Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός, σκουπίδια και ναρκωτικά σε έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους

Θεσσαλονίκη: Συνωστισμός, σκουπίδια και ναρκωτικά σε έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους

Μπουκάλια και κουτάκια μπύρας, πλαστικά ποτήρια με αλκοολούχα ποτά, αποτσίγαρα και άλλα σκουπίδια. Η εικόνα αυτή θα μπορούσε άνετα να θυμίζει έναν μεγάλο συναυλιακό χώρο μετά την ολοκλήρωση ενός υπαίθριου μουσικού φεστιβάλ ή μιας άλλης εκδήλωσης. Κι όμως, αποτελεί μια καθημερινότητα για μια περιοχή όπου υπάρχει ένας από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, η πλατεία Αρχαίας Αγοράς.

Οι οδοκαθαριστές του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν βγει για μια ακόμα φορά από τα ξημερώματα για να συμμαζέψουν το χάος που δημιουργείται από τους «ξενύχτηδες της πλατείας». Δεκάδες νέοι συνωστίζονται μετά τις 10.00 το βράδυ σε παγκάκια και πεζούλια αψηφώντας τις συστάσεις για αποφυγή τέτοιων φαινομένων λόγω του κορωνοϊού. Το φαινόμενο έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα καθώς μετά τα μεσάνυχτα που κλείνουν τα καφέ-μπαρ, συγκεντρώνεται ακόμα περισσότερος κόσμος και ένα άτυπο πάρτι διοργανώνεται περιμετρικά της πλατείας.

Σύμφωνα με το voria.gr, το αλκοόλ ρέει άφθονο τις πρώτες πρωινές ώρες στα πεζούλια της πλατείας, τα τσιγάρα ανάβουν και σβήνουν, η οχλαγωγία είναι βασανιστική, ενώ στο «μενού» μπαίνουν τα ναρκωτικά και τα αιματηρά περιστατικά, αφού είναι γνωστό ότι η περιοχή πίσω από το Άγαλμα Βενιζέλου έχει μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών.

«Κάθε μέρα είναι και χειρότερη. Προχθές έβρεξε και μάλλον δεν είχε τόσο κόσμο. Τα πρωινά της Κυριακής γεμίζω και αδειάζω το καλάθι μου στον κάδο πολλές φορές, όπως και οι συνάδελφοι», αναφέρει στη Voria.gr υπάλληλος της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί εδώ και μήνες τους κατοίκους της περιοχής που καταγγέλλουν πως κάθε βράδυ περίπου 200 με 250 άτομα συγκεντρώνονται στο σημείο και διασκεδάζουν με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι περίοικοι να κλείσουν μάτι. Συγκεκριμένα, κάτοικος δήλωσε πως τα άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, «βάζουν μουσική στη διαπασών μέχρι τις 4.00 και τις 5.00 τα ξημερώματα, κάνουν χρήση ναρκωτικών, όλο εκείνο το σημείο μυρίζει χασίς, ενώ σπάζουν και μπουκάλια».

«Και αν βγούμε στο παράθυρο να τους κάνουμε παρατήρηση, μας βρίζουν κιόλας», τόνισε. Όπως σημείωσε ο ίδιος περίοικος, παρατηρούνται και πιο ακραίες συμπεριφορές καθώς κάποιοι αφοδεύουν (!) γύρω από την Αρχαία Αγορά με αποτέλεσμα να υπάρχει τρομερή δυσοσμία, ενώ δεν έχουν λείψει και περιστατικά με μαχαιρώματα και τραυματισμούς.

Ο ίδιος ανέφερε πως η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη εξαιτίας του κορωνοϊού καθώς, παρότι υπάρχει συνωστισμός, κανείς από τους νέους δεν φοράει μάσκα. «Μεταξύ των υπολοίπων, αυτό που γίνεται αποτελεί και υποβίβαση των περιουσιών μας. Εγώ αγόρασα το διαμέρισμα αυτό το 2004 και το ανακαίνισα όταν ακόμα η περιοχή ήταν πολύ ήσυχη», επισήμανε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις