Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δραματική η κατάσταση στη Μόρια: Απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμοί από ανήλικους πρόσφυγες

Μόρια
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ INTIME

Αποκαλυπτικά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στα διάφορα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και τα οποία πιστοποιούν ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τους ανθρώπους και κυρίως για τους ανήλικους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 20 παιδιά επιχείρησαν είτε να αυτοκτονήσουν, είτε αυτοτραυματίστηκαν. Συγκεκριμένα, τρία παιδιά έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας και σε 17 παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια λόγω τραυμάτων που τα ίδια είχαν προκαλέσει στους εαυτούς τους. Δέκα από τους ανήλικους είναι κάτω από έξι ετών.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα η ψυχολογική κατάσταση των ανήλικων είναι δραματική. Όπως λένε, όλο και περισσότερα παιδιά σταματούν να παίζουν, έχουν εφιάλτες, φοβούνται να βγουν από τις σκηνές τους και δείχνουν μια τάση απόσυρσης από τη ζωή. Η κατάσταση, λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη.

Ταυτόχρονα, στην παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια, υπάρχουν σχεδόν 100 παιδιά με σύνθετες ή χρόνιες παθήσεις. Ανάμεσά τους, παιδιά με σοβαρές καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και επιληψία, ενώ δεν λείπουν και ανήλικοι με τραυματισμούς που προκλήθηκαν στις εμπόλεμες περιοχές από τις οποίες ταξίδεψαν.

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός

Βόρειο Αιγαίο Τελευταίες ειδήσεις