Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τροχαίο Αθηνών – Λαμίας: Δάκρυα για τον Πάνο Μυλωνά – Αναβιώνει η τραγωδία με το νεκρό φοιτητή [pics]

ΦΩΤΟ από thebest.gr
ΦΩΤΟ από thebest.gr

Το φοβερό δυστύχημα με την Porsche στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, έξυσε μια πληγή που παραμένει ανοιχτή. Το τραγικό τροχαίο με τον φοιτητή…

του πανεπιστημιου Πατρών Πανο Μυλωνά που τελικά έγινε ελπίδα ζωής, με την πρωτοβουλία της μητέρας του να ιδρύσει το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”», θύμισε ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Σταύρος Κουμπιάς, με αφορμή του συγκλονιστικού τροχαίου στη Θήβα. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε πριν μερικά χρόνια στην Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών. Ένα σοβαρότατο τροχαίο το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004 οδήγησε στην τραγική και άδικη απώλεια του Πάνου Μυλωνά ενός νέου 22 ετών, με εξαίρετο ήθος, τεταρτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντάκτη του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου που πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην Πάτρα.

Ο Πάνος κατέβαινε με το αυτοκίνητό του την εθνική οδό από την Αθήνα προς την Πάτρα. Στο 145ο χιλιόμετρο, από απέναντι ερχόταν ένα παλιό Honda. Ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο και μπήκε στη λωρίδα του Πάνου. Τα αυτοκίνητα συγκρούσθηκαν και το Honda τον χτύπησε με τέτοια ταχύτητα, που εκτινάχθηκε σ’ ένα πάρκινγκ, 200 μέτρα πιο κάτω. Ο ίδιος από το χτύπημα πετάχτηκε στο αντίθετο ρεύμα, αλλά μπόρεσε και μάζεψε το αυτοκίνητο, το σταμάτησε πριν βγει από τον δρόμο. Και όπως το φρέναρε κάθετα στο οδόστρωμα, ήρθε μια μηχανή με τρελή ταχύτητα, έπεσε πάνω του και τον σκότωσε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του, που καθιέρωσε ήδη υποτροφία στη μνήμη του, «υπήρξε φοιτητής εξαίρετου ήθους, πολλά υποσχόμενος στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας, ιδιαίτερων ικανοτήτων, με πολλαπλά ενδιαφέροντα και η απώλεια του απετέλεσε πλήγμα για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα».

Ο Πάνος Μυλωνάς, στα 22 του ήταν ο νεότερος διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο WRC, έκανε μαθήματα οδικής ασφάλειας στους φίλους του, από παιδί έφτιαχνε μινιατούρες αυτοκινητάκια και πήρε δίπλωμα οδήγησης τη μέρα των γενεθλίων του γιατί δεν άντεχε να περιμένει ούτε μια ώρα παραπάνω πριν πιάσει το τιμόνι. Η απώλεια του Πάνου αποτέλεσε σκληρότατο πλήγμα και πηγή αφόρητου πόνου για την οικογένειά του. Όμως αυτό το πλήγμα, αυτός ο πόνος, οδήγησε σε μια πράξη απίστευτης ατομικής υπέρβασης, γενναιότητας και κοινωνικής προσφοράς που προκαλεί τον θαυμασμό αλλά και τον σεβασμό.

Με πρωτοβουλία της οικογένειας του Πάνου και ιδιαιτέρως της μητέρας του κ. Β. Δανέλλη-Μυλωνά, που έχει αφιερώσει την ζωή της σ’ αυτό, δημιουργήθηκε το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”» το οποίο συστάθηκε στις 12 Μαΐου 2005.

”Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων σε θέματα ενημέρωσης και προάσπισης της οδικής ασφάλειας αλλά και η παραπέρα ενίσχυση, ενδυνάμωση και στήριξη της πολιτείας στην ανάληψη και τήρηση ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών στη χώρα μας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, αποτελούν βασικούς στόχους του Ινστιτούτου…”

Το Ίδρυμα “Πάνος Μυλωνάς” στο διάστημα της λειτουργίας του και χάρις στις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες της κ. Β. Δανέλλη-Μυλωνά, έχει ήδη μια τεράστια καθημερινή προσφορά στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας με πολύπλευρες συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με συνεχείς και ουσιαστικές δραστηριότητες και δράσεις μεγάλης κλίμακας σ’ όλη την Ελλάδα, πολλές φορές ακόμα και αναπληρώνοντας τις παραλείψεις ή τις καθυστερήσεις του κράτους.

Πηγή: thebest.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε