Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Τις νέες τους θέσεις στη Θεσσαλονίκη αναζητούν τα γλυπτά “Φεγγάρι στην Ακτή” και “Φιλία Amicia”

Παλαιότερη φωτογραφία από τότε που άγνωστοι είχαν προκαλέσει ζημιές στο
Παλαιότερη φωτογραφία από τότε που άγνωστοι είχαν προκαλέσει ζημιές στο

Τις νέες θέσεις τους στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν και αναζητούν δύο γλυπτά, το “Φεγγάρι στην Ακτή” του Παύλου Βασιλειάδη, που στο παρελθόν βανδαλίστηκε από αγνώστους με αποκορύφωμα τη ρίψη του στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, αλλά και το “Φιλία Amicia” του Κώστα Βαρώτσου που θα συμβολίζει τη φιλία.

Το “Φεγγάρι στην Ακτή” βρίσκεται σε αποθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης από το Φεβρουάριο του 2016, οπότε και άγνωστοι πριόνισαν τη βάση του και το πέταξαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση δυτών για να ανασυρθεί. Επιθυμία της διοίκησης είναι να επιστρέψει και πάλι μέσα στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, σε απόσταση 40 μέτρων από την παραλία, εκεί όπου είχε εκτεθεί για πρώτη φορά στο κοινό επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, καθώς είναι ένας τρόπος να προστατευτεί στο μέλλον από τους βανδάλους.

Από την άλλη, στο ξύλινο δάπεδο απέναντι από το “Μακεδονία Παλλάς” έγινε εδώ και καιρό πρόταση να τοποθετηθεί ένα νέο γλυπτό του κ.Βαρώτσου, το “Φιλία Amicia”, μετά από δωρεά του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη. Δεδομένου ωστόσο ότι η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης της παραλίας ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η τοποθέτηση των δύο γλυπτών έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία.

Η αρμόδια υπηρεσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Θανάση Παππά, ζήτησε αδειοδοτήσεις από το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας και από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κ.Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, οι οποίες γνωμοδότησαν ότι δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση των δύο γλυπτών.

Ακολούθως, ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας– Θράκης, η οποία απάντησε πως η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού για εκτέλεση έργου γίνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Ο πλήρης φάκελος του έργου υποβλήθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας– Θράκης, η οποία με έγγραφό της τον διαβίβασε στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να διατυπώσουν τη γνώμη τους για την κατασκευή του έργου, ενώ ήδη το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του για την κατασκευή του έργου. Ανάμεσα στους φορείς που θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν είναι και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο στην προσεχή του συνεδρίαση την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, θα ασχοληθεί με το θέμα της παραχώρησης δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παρακείμενου θαλάσσιου χώρου για την εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης των δύο γλυπτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε