Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Τρομακτικές ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία

Θεσσαλονίκη: Τρομακτικές ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία

Αγωνία στη Θεσσαλονίκη για όσους χρειάζονται μεταγγίσεις. Ο λόγος είναι ότι παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη απαιτούνται 60 – 70 μονάδες αίματος καθημερινά για τις ανάγκες των ανθρώπων που πρέπει να κάνουν μεταγγίσεις. «Ζούμε την μεγαλύτερη έλλειψη αίματος από την αρχή της πανδημίας», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας θαλασσαιμικών, Βασίλης Δήμος. Μιλώντας στο ThessToday.gr εξηγεί τον φόβο και την ανασφάλεια που βιώνουν καθημερινά όσοι χρίζουν μετάγγισης αίματος και βλέπουν τα ραντεβού τους να αναβάλλονται λόγω της έλλειψης μονάδων.

«Αγχωνόμαστε γιατί μόνο στη Θεσσαλονίκη χρειαζόμαστε 60 – 70 μονάδες αίματος κάθε μέρα για τις ανάγκες των πασχόντων. Είναι 350 άτομα που μεταγγίζονται στην πόλη μας κάθε 15 μέρες με δύο μονάδες αίματος. Τώρα με τις ελλείψεις μπορεί να βρεθεί μόνο μια μονάδα αίματος. Άρα θα πρέπει να πηγαίνει και πιο συχνά για να μπορέσει να διατηρήσει μια φυσιολογική αιμοσφαιρίνη. Για να έχει μια καλή φυσική κατάσταση ένας πάσχοντας πρέπει η αιμοσφαιρίνη του να είναι πάνω από 10 – 11 μονάδες».

«Κανείς δεν διασφαλίζει ότι το ραντεβού που έχει για μετάγγιση θα ισχύσει», σημειώνει, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις