Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Χίος: “Μπαλάκι” οι ευθύνες για τον 19χρονο που σκοτώθηκε από πτώση μπασκέτας

Χίος: “Μπαλάκι” οι ευθύνες για τον 19χρονο που σκοτώθηκε από πτώση μπασκέτας

Τι λένε στο newsIT.gr αντιπεριφερειάρχης και πρώην δήμαρχος.
Ελεύθερος ο τωρινός δήμαρχος που είχε συλληφθεί μετά την τραγωδία.
Η μπασκέτα έστεκε επί δεκαετίες στο σημείο στηριγμένη πρόχειρα με τσιμέντο.
Φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν ότι δεν είχε καν βίδες…

Το παιδί από το Μαρούσι που έκανε διακοπές στη Χίο, αποφάσισε χθες να πάει για μπάσκετ με τους φίλους του, χωρίς να φανταστεί ότι αυτή η απόφαση θα ήταν μοιραία για τη ζωή του…

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του συμβάντος, για το οποίο συνελήφθη ο δήμαρχος Μ. Βουρνούς -αλλά αφέθηκε ελεύθερος-  ήρθαν στο φως και οι πρώτες εικόνες: Μία μπασκέτα που δεν είχε καν βίδες και είχε στηριχθεί πρόχειρα μόνο με τσιμέντο, ήταν αυτή που έπεσε πάνω στον άτυχο νέο και του στέρησε τη ζωή…

Η μπασκέτα είναι εκεί τρεις δεκαετίες

Αυτό είπε μιλώντας στο NewsIT.gr ο Σταμάτης Κάρμαντζης, Αντιπεριφερειάρχης Χίου…

“Είμαστε συγκλονισμένοι. Πενθούμε πραγματικά. Είναι ό,τι πιο τραγικό μπορεί να φανταστεί άνθρωπος. Έχει ξημερώσει μία συγκλονιστική μέρα, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από τη στεναχώρια. Είναι θέμα τεχνικών για να αποφανθούν για τις αιτίες. Απ’ ό,τι λένε, αυτή η μπασκέτα βρίσκεται εκεί για δεκαετίες. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να βρίσκεται εκεί και για πάνω από 30 χρόνια. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε τοποθετηθεί δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.

“Θρίλερ” με το ποιος τοποθέτησε τη μπασκέτα

“Αυτή τη στιγμή Στη Χίο υπάρχει ένας δήμος, παλιότερα όμως οι δήμοι ήταν οκτώ και ο συγκεκριμένος Δήμος, στον οποίο βρίσκεται η μπασκέτα, λειτουργούσε αυτόνομα πριν τη συνένωση. Η συνένωση των δήμων υφίσταται εδώ και περίπου μία δεκαετία. Άρα λοιπόν, μιλάμε για ένα δήμο μιας άλλης εποχής και καταλαβαίνετε πόσο πίσω πρέπει να πάει κανείς για να ψάξει όλα αυτά τα πράγματα και να δει πως ποιος, πότε, και με ποιο τρόπο την τοποθέτησε εκεί. Βεβαίως, η συντήρηση είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου. Πρέπει να δώσει εξηγήσεις η παρούσα δημοτική αρχή” συμπλήρωσε ο κύριος Κάρμαντζης.

“Δεν τοποθετήθηκε επί δικής μου θητείας”

Και κάπου εδώ, ξεκινάει το… πινγκ πονγκ για το “ποιος φταίει”. Δήμοι που πλέον δεν υπάρχουν, παλιοί δήμαρχοι που “δεν έχουν ευθύνη” αλλά και νέοι που… “έτσι τα βρήκαν από τους παλαιούς”.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στο newsIT.gr ο πρώην δήμαρχος Ομηρούπολης Χίου, Αριστείδης Ζαννίκος.

“Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσα χρόνια βρίσκεται εκεί η συγκεκριμένη μπασκέτα. Είναι πάντως πολλά χρόνια. Προφανώς κάποια αστοχία στην τοποθέτηση πρέπει να έχει γίνει και αυτό να είναι η αιτία για αυτό το τραγικό περιστατικό.

Το πότε τοποθετήθηκε εκεί μπορεί να βρεθεί εύκολα. Σίγουρα δεν τοποθετήθηκε επί δικής μου θητείας. Εγώ ήμουν δήμαρχος από το 1991 έως το 1998. Δεν θυμάμαι αν τοποθετήθηκε πριν ή μετά από την θητεία μου. Ανεξάρτητα από αυτό, σημασία έχει ότι πρέπει πλέον οι αιρετοί όλων των βαθμίδων να αντιληφθούν ότι η συντήρηση υφιστάμενων υποδομών είναι πρώτιστο καθήκον. Δεν έχει σημασία να κάνει κάποιος καινούργια έργα, αλλά να συντηρεί και τα παλιά.

“Φταίει η θάλασσα… κρεμάστηκε και το παιδί…”

“Η μπασκέτα είναι δίπλα στη θάλασσα. Ξέρετε η θάλασσα είναι διαβρωτική. Εάν το παιδί, έτσι όπως ακούστηκε, κρεμάστηκε από την μπασκέτα, με το βάρος του και εφόσον αυτή είχε υπονομευθεί λόγω σαθρότητας του εδάφους, αλλά και με σκουριασμένη πλέον βάση, έσπασε και έγινε αυτό το τραγικό περιστατικό.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει πλέον οι ειδικοί να γνωματεύσουν έχει γίνει σωστή τοποθέτηση” συνέχισε ο πρώην δήμαρχος.

Από το 2011 η Χίος έγινε ένας Δήμος. Δεν μπορεί ένας δήμαρχος και το επιτελείο του να επιβλέπει τα πάντα σε ένα τεράστιο νησί όπως είναι Χίος. Βεβαίως, η συντήρηση είναι υποχρέωση του εκάστοτε δημάρχου, αυτό το τόνισα από την αρχή, αλλά, εκ των πραγμάτων, είναι αδύνατον να παρακολουθεί κάνεις τα πάντα”…

Θεοδωρικάκος: Θα διερευνηθεί πλήρως ο θάνατος του 19χρονου στη Χίο

Τη βαθιά του θλίψη για τον 19χρονο που πέθανε από πτώση μπασκέτας σε αθλητικό χώρο στη Δασκαλόπετρα Χίου εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «είναι αυτονόητο πως η υπόθεση θα διερευνηθεί πλήρως από τις αρμόδιες κρατικές αρχές».

Εξάλλου, τη βαθιά θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου νεαρού, εξέφρασε εκ μέρους των μελών των Επιτροπών (της Βουλής) Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Μορφωτικών Υποθέσεων ο προεδρεύων Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συζήτηση του διύπουργικού νομοσχεδίου.

Ρεπορτάζ: Έφη Κουλοχέρη

Βόρειο Αιγαίο Τελευταίες ειδήσεις