Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Τα συνθηματικά για τα πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας – Τι σήμαινε το 802 που έλεγαν

Πίσω από τα πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας δύο εγκληματικές οργανώσεις που κατάφεραν να θησαυρίζουν. Οι στόχοι και τα συνθηματικά προκαλούν αίσθηση…

Με μεθοδικότητα και πολυσχιδή τρόπο δράσης φέρεται πως λειτουργούσαν τα μέλη του κυκλώματος παράνομων πιστοποιητικών αναπηρίας στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένα μηνύματα και συνθηματικά για να προστατευτούν από τις Αρχές, ενώ μάλιστα απέφευγαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες για τη συνεννόησή τους.

Το κύκλωμα φέρεται να λειτουργούσε με δύο πυρήνες που συνέθεταν εγκληματικές οργανώσεις, έχοντας ως κύριο παρονομαστή και συνδετικό κρίκο ένα άτομο. Στην πολύκροτη υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται περίπου 70 άτομα, από τα οποία τα επτά συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν χθες (22-12-2021) στον εισαγγελέα και τον ανακριτή.

Τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να ξεκίνησαν τη δράση τους από τον Μάιο του 2021 μέχρι σήμερα και είχαν ως στόχο την επίτευξη ψευδών αναπηριών μέσω του ΚΕΠΑ της Πύλης Αξιού, την ταχύτερη χορήγηση συντάξεων και την επίτευξη πιο ευνοϊκών αποφάσεων για τους πελάτες τους.

Εγκέφαλος της επιχείρησης φέρεται να ήταν ένας 65χρονος -πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης, στον οποίο αποδίδονταν με συνθηματικά οι χαρακτηρισμοί διευθυντής και αφεντικό. Οι πελάτες απευθύνονταν στο δικηγορικό γραφείο της 36χρονης κόρης του, προκειμένου εκείνη μέσω του πατέρα της να επιτύχει την πιστοποίησή τους με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, κατά την εξέτασή τους από τα μέλη της υγειονομικής επιτροπής.

Επεδίωκαν να κερδίσουν για τους πελάτες τους ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ώστε να παίρνουν τα 2/3 της πλήρους σύνταξης και διάφορα επιδόματα. Να σημειωθεί πως το ποσοστό αναπηρίας 67% αντιστοιχεί στο 75% της πλήρους σύνταξης, ενώ το 80% αντιστοιχεί στο 100% της σύνταξης.

Συμβούλευαν επίσης τους πελάτες για την προσκόμιση και την προετοιμασία των απαραίτητων εγγράφων, όπου π.χ. αντί για αγχώδη διαταραχή τούς συμβούλευαν να γράφουν κατάθλιψη. Μάλιστα ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επιχείρησης φέρεται να έλεγε: «Το 0% δε μπορούμε να το κάνουμε 67% όμως αν το ποσοστό είναι 60% μπορούμε να το κάνουμε 67%».

Για τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν συνθηματικά όπως: «Πνοή, φύσημα, σκουντημα», δηλαδή παρέμβαση για αύξηση του ποσοστού αναπηρίας, «καθαρίσαμε τη μπουγάδα», δηλαδή πετύχαμε το ποσοστό αναπηρίας και «8, 0 για 2», δηλαδή ποσοστό αναπηρίας 80% για δύο χρόνια.

«Βάλε αλάτι» και «χαρτζιλίκια»

Η δράση της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης φέρεται πως ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι και σήμερα και τα μέλη της χρησιμοποιούσαν επίσης συνθηματικά, απέφευγαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες και χρησιμοποιούσαν Viber και Telegram για περισσότερη ασφάλεια.

Για την αναφορά σε ψευδείς ψυχιατρικές παθήσεις χρησιμοποιούσαν τα συνθηματικά «Ψ» και «βάλε αλάτι» και για τις οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιούσαν τις εξής εκφράσεις: «Ο τύπος ήταν τουλάχιστον για δύο ζυγούρια» και «χαρτζιλίκια».

Επίσης χρησιμοποιούσαν τις εκφράσεις «2 κιλά λάδι» και «ένα αρνί ή παϊδάκια» για να μιλήσουν για τα ποσοστά αναπηρίας, «να κατέβει το γήπεδο», δηλαδή να πραγματοποιήσουν τις δράσεις για να πετύχουν μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας, καθώς και τη λέξη «κοκτέιλ», μιλώντας για πολλές γνωματεύσεις που μπορεί να είχε ένας πελάτης για την επιδίωξη του μέγιστου ποσοστού αναπηρίας.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, σε περιπτώσεις όπου εκτιμούσαν ότι ο πελάτης θα πιστοποιούνταν με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, στόχευαν σε εξειδικευμένα επιδόματα π.χ επίδομα απόλυτης αναπηρίας. Σε περίπτωση που αποτύγχαναν να κερδίσουν το επιθυμητό ποσοστό αναπηρίας, πρόσωπο κλειδί της οργάνωσης που είχε άριστη γνώση της διαδικασίας έδινε τις κατευθύνσεις του για ένσταση.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις