Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Βόρεια Ελλάδα: Αυξάνεται η ανεργία και μειώνεται ο τζίρος των επιχειρήσεων!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μείωση τζίρου και περαιτέρω άνοδο της ανεργίας, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνει τον Μάιο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), παρόλο που σημείωσε οριακή βελτίωση έναντι του Απριλίου.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009.

Ειδικότερα, τον Μάιο ο δείκτης NGBI 500 διαμορφώθηκε στο -43, έναντι -47 τον Απρίλιο του 2012, με τους Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες να κρίνουν μόλις σε ποσοστό 4% ότι η κατάσταση τους είναι καλή. Το ποσοστό αυτό, είναι από τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2009. Συρρικνωμένο καταγράφεται τον Μάϊο, έναντι του Απριλίου, το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ κακή λένε ότι είναι το 63%.

Για το επόμενο εξάμηνο, φθάνουν στο 49% οι επιχειρηματίες που μιλούν για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής τους, από 47% τον Απρίλιο. Στασιμότητα προβλέπει το 28%, από 42% τον Απρίλιο και βελτίωση το 23%, έναντι 11% αντίστοιχα.

Σταθερά υψηλή και διευρυνόμενη είναι η πρόθεση απολύσεων και διαμορφώθηκε τον Μαϊο στο 41%, από 32% τον Απρίλιο, ενώ ισχνή παραμένει, μόλις στο 3%  η πιθανότητα για προσλήψεις. Η “μερίδα του λέοντος” των επιχειρηματιών της Β. Ελλάδας, το 56%, έναντι 66% τον Απρίλιο, μιλά για διατήρηση του αριθμού του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησής τους, το 63% μιλά για μείωση του κύκλου εργασιών, από 57% τον Απρίλιο. Για αύξηση πωλήσεων μιλά το 12%, από 15% τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας, στην σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε