Θεσσαλονίκη: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στα εστιατόρια και τις καφετέριες που ανοίγουν

Αναλυτικές οδηγίες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των έκτακτων ρυθμίσεων, που προβλέπουν στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού τη δυνατότητα διάθεσης επιπρόσθετου κοινόχρηστου χώρου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εξέδωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας πως οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν έως τς 30 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, που εξειδικεύτηκαν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του κεντρικού δήμου της Θεσσαλονίκης, επιτρέπεται η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε οποιοδήποτε πεζοδρόμιο, πεζόδρομο ή πλατεία, εφόσον τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

-Σε πεζοδρόμια, το ελάχιστο πλάτος διόδου διέλευσης πεζών είναι 1,50μ.

-Σε πεζοδρόμια όπου έχουν κατασκευαστεί ράμπες ΑμεΑ, αυτές θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους με δίοδο ελεύθερης διέλευσης πλάτους 1,50μ. Αντίστοιχα, ράμπες ΑμεΑ που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε κτίρια, θα πρέπει να συνδέονται με δίοδο διέλευσης πεζών ή ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης πλάτους 3,50μ. ή άλλο κοινόχρηστο πεζόδρομο ή πλατεία

-Οι είσοδοι πολυκατοικιών και κτιρίων θα πρέπει να συνδέονται με την δίοδο διέλευσης πεζών ή με άλλο υφιστάμενο πεζόδρομο ή πλατεία μέσω όδευσης πλάτους τουλάχιστον 1,50μ.

-Σε πεζοδρόμια, παραπλεύρως των οποίων επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων, επιβάλλεται απόσταση 0,60μ. από το κράσπεδο.

-Σε πεζοδρόμους και πλατείες, θα πρέπει να παραμένει ελεύθερη ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) πλάτους 3,50μ.

 -Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμένει ελεύθερη κατασκευασμένη όδευση τυφλών.

 -Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας (Ο.Κ.Ω.) και ιδιαιτέρως σε εγκαταστάσεις όπως ΚΑΦΑΟ, φρεάτια κλπ.

 -Σε περίπτωση τοποθέτησης κινητών συστημάτων σκίασης ή/και κινητών θερμαντικών σωμάτων, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ορατότητα σε φωτεινούς σηματοδότες, πινακίδες του Κ.Ο.Κ. και κάθετες οδούς, προς αποφυγή ατυχημάτων.

 -Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο που χωρίζεται από το κατάστημα μέσω οδού, όπου κινούνται οχήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διέλευση του προσωπικού θα γίνεται υποχρεωτικά σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ., δηλαδή από διαβάσεις πεζών προκειμένου για οδούς του βασικού οδικού δικτύου και ελεύθερα, με επίδειξη προσοχής σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας.

Τι δεν επιτρέπεται

-Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους κοινόχρηστου πρασίνου.

-Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε οδόστρωμα, όπου κινούνται οχήματα.

-Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε διαπλατύνσεις πεζοδρομίων στις συμβολές καθέτων οδών.

-Σε καταστήματα που βρίσκονται εντός παρόδιας στοάς και με την επιφύλαξη των παρακάτω ειδικών ρυθμίσεων, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εκτός της στοάς.

Οι επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να ενημερώσουν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) τον Δήμο εάν έχουν άδεια και επιθυμούν την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων τους ή και εάν δεν έχουν άδεια για φέτος και καταθέτουν τώρα την αίτηση με βάση τις νέες ρυθμίσεις. Στην περίπτωση που η αίτηση ενός επιχειρηματία δε γίνεται αποδεκτή, είτε ο επιχειρηματίας που έχει άδεια δεν επιθυμεί ανάπτυξη επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων, μπορεί να αιτηθεί αναλογικά μείωση ή επιστροφή (έως 50%) τέλους κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.

“Ειδικές οδηγίες για πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμους”

Ειδικές οδηγίες εκδόθηκαν για επμέρους περιοχές και συγκεκριμένα για τους πεζοδρόμους Ικτίνου- Ζεύξιδος, τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και κάθετες πεζοδρομημένες οδούς, την περιοχή της Ροτόντας, της Λεωφόρου Νίκης, τις πλατείες Ναυαρίνου και Χρηματιστηρίου, τα Λουλουδάδικα, την πλατεία Σταμάτη Καραμανη, το Πάρκο Φωκά, την πλατεία Τσιρογιάννη και το πάρκο Πραξαγόρα.

Η αίτηση των επιχειρηματιών θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από σχέδιο Διπλωματούχου Μηχανικού, ο οποίος και έχει την ευθύνη της ορθής τήρησης όλων των σχετικών διατάξεων και της ορθής υλοποίησής τους. Με την κατάθεση της αίτησης, αυτή θα θεωρείται κατ’ αρχήν εγκεκριμένη και ο επιχειρηματίας θα μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασής του. Ωστόσο, η Υπηρεσία του Δήμου δύναται να προβεί σε διορθώσεις ή και να απορρίψει την αίτηση μετά από έλεγχο. Βασική προϋπόθεση για την χορήγηση οποιασδήποτε άδειας, είναι ο επιχειρηματίας να είναι ταμειακά ενήμερος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σεισμός στην Ελασσόνα: Στην παγωνιά της σκηνής για ακόμα μία νύχτα – Στέλνουν τροχόσπιτα στους σεισμόπληκτους (pics)

Σεισμός στην Ελασσόνα: Στην παγωνιά της σκηνής για ακόμα μία νύχτα – Στέλνουν τροχόσπιτα στους σεισμόπληκτους (pics)

Τις πληγές τους μετρούν οι σεισμόπληκτοι της Θεσσαλίας, που έχουν βρεθεί στο δρόμο από τη μια στιγμή στην άλλη, με τη γη να τρέμει συνεχώς κάτω από τα πόδια τους. Εκατοντάδες κτίρια, έχουν πάθει μεγάλες ζημιές και πολλά από αυτά είναι πλέον ακατάλληλα για να φιλοξενήσουν τους ιδιοκτήτες τους.
Δημήτρης Κουφοντίνας: Νέες συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Δημήτρης Κουφοντίνας: Νέες συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Εκτός από την Αθήνα συγκεντρώσεις συμπαράστασης υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα έγιναν τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πάτρα. Στην Θεσσαλονίκη ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο Άγαλμα ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊος: «Αρνητές» υγειονομικοί στα γηροκομεία τρέχουν τώρα να κάνουν το εμβόλιο

Κορονοϊος: «Αρνητές» υγειονομικοί στα γηροκομεία τρέχουν τώρα να κάνουν το εμβόλιο

Κατά πολύ έχει μειωθεί το ποσοστό των υγειονομικών υπαλλήλων σε οίκους ευγηρίας που αρνούνταν να εμβολιαστούν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Μονάδων Φροντίδας ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Αυτή η περιοχή μπήκε στο «βαθύ κόκκινο» και «πανηγυρίζει»

Lockdown: Αυτή η περιοχή μπήκε στο «βαθύ κόκκινο» και «πανηγυρίζει»

Στην κεθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής, ο Νίκος Χαρδαλιάς –μεταξύ πολλών άλλων– ανακοίνωσε πως δύο περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή σε καθεστώς σκληρού lockdown. Πρόκειται ... Διαβάστε περισσότερα
Αιτωλοακαρνανία: Τα μπινελίκια πήγαν «σύννεφο» στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας

Αιτωλοακαρνανία: Τα μπινελίκια πήγαν «σύννεφο» στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας

Ξέφυγε η κατάσταση κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας με τα… γαλλικά να έχουν την τιμητική τους. Μετά τον… σίφουνα Καραπάνο που έριξε ... Διαβάστε περισσότερα
Θεσσαλονίκη: «Βουλιάζει» από κόσμο προαύλιο εκκλησίας λόγω του Ψυχοσάββατου (pics)

Θεσσαλονίκη: «Βουλιάζει» από κόσμο προαύλιο εκκλησίας λόγω του Ψυχοσάββατου (pics)

Συνωστισμός επικρατεί έξω από τον Ιερό Ναό στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλοί πιστοί. Ο λόγος αυτού του συνωστισμού, που παρατηρείται είναι ότι αύριο ... Διαβάστε περισσότερα
Πέλλα: Καταστρέφονται καλλιέργειες με σπαράγγια γιατί δεν υπάρχουν εργάτες γης να τα μαζέψουν

Πέλλα: Καταστρέφονται καλλιέργειες με σπαράγγια γιατί δεν υπάρχουν εργάτες γης να τα μαζέψουν

Ένα βήμα πριν μπουν στα χωράφια και γκρεμίσουν τα τούνελ που με τόσο κόπο έφτιαξαν για να αναπτυχθεί το σπαράγγι που φύτευσαν, βρίσκεται η πλειονότητα ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Γέμισαν οι ΜΕΘ covid του Βενιζέλειου – Πόσες διαθέτει όλη η Κρήτη

Κορονοϊός: Γέμισαν οι ΜΕΘ covid του Βενιζέλειου – Πόσες διαθέτει όλη η Κρήτη

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Κρήτη κάτι το οποίο φαίνεται καθημερινά από τον διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και τις αυξημένες νοσηλείες. Μάλιστα, σήμερα όπως αναφέρουν πληροφορίες, ... Διαβάστε περισσότερα