Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη σπείρα που έκλεβε ηλικιωμένους

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη σπείρα που έκλεβε ηλικιωμένους

Σοκάρει η δράση πολυμελούς εγκληματικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη που με τη μέθοδο της απασχόλησης έκλεβε ηλικιωμένους. Προσποιούμενοι τους τεχνικούς έμπαιναν σε σπίτια και έπαιρναν χρήματα και αντικείμενα αξίας.

Η πολύμυνη, μεθοδική και ενδελεχής έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου-Αναλήψεως οδήγησε στην εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας. Στο πλαίσιο διερέυνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 27 μελών του κυκλώματος, 8 εκ των οποίων έχουν ήδη συλληφθεί δυνάμει σχετικών ενταλμάτων. Πρόκειται για άτομα 21 έως 59 ετών, με την πλειοψηφία τους να συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.
Τα μέλη του κυκλώματος ενεργώντας απο κοινού, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, προσποιούνταν τους τεχνικούς εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ανελκυστήρων και με την πρόφαση βλάβης κατάφερναν και έμπαιναν στα σπίτια ανυποψίαστων θυμάτων. Στη συνέχεια ο ένας απασχολούσε τα θύματα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού και ένας δεύτερος έμπαινε σε άλλα δωμάτια αναζητώντας χρήματα και αντικείμενα αξίας. Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν πως πάντοτε επέλεγαν ηλικιωμένους ως υποψήφια θύματα, ο εντοπισμός τους κυρίως σε περιοχές που λάμβαναν χώρα λαικές αγορές, η απασχόληση τους κατα την είσοδο του σπιτιού, ενώ νοίκιαζαν αυτοκίνητα απο εταιρείες για να αποφύγουν πιθανή σύνδεση τους με αξιόποινες πράξεις. Με αυτή τη μεθοδολογία διέπραξαν τουλάχιστον 27 κλοπές, ενώ η αξία της λείας που αποκόμισαν, απο χρηματικά ποσά και κοσμήματα, εκτιμάται πως ξεπερνά στο σύνολο τις 840.000 ευρώ.

Το βίντεο ντοκουμέντο

Στο video που εξασφάλισε το newsit.gr αποτυπώνεται καρέ καρέ ο τρόπος που εισέβαλαν σε πολυκατοικία. Ηλικιωμένος ένοικος της συγκεκριμένης πολυκατοικίας ανοίγει την πόρτα εισόδου και μπαίνει μέσα με σακούλες απο ψώνια στο χέρι. Στο video φαίνεται να εισβάλει απο την ανοιχτή πόρτα και ο πρώτος απο τους δράστες, φορώντας μάλιστα μάσκα για τον κορωνοιό στο πρόσωπο. Ακολουθεί τον ηλικιωμένο μέχρι την πόρτα του ασανσέρ. Ο συνεργός του μένει πίσω και περιμένει μέχρι να απομακρυνθεί ο πρώτος δράστης και ο ηλικιωμένος. Στη συνέχεια πηγαίνει και αυτός προς το ασανσέρ, όμως πολύ γρήγορα αντιλαμβάνεται την ύπαρξη κάμερας στην είσοδο και βάζει το ένα του χέρι μπροστά στο πρόσωπο του για να καλύψει τα χαρακτηριστικά του μέχρι να φτάσει και αυτός στο ασανσέρ.

 

«Φοβήθηκα μήπως μου κάνουν κακό»

Ένα απο τα θύματα της αδίστακτης συμμορίας περιγράφει στο newsit.gr τις στιγμές που έζησε: «Ήρθε στο σπίτι ένας νεαρός και μου ανέφερε πως είναι απο εταιρεία φυσικού αερίου και πως υπάρχει κάποια διαρροή απο τη μονάδα μου. Του επέτρεψα να μπει και τον οδήγησα στο μπαλκόνι. Στη συνέχεια μου είπε οτι πρέπει να δκιμάσει το νερό απο την βρύση της κουζίνας. Πήγαμε στην κουζίνα και άφησε το νερό να τρέχει και αυτό έκανε θόρυβο. Τότε βρήκε την ευκαιρία ο συνεργός του να μπεί στο υπνοδωμάτιο και έψαχνε να βρεί χρήματα και κοσμήματα. Αυτός που ήταν στην κουζίνα μαζί μου πήρε και το ψυγείο και το έβαλε στην είσοδο του δωματίου για να μου κόψει την οπτική επαφή με το υπόλοιπο σπίτι. Τότε κατάλαβα ότι κάτι γίνεται. Δεν ήθελα να αντιδράσω γιατί φοβήθηκα πολύ. Φοβήθηκα μήπως μου κάνουν κακό. Τελικά βρήκαν 60.000 ευρώ που είχα φυλάξει στο σπίτι και ήταν μεγάλο λάθος μου αυτό και κάποια κοσμήματα αξίας περίπου 10.000 ευρώ, τα οποία είχαν και πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες απο αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου-Αναλήψεως σε συνεργασία με προσωπικό του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας αλλά και άλλων Υπηρεσιών Ασφαλείας σε όλη την επικράτεια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΙΔΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις