάσισε να ρισκάρει στη Θεσσαλονίκη, αλλά η τύχη στο αεροδρόμιο Μακεδονία τον εγκατέλειψε. Για τη σύλληψη, εκδόθηκε ανακοίνωση από την αστυνομία, που προσπαθεί να ξετυλίξει όλο το κουβάρι της δράσης του 63χρονου. Προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για τη Γερμανία, με αρχαία νομίσματα στο μπουφάν του. Οι αστυνομικοί τα εντόπισαν σε έλεγχο και αμέσως μετά έκαναν έρευνες σε σπίτια που διατηρούσε στις Σέρρες. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγήσει το πώς βρέθηκαν τα αρχαία στην κατοχή του.

Πιο αναλυτικά, συνελήφθη 63χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας, που αφορά σε «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», «Παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου» και «Παράνομη εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών».

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, πρωινές ώρες χθες (13-12-2023) πραγματοποιήθηκε επιχείρηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου εντοπίστηκε ο ανωτέρω και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 αρχαία νομίσματα, τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα στο εσωτερικό του μπουφάν του, ενώ σε τσάντα ώμου βρέθηκαν, επιπλέον 6 αρχαία νομίσματα, κινητό τηλέφωνο, και κάρτα επιβίβασης μετ’ επιστροφής για πόλη της Γερμανίας.

Επιπλέον, σε νομότυπες έρευνες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε σπίτια σε περιοχή των Σερρών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 80 αρχαία νομίσματα, 1 χάλκινο δαχτυλίδι, εργαλεία καθαρισμού νομισμάτων, πλήθος εγγράφων που αφορούν αρχαιότητες και ένα χάλκινο προσωπείο, με το σύνολο των κατασχεθέντων να εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Περί Αρχαιοτήτων», σύμφωνα με γνωμάτευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της ανωτέρω αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα κατασχεθέντα νομίσματα ανήκουν, κατά περίπτωση, στην αρχαιοελληνική περίοδο (5ος αιώνας π.Χ. – 1ο αιώνα π.Χ.), στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (1ο αιώνα π.Χ.-3ο αιώνα μ.Χ.), στη βυζαντινή περίοδο (4ος αιώνας μ.Χ.-13ο αιώνας μ.Χ.) και στην οθωμανική περίοδο (15ος αιώνας μ.Χ.-18 αιώνα μ.Χ.) και το αρχαίο δακτυλίδι κατά την ιστορική περίοδο 4ου αιώνα π.Χ. – 5ο αιώνα μ.Χ..

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις