Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βαριές “καμπάνες” για την απάτη μαμούθ με επίκεντρο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορινού Πιερίας

Βαριές “καμπάνες” για την απάτη μαμούθ με επίκεντρο τον  Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορινού Πιερίας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Ποινές κάθειρξης έως 12 χρόνια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε πρώην στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορινού Πιερίας, τα οποία κρίθηκαν ένοχα για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ με εικονικά τιμολόγια, ζημιώνοντας το δημόσιο με το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ!

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, η υπόθεση αφορά το διάστημα 2001 – 2008 και άρχισε να ερευνάται, όταν οι φορολογικές Αρχές εντόπισαν εικονικά τιμολόγια για δήθεν συναλλαγές με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι κατά την επίμαχη περίοδο, εκτός από τις γνήσιες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ και Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων που υπέβαλαν αγρότες και ο Συνεταιρισμός συγκεντρωτικά προς τη Δ.Ο.Υ. Κατερίνης, είχαν υποβληθεί και εκατοντάδες αιτήσεις επιστροφών στο όνομα πραγματικών δικαιούχων ή ανύπαρκτων προσώπων.

Κατά το ίδιο βούλευμα, από την έρευνα βρέθηκαν 1.158 πλαστές αιτήσεις, 2.053 εικονικά τιμολόγια για συναλλαγές αγροτών που δεν έγιναν ποτέ, με βάσει τα οποία εισπράχθηκαν από τους υπεύθυνους του Συνεταιρισμού επιπλέον 3.278.450 ευρώ, χωρίς όμως τα χρήματα αυτά να δοθούν στους αγρότες.

Το δικαστήριο τιμώρησε με ποινές κάθειρξης 12 και 8 ετών -αντιστοίχως- τον άλλοτε πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορινού, με κάθειρξη 8 ετών μία υπάλληλο του ίδιου Συνεταιρισμού, ενώ 10ετής κάθειρξη επιβλήθηκε σε δύο άτομα που εμφανίζονταν να εκπροσωπούν αγρότες. Αντίθετα, αθωωτική ήταν η απόφαση για έναν υπάλληλο που παραπέμφθηκε στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου.

Οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες (συνδέονταν με παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, απάτη και πλαστογραφία σε βάρος του Δημοσίου κ.ά.) και στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν για την απάτη κι ότι δεν ήταν σε θέση να την αντιληφθούν. Όσοι καταδικάστηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς το δικαστήριο δέχτηκε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεσή τους, επιβάλλοντας- κατά περίπτωση- περιοριστικούς όρους.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις