Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη – Ζέρβας: “Έχουμε έτοιμο το plan D! Αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή”

Θεσσαλονίκη – Ζέρβας: “Έχουμε έτοιμο το plan D! Αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή”

«Το μείζον σήμερα είναι ο πόλεμος για το δικαίωμα στη ζωή». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας με αφορμή τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου και τις κόντρες που έχουν ξεσπάσει για την απόφαση απαγόρευσης των συγκεντρώσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1, ο κ. Κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στην εξέλιξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα έχει ως μοναδικό θέμα την «ενημέρωση από επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς σχετικά με την πανδημία COVID-19 στην πόλη μας». Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μμ και επί τάπητος θα βρεθούν η εξέλιξη των κρουσμάτων, αλλά και οι αντοχές του συστήματος υγείας στην πόλη.

Ο κ. Ζέρβας υπενθύμισε ότι από τις 22 Οκτωβρίου είχε ζητήσει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων κρούοντας από τότε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις τις οποίες «έβλεπε» να φέρνουν οι μετακινήσεις των Θεσσαλονικέων προς τους γειτονικούς νομούς κατά το εορταστικό πενθήμερο που «πλαισίωνε» την 26η και την 28η Οκτωβρίου. Οι προβλέψεις αυτές δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, όπως φαίνεται και από τον ημερήσιο χάρτη των κρουσμάτων σε Πέλλα, Σέρρες, Δράμα, Πιερία και Καβάλα.

Μάλιστα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι στο… παραπέντε, με πρότασή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απετράπη το άνοιγμα των γηπέδων για τους φιλάθλους, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των σχολείων είπε ότι θα έπρεπε να είχαν κλείσει νωρίτερα, ίσως «και να μην είχαν ανοίξει» καθόλου.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση του συστήματος υγείας που βρίσκεται στα όριά του. Ερωτηθείς από τη Μαρία Σαμολαδά για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν κλίνες covid σε χώρους όπως το Βελλίδειο, ο δήμαρχος έκανε λόγο για Plan D που πρέπει να υπάρχει, πλην όμως απηύθυνε έκκληση «να προσέχουμε για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ο κ. Ζέρβας -ο οποίος μιλά καθημερινά με τους επιστήμονες για τα αποτελέσματα των ερευνών και των μελετών που έχουν στα χέρια τους- επισήμανε πως η εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη παραμένει αυτή τη στιγμή επιθετική, πλην όμως ο ρυθμός αύξησης έχει ανακοπεί και δεν είναι στα επίπεδα του προηγούμενου 10ημερου. Πάντως, υπογράμμισε πως έχει δεκαπλασιαστεί ο ρυθμός των κηδειών που γίνονται στα Κοιμητήρια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε, τέλος, πως δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η κυκλοφορία των πολιτών στη Νέα Παραλία, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο των εναλλασσόμενων lockdown, αλλά και του ανοίγματος της αγοράς στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις