Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Χίος: Η άγνωστη ιστορία πίσω από αυτή την εικόνα που εντυπωσιάζει τους τουρίστες – video

Χίος: Η άγνωστη ιστορία πίσω από αυτή την εικόνα που εντυπωσιάζει τους τουρίστες – video

Αυτό είναι το κύριο υδραγωγείο που τροφοδοτούσε με νερό την δεξαμενή της πόλης της Χίου. Η ιστορία του εντυπωσιάζει.

Το Γενοβέζικο υδραγωγείο του “Κουφού” βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Χίου στην περιοχή των Λιβαδίων. Είναι το κύριο υδραγωγείο που τροφοδοτούσε με νερό την δεξαμενή της πόλης, την “Κρύα Βρύση”, που βρίσκεται στο κάστρο της Χίου μέχρι και τον 17ο αιώνα.

Για τη μεταφορά του νερού κατασκευάζονταν διαφόρων τύπων υδραγωγεία τα οποία ήταν κατασκευές που συνδύαζαν τις τεχνικοοικονομικές δυνατότητες της εποχής. Για την κατασκευή τους έπρεπε να εκτιμηθούν η παροχή των πηγών, οι αποστάσεις, η φύση του εδάφους, η ανάγκη επείγουσας κατασκευής, οι ανθρώπινοι πόροι, τα υλικά, η διατιθέμενη τεχνολογία και η ευχέρεια συντήρησης.

Το υδραγωγείο τροφοδοτούνταν από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Ρεστά (υψόμετρο 120μ), του Αγίου Ιωάννη Τρυπατέ και τις πηγές των Χαλάνδρων (υψόμετρο 200μ).

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η λιθόκτιστη υδρογέφυρα που είναι κατασκευασμένη από θυμιανούσικη πέτρα και έχει έξι τόξα (σήμερα σώζονται ολόκληρα τα πέντε). Το σωζόμενο μήκος της υδρογέφυρας είναι 35 μέτρα και το μέγιστο ύψος από την κοίτη του χειμάρρου 15,60 μ.

Διαβάστε ακόμη:

Χίος: Πυργί, το χωριό που μοιάζει εκπληκτικά με κέντημα [vid]
Χίος: Η μανούβρα του πλοίου στο λιμάνι – Η κίνηση του καπετάνιου που θα θυμούνται για καιρό [vid]

Βόρειο Αιγαίο Τελευταίες ειδήσεις