Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από το πέρασμα της “Ευριδίκης” στη Σάμο! [vid]

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από το πέρασμα της “Ευριδίκης” στη Σάμο! [vid]
Φωτογραφία: Μανώλης Θράβαλος

Την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στη Σάμο φωτογράφισε για λογαριασμό του meteo ο φυσικός-φωτογράφος Μανώλης Θράβαλος, που έγινε πρόσφατα ευρέως γνωστός μετά την διάκριση φωτογραφίας του από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Και τώρα, με μια λέξη, οι εικόνες του καθηλώνουν! Διαβάστε την καιρική ανασκόπηση-περιγραφή του και δείτε ένα εντυπωσιακό timelapse.

“Τα βαρομετρικά χαμηλά Ευριδίκη και Ζήνων έφεραν στην Ελλάδα μία από τις ισχυρότερες κακοκαιρίες της δεκαετίας και προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Έδωσαν όμως και οριστικό τέλος στη μακρά λειψυδρία που ταλαιπωρούσε πολλές περιοχές και χάρισαν ιδιαίτερα όμορφες εικόνες, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω timelapse με τις πιο εντυπωσιακές φάσεις της κακοκαιρίας.

Η Ευριδίκη ξεκίνησε να μας επηρεάζει με το εξωτερικό της μέτωπο την περασμένη Δευτέρα 13/11 ενώ το κέντρο της στροβιλιζόταν στο Ιόνιο. Η καταιγίδα, κάνοντας ένα έντονο πέρασμα από τα δυτικά του νησιού, έμεινε για ώρες πάνω από την ανατολική Σάμο και μου έδωσε την ευκαιρία να αποτυπώσω το Κοκκάρι και την ακτογραμμή της περιοχής κάτω από τη λάμψη του κεραυνού.

Το κέντρο της Ευριδίκης παρέμεινε στάσιμο πάνω από το Ιόνιο για τις επόμενες 5 ημέρες, χτυπώντας με ιδιαίτερη επιμονή τις ίδιες περιοχές και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Εκείνο το διάστημα το κέντρο του χαμηλού οργανώθηκε εκ νέου και την Παρασκευή απέκτησε τροπικά χαρακτηριστικά. Έτσι γεννήθηκε ο Ζήνων, ο πρώτος medicane (Meditteranean Hurricane) της χρονιάς, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα της Ευριδίκης προχώρησαν σταδιακά ανατολικά, επηρεάζοντας και πάλι τη Σάμο από το βράδυ της Παρασκευής. Ισχυρή καταιγίδα εκείνο το βράδυ έκανε τη νύχτα μέρα και προκάλεσε περιορισμένης έκτασης πλημμύρες και διακοπές ρεύματος. Οι εικόνες που ακολουθούν δείχνουν το λιμάνι της Σάμου την ώρα που πλησίαζε η λαίλαπα

Το Σάββατο ξεκίνησε με ηλιοφάνεια, αλλά η εκρηκτική αστάθεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα σύντομα δημιούργησε πυρήνες καταιγίδων στα νότια του νησιού, που χτύπησαν τη Σάμο το μεσημέρι με βροχή, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους. Στις παρακάτω εικόνες διακρίνεται η καταιγίδα πάνω από τον κάμπο των Μυτιληνιών. Καθώς επέστρεφα στο Βαθύ λίγο αργότερα, ο ήλιος πέρασε από τα σύννεφα και, φωτίζοντας τη δυνατή βροχή, δημιούργησε ένα ιδιαίτερα φωτεινό διπλό ουράνιο τόξο. Δεν έχασα την ιδανική ευκαιρία να φωτογραφίσω το όμορφο φαινόμενο ατμοσφαιρικής οπτικής με συνεχόμενες φωτογραφίες ώστε να ετοιμάσω ένα ακόμα clip για το timelapse που βλέπετε παραπάνω. Στη συνέχεια κατευθύνθηκα και προς την περιοχή Νησί, όπου παρακολούθησα και κατέγραψα και πάλι μπροστά το ουράνιο θέαμα σε δύο ακόμα χρονογραφήματα

Ο καιρός όμως δεν καθάρισε για πολλή ώρα, παρά το ουράνιο τόξο… Λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, ένας νέος γύρος υψηλής αστάθειας ξεκίνησε, με διαδοχικές καταιγίδες να ξεπηδούν ολόγυρα και να φωτίζονται από τους κεραυνούς στο εσωτερικό τους σε μία κατά τα άλλα ξάστερη νύχτα. Το εντυπωσιακό σκηνικό κράτησε για ώρες και κατέληξε αργά τη νύχτα στη δημιουργία σφοδρής – πιθανόν supercell – καταιγίδας πάνω απο τα στενά της Μυκάλης με καθηλωτικό ύψος και καλοσχηματισμένο wallcloud στη βάση του.

Ισχυρή καταιγίδα πάνω από τα στενά της Μυκάλης. Φωτογραφία: Μανώλης Θράβαλος/Meteographer

Πηγή: my-samos.blogspot

 

 

Βόρειο Αιγαίο Τελευταίες ειδήσεις