Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Θρίλερ με τους 8 πραξικοπηματίες στον Έβρο – ”Ο Κοτζιάς με διαβεβαίωσε ότι θα εκδοθούν” λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Οι σκέψεις της κυβέρνησης!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Επίσημο αίτημα από την Τουρκία για την έκδοση των 8 στρατιωτικών που παραδόθηκαν στην Ελλάδα
– Η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει προδότες και ζητάει να επιστραφεί και το ελικόπτερο που χρησιμοποίησαν
– DailySabbah: ”Η Ελλάδα συμφώνησε να επιστρέψει τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία”
– Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο σε τέτοιες περιπτώσεις και ποιες οι σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης
– Τι διαπιστώθηκε από την έρευνα στο στρατιωτικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη
– Αύριο αναμένεται η πρώτη συνομιλία Τσίπρα – Ερντογάν μετά τα δραματικά γεγονότα
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

Συνεχίζονται και αυξάνονται με το πέρασμα της ώρας οι πιέσεις της Άγκυρας για την έκδοση των 8 στρατιωτικών που έφτασαν το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και παραδόθηκαν στην Ελλάδα. Το απόγευμα έφτασε στο υπουργείο εξωτερικών το επίσημο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης ώστε οι πραξικοπηματίες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, μαζί με το ελικόπτερο που χρησιμοποίησαν, το ταχύτερο δυνατόν. Η τουρκική Daily Sabbah υποστηρίζει πως η Ελλάδα συμφώνησε να επιστρέψει τους πραξικοπηματίες, χωρίς πάντως η είδηση να επιβεβαιώνεται επισήμως. Στο ρεπορτάζ της η τουρκική εφημερίδα επικαλείται τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος φέρεται να είπε πως μετά από επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, συμφωνήθηκε να επιστρέψουν ”οι προδότες” όπως τους χαρακτήρισε. Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε το επόμενο tweet για την επικοινωνία του με τον Νίκο Κοτζιά…

Σε μια λιτή ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών επιβεβαιώνεται η συνομιλία Κοτζιά – Τσαβούσογλου, όχι όμως και η επίτευξη συμφωνίας. ”Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’αυτό κολάσιμη ενέργεια. Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε στην ΕΡΤ  πως ”η Ελληνική πλευρά μίλησε για την επιστροφή του ελικοπτέρου με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. Για τους 8 συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Λαμβάνεται υπόψιν πάντως η κατηγορία που τους αποδίδεται. Κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας. Για απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας” είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ικανοποίησης του τουρκικού αιτήματος.

Τι προβλέπει το νομικό μας πλαίσιο

Ο γνωστός δικηγόρος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος εξηγεί το νομικό πλαίσιο για μία τέτοια δύσκολη κατάσταση: ”Το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού. Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας, η οποία –μεταξύ άλλων– ορίζει ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές. Άπαντα δε τα ανωτέρω θέματα πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και εν τέλει του Υπουργού Δικαιοσύνης. (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Το χρονικό της παράδοσης των αξιωματικών

Στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης, επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Όλοι είχαν ξηλώσει τις στολές που φορούσαν για να μην φαίνονται οι βαθμοί τους. Παραμένει άγνωστος πάντως ο ρόλος που έπαιξαν στα χθεσινά γεγονότα, όπως επίσης και τα πλήρη στοιχεία τους.

Το τουρκικό ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από την Αλεξανδρούπολη. Ελληνικά μαχητικά το συνόδευσαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο και λίγο αργότερα, στις 11.50 βγήκαν οι 8 στρατιωτικοί που βρίσκονταν μέσα. Όλοι ζήτησαν αμέσως πολιτικό άσυλο από τις ελληνικές αρχές και συνελήφθησαν. Οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, όπου και παραμένουν μέχρι να φτάσουν διερμηνείς για να μιλήσουν μαζί τους. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί σήκωσαν τα χέρια ψηλά και ζήτησαν στα αγγλικά να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 11.45. Η κινητοποίηση των ελληνικών αρχών ήταν άμεση. Διαπιστώθηκε ότι το ελικόπτερο δεν είχε την παραμικρή μηχανική βλάβη και έτσι όπως όλα δείχνουν, οι Τούρκοι στρατιωτικοί εξέπεμψαν σήμα κινδύνου απλά και μόνο για να κάνουν γνωστή την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ελληνικού ΓΕΕΘΑ το επίμαχο ελικόπτερο θα επιστραφεί στην Τουρκία, ενώ η χορήγηση ασύλου στους στρατιωτικούς εξετάζεται. Αναλυτικά όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: ”Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό”.

Όλοι είπαν πως ζητούν πολιτικό άσυλο επειδή έρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν ισχύει.  Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση εδώ

Η κατάσταση στα σύνορα του Έβρου

Στην άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μέσω των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση. Λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα στρατού στην Τουρκία, υπήρχε η δυνατότητα εισόδου στη γείτονα χώρα όχι όμως και εξόδου από αυτήν προς την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η μετακίνηση των ταξιδιωτών από και προς την Τουρκία μέσω των τελωνειακών σταθμών Κήπων και Καστανέων Έβρου διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο η κίνηση παραμένει μειωμένη συγκριτικά με τον αριθμό των διερχομένων οχημάτων κατά το προηγούμενο διάστημα της θερινής περιόδου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε κύριο άρθρο υπό τον τίτλο «ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη στην Τουρκία» το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρεται στη στάση της Αθήνας αναφορικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στη Γείτονα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στο twitter ότι «η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας» σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Anadolu στέκεται επίσης με έμφαση στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη ότι «η ελληνική κυβέρνηση, σταθερά, στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία, της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και βεβαίως της συνταγματικής νομιμότητας».

Το τουρκικό πρακτορείο προσθέτει ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επικοινωνεί και ενημερώνεται συνεχώς και έγινε επικοινωνία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο κ.Τσίπρας αναμένεται να έχει στη διάρκεια της ημέρας επικοινωνία με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας».

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε