Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Το παράθυρο στο σχολείο διαλύθηκε μόλις το άνοιξε μαθητής – Αυτοψία μέσα στην τάξη

Θεσσαλονίκη: Το παράθυρο στο σχολείο διαλύθηκε μόλις το άνοιξε μαθητής – Αυτοψία μέσα στην τάξη

Όλα έγιναν κατά τη διάρκεια του μαθήματος σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη. Μαθητής της Ε’ Δημοτικού σηκώθηκε να το ανοίξει και το παράθυρο ξεχαρβαλώθηκε…

Οι εικόνες από το σχολείο στη Θεσσαλονίκη, με το διαλυμένο παράθυρο προκαλούν ανησυχία. Επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες μαθητών, δασκάλων και γονέων για το κτίριο που καθημερινά περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους. Ένα κτήριο με κουφώματα που χρονολογούνται από το 1893! «Και πάλι πολύ έχουν αντέξει» λένε στο newsit.gr, προβληματισμένοι γονείς που πήγαν το πρωί τα παιδιά τους, στο σχολείο.

Μηχανικοί της αρμόδιας για τα σχολικά κτίρια Διεύθυνσης Κατασκευών και Συντηρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης επανατοποθέτησαν το φύλλο στο κούφωμα, όμως η διεύθυνση του σχολείου ισχυρίζεται πως η παλαιότητα του κτιρίου – σε συνδυασμό με το ότι είναι διατηρητέο και οι όποιες παρεμβάσεις απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες – εγκυμονεί διαρκή κίνδυνο για αντίστοιχα ατυχήματα.

Στην αίθουσα που έκανε μάθημα το τμήμα της Ε’ τάξης η εκπαιδευτικός ζήτησε από μαθητή να ανοίξει το παράθυρο για αερισμό, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού, όμως το κάσωμα με το τζάμι αποσυνδέθηκε από το ξύλινο πλαίσιο του κουφώματος και έπεσε κάτω. Ευτυχώς κανένα από τα παιδιά δεν τραυματίστηκε. Το πρωί το μάθημα στην τάξη έγινε κανονικά, αφού το παράθυρο επανατοποθετήθηκε…

«Τα κουφώματα χρονολογούνται από το 1893. Έχουμε επισημάνει και εγγράφως προς τις αρμόδιες υπηρεσίες πως θεωρούμε το κτίριο ακατάλληλο για τη στέγαση σχολείου. Η σκάλα, λόγω της επικινδυνότητάς της, δεν αρμόζει σε δημόσια υπηρεσία, πόσο μάλλον για να ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά 250 μαθητές και 35 εκπαιδευτικοί. Το κτίριο είναι διατηρητέο και κάθε παρέμβαση περνάει όχι μόνο από τον δήμο, αλλά και την εφορεία αρχαιοτήτων», δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου, Χρύσα Γεράνη.

Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στεγαζόταν σε κτίριο στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 29, όμως το 2019 οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου που διενεργείται στα σχολικά κτίρια, διαπίστωσαν σημαντικά προβλήματα στατικότητας. Η κ. Γεράνη, εξέφρασε την άποψη ότι «θα μπορούσαν να γίνουν στο κτίριο της Αρχαιολογικού Μουσείου οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την επίλυση των θεμάτων στατικότητας και η σχολική μονάδα να επιστρέψει εκεί».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις