Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Τι κατέθεσε η μητέρα της 14χρονης που για 12 χρόνια έτρωγε τρίχες από τα μαλλιά της

Θεσσαλονίκη: Τι κατέθεσε η μητέρα της 14χρονης που για 12 χρόνια έτρωγε τρίχες από τα μαλλιά της

H 14χρονη έπασχε από το σύνδρομο Ραπουνζέλ στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε να κινδυνεύει η ζωή της. Η γιατρός που την χειρούργησε και βρήκε τρίχες από μαλλιά στο στομάχι, υποψιάστηκε το πρόβλημα από μία συγκεκριμένη κίνηση…

Μια τεράστια μάζα από τρίχες, που ζύγιζε 700 γραμμάρια, αφαιρέθηκε από το στομάχι 14χρονης, με επέμβαση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Το κορίτσι είχε άτυπο κοιλιακό άλγος και κατά την εξέτασή της από χειρουργό παίδων, η γιατρός υποψιάστηκε από μια συγκεκριμένη κίνηση που έκανε με τα μαλλιά και ζήτησε να γίνει απεικονιστικός έλεγχος, από τον οποίο φάνηκε η ύπαρξη μιας τεράστιας μάζας στο στομάχι.

«Αρχικά επιχειρήθηκε η αφαίρεσή της λαπαρασκοπικά, αλλά λόγω του μεγέθους αυτό ήταν αδύνατο και έχει αφαιρέθηκε με ανοιχτό χειρουργείο. Η μάζα αυτή, στην ιατρική ορολογία, ονομάζεται τριχοπίλημα», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η χειρουργός παίδων Κατερίνα Ραμματά, η οποία εξέτασε την έφηβη και πραγματοποίησε την επέμβαση.

Το τριχοπίλημα αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρέπει να δημιουργήθηκε σε διάστημα 12 χρόνων καθώς η μητέρα της 14χρονης ανέφερε ότι από τότε που ήταν δύο ετών είχε παρατηρήσει ότι το παιδί έτρωγε τα μαλλιά του. Όπως φέρεται να είπε δεν σκέφτηκε ποτέ ότι αυτό θα ήταν επικίνδυνο για τη ζωή της κόρης της.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, ανέφερε η κ. Ραμματά και πρόσθεσε: «Έχουν αναφερθεί γύρω στις 500 περιπτώσεις παγκοσμίως, δηλαδή ως ποσοστό είναι γύρω στο 0,04%. Εγώ, προσωπικά, μέχρι τώρα δεν είχα αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό. Ο κάθε γιατρός μπορεί να μην έχει αντιμετωπίσει ποτέ στη ζωή κάτι τέτοιο, ειδικά τόσο μεγάλο».

Να σημειωθεί ότι το τριχοπίλημα είναι χαρακτηριστικό του Συνδρόμου της Ραπουνζέλ, μιας σπάνιας διαταραχής που πήρε το όνομά της από τη γνωστή ηρωίδα του παραμυθιού με τα μακριά μαλλιά. Δημιουργείται λόγω της τριχοτιλλομανίας, δηλαδή με την αυτόβουλη απόσπαση τριχών και κατάποση από τον ίδιο τον ασθενή.

Οι ανθρώπινες τρίχες, που είναι ανθεκτικές στα γαστρικά υγρά και στις περισταλτικές κινήσεις του πεπτικού σωλήνα, προσκολλώνται σε λιπαρές ουσίες και τροφικά υπολείμματα και σχηματίζουν μια μάζα στο στομάχι, η οποία μπορεί να εκτείνεται στο δωδεκαδάκτυλο με τη μορφή ουράς και ενίοτε μπορεί να προκαλέσει απόφραξη εντέρου.

Τι είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ

Η τριχοφαγία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής τρώει επανειλημμένα μαλλιά. Τα μαλλιά δεν κινούνται καλά μέσω του πεπτικού συστήματος, κάνοντάς τα να κολλούν στην κοιλότητα του στομάχου. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σχηματίσει μια μεγάλη μπάλα μαλλιών, όπως συνέβη με την 14χρονη στη Θεσσαλονίκη.

Καθώς η μπάλα τρίχας μεγαλώνει στην κοιλιά, με τον καιρό μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα όπως αποφρακτικός ίκτερος, φυσική απόφραξη στην κοιλιά ή στο λεπτό έντερο, διάβρωση της επένδυσης βλέννας στο στομάχι και το λεπτό έντερο, τρύπες μέσα στο λεπτό έντερο, περιτονίτιδα και οξεία παγκρεατίτιδα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις