Σάββατο, 18 Μαΐ
23oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό μαθητών που έκαναν κατάληψη – “Αυτή είναι η δεξιά κανονικότητα”!

Θεσσαλονίκη: Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό μαθητών που έκαναν κατάληψη – “Αυτή είναι η δεξιά κανονικότητα”!

Με κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται και καταγγέλλουν. Μια μέρα κατάληψη στο σχολείο της Περαίας στη Θεσσαλονίκη, έφερε αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις…

«Υπερβάλλοντα ζήλο» κρατικών λειτουργών, που αντιμετωπίζουν τη μαθητική διαμαρτυρία ως ακραία συμπεριφορά και προσβολή των έννομων αγαθών, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος και Δώρα Αυγέρη.

Με κοινή δήλωσή τους, τονίζουν ότι η Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης διέταξε τον άμεσο σχηματισμό δικογραφιών για το αδίκημα της διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας σε βάρος όσων προβαίνουν σε καταλήψεις των σχολικών μονάδων στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνουν, η εν λόγω διαταγή είχε σταλεί και στο 1ο Γυμνάσιο Περαίας, πριν γίνει η μονοήμερη κατάληψη των μαθητών, με αιτήματα που αφορούσαν τη φύλαξη και την καθαριότητα του σχολείου.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας γιατί είναι ευθύνη όλων μας να προστατέψουμε τη σχέση των μαθητών με την κοινωνία και την πολιτεία», σημειώνουν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καλούν «όσους ευθύνονται για τη σύνταξη δικογραφίας να την διακόψουν και να επιδείξουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση, για να αποκατασταθεί η σχολική ηρεμία, ν’ αποκλιμακωθεί η άσκοπη ένταση που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στη σχολική κοινότητα».

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Μάθε παιδί μου γράμματα…»

Η δήθεν «κανονικότητα» της ΝΔ ξαναχτυπά! Αυτή τη φορά σ’ ένα σχολείο, γυμνάσιο συγκεκριμένα, στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.

Εισαγγελικοί λειτουργοί, στελέχη της αστυνομίας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φαίνεται πως κινητοποιούνται κατά μαθητών της περιοχής, με αφορμή την μονοήμερη κατάληψη-διαμαρτυρία που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στο 1ο Γυμνάσιο Περαίας.

Όπως αποδεικνύεται και από σχετικό έγγραφο, η Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης διέταξε τον άμεσο σχηματισμό δικογραφιών για το αδίκημα της διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας σε βάρος όσων προβαίνουν σε καταλήψεις των σχολικών μονάδων στις Διευθύνσεις Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η διαταγή, μάλιστα, απεστάλη πριν καν οι μαθητές του εν λόγω σχολείου προχωρήσουν στην κατάληψη.

Σημειωτέον, ότι τα αιτήματα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Περαίας κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι η διαμαρτυρία τους αποσκοπούσε στη σοβαρή διατάραξη της σχολικής ζωής. Το «έγκλημα» που τους φορτώνει η δεξιά «κανονικότητα» είναι κυρίως οι ανάγκες φύλαξης και καθαριότητας!

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον “υπερβάλλοντα ζήλο” κρατικών λειτουργών που αντιμετωπίζουν τη μαθητική διαμαρτυρία ως ακραία συμπεριφορά και προσβολή των έννομων αγαθών. Όμως, οι μαθητές ζητούν φύλαξη και καθαριότητα και όχι να τους φυλακίσουν ή να τους «καθαρίσουν» κάποιοι κρατικοί υπάλληλοι που νομίζουν ότι βρίσκονται σε ιδεολογικό πόλεμο με την μαθητική κοινότητα, για χάρη της κυβέρνησης.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας γιατί είναι ευθύνη όλων μας να προστατέψουμε τη σχέση των μαθητών με την κοινωνία και την πολιτεία, να ενδιαφερόμαστε για την ταυτότητα και την συγκρότηση της προσωπικότητας του κάθε μαθητή, που πλήττονται με την υπέρμετρη παρέμβαση των διωκτικών και εκπαιδευτικών αρχών. Ενώ την ίδια ώρα προκαλείται αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Περαίας.

Δυστυχώς οι διαδικασίες που δρομολογούνται κατά των μαθητών, κάθε άλλο παρά προάγουν το κράτος δικαίου, πόσο μάλλον τις αρχές μιας σύγχρονης αντίληψης περί παιδείας. Αντίθετα, η δίωξη λαμβάνει χαρακτήρα πειθάρχησης συνειδήσεων, απέναντι σε ανήλικους μαθητές που διεκδικούν την αυτονόητη υλική και εκπαιδευτική στήριξη στην σχολική τους καθημερινότητα.

Το μόνο που μπορεί να πετύχει η νεοσυντηρητική τιμωρία, είναι να πείσει τα παιδιά μας ότι η πολιτεία και το δίκαιο είναι ο εχθρός και όχι ο αρωγός τους. Όμως, οι μαθητές είναι οι αυριανοί ενεργοί πολίτες, που γνωρίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Δεν είναι υποψήφιοι παραβάτες πάνω στους οποίους κάποιοι φορτώνουν ενοχές και ιδεοληψίες. Γι’ αυτό στέλνουμε μήνυμα στήριξης τόσο στους μαθητές όσο και τους γονείς τους, που συμμετείχαν και αυτοί στην κινητοποίηση και περιφρούρησαν την ακεραιότητα των υποδομών του σχολείου μαζί με τα παιδιά τους. Καλούμε δε όσους ευθύνονται για την σύνταξη δικογραφίας να την διακόψουν και να επιδείξουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Για να αποκατασταθεί η σχολική ηρεμία, ν’ αποκλιμακωθεί η άσκοπη ένταση που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στη σχολική κοινότητα».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις