Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βόλος: Το ενεργειακό τζάκι που πλήρωσε έκρυβε παγίδες – Η φωτιά ξεσκέπασε το μεγάλο λάθος του τεχνίτη!

Βόλος: Το ενεργειακό τζάκι που πλήρωσε έκρυβε παγίδες – Η φωτιά ξεσκέπασε το μεγάλο λάθος του τεχνίτη!
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται στο σπίτι. Λίγο αργότερα έρχονταν οι διαπιστώσεις για το επίμαχο τζάκι σε σπίτι του Βόλου…

Κατασκεύασε τζάκι σε σπίτι στον Αλμυρό και δεν φρόντισε να βάλει μόνωση στο σημείο της κεραμοσκεπής, ούτε και να υπάρχει απόσταση ασφαλείας μεταξύ των ξύλων της στέγης με την καμινάδα.

Ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 63χρονο Έλληνα τεχνίτη για εμπρησμό από αμέλεια.

Τον Μάρτιο του 2013, σε σπίτι σε ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού προκλήθηκε πυρκαγιά που ξεκίνησε από το τζάκι. Οι ζημιές από τη φωτιά ήταν μεγάλες.

Παρά την έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλμυρού καταστράφηκαν συσκευές, κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού, ενώ τμήμα της στέγης κατέρρευσε. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι του σπιτιού ρυπάνθηκαν, ενώ το τζάκι ήταν καινούργιο, κατασκευασμένο μόλις πριν από τρεις μήνες από την εκδήλωση της φωτιάς, ενεργειακό.

Μάλιστα, από τον κίνδυνο που προκλήθηκε κινδύνεψαν και παρακείμενες κατοικίες, και με την επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλμυρού αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χειρότερα.

Η απολογία και η απόφαση του δικαστηρίου

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η φωτιά δεν προκλήθηκε από την καμινάδα αλλά από βραχυκύκλωμα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού.Όπως υποστήριξε, το σπίτι ήταν παλιά μονοκατοικία που είχε αναπαλαιωθεί. Στο ταβάνι υπήρχαν καλώδια. Είπε ότι είναι αθώος και ότι δεν έφταιγε ο τρόπος της κατασκευής του τζακιού για τον εφιάλτη που έζησε η οικογένεια.

Εντούτοις, το δικαστήριο δεν πείστηκε. Ο 63χρονος κρίθηκε ένοχος για εμπρησμό από αμέλεια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο τεχνίτης τοποθέτησε την καμινάδα χωρίς να βάλει μόνωση σε σημείο της κεραμοσκεπής. Οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε απόσταση ασφαλείας μεταξύ των ξύλων και της σκεπής.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν με τη χρήση του τζακιού να υπάρξει υπερθέρμανση, και λόγω της συσσώρευσης της αιθάλης να γίνει ανάφλεξη στα ξύλα και να προκληθεί η πυρκαγιά.

Ο 63χρονος καταδικάστηκε για εμπρησμό από αμέλεια. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις