Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Χαλκιδική: Ασανσέρ οι πληρότητες στα ξενοδοχεία – Προβληματίζουν τα νέα συγκεντρωτικά στοιχεία

Χαλκιδική: Ασανσέρ οι πληρότητες στα ξενοδοχεία – Προβληματίζουν τα νέα συγκεντρωτικά στοιχεία

Ασανσέρ θυμίζει με τα πάνω – κάτω της η φετινή τουριστική σεζόν, στη Χαλκιδική, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη χώρα, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία, μία να ανεβαίνουν στο 50% – 60% και την άλλη να πέφτουν στο 40%…

«Το μόνο βέβαιο φέτος είναι, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη για τη σεζόν, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να ανατρέπει τους σχεδιασμούς μας. Προσαρμοζόμαστε μέρα τη μέρα, στις συνθήκες όπως διαμορφώνονται», δήλωσε στο GRTimes.gr η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και μέλος Δ.Ε. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ρούλα Μυκωνιάτη.

Τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής «χρεώνονται» τη μειωμένη κίνηση εισερχόμενου τουρισμού, αλλά «πληρώνουν» και το ψυχολογικό κόστος του covid, που σπρώχνει τους τουρίστες σε ιδιωτικά καταλύματα τύπου Airbnb.

«Δουλεύουνε καλύτερα τα καταλύματα τύπου Airbnb, σε σχέση με τα ξενοδοχεία, για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους ασφάλειας, ψυχολογικούς κατά βάση. «Παρότι στα καταλύματα αυτά δεν εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα ξενοδοχεία, οι πελάτες νοιώθουν ασφαλέστεροι επειδή είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε επαφές με άλλους. Σαν αποτέλεσμα, πολλοί προτιμούν αυτά τα καταλύματα τα οποία εξασφαλίζουν «μαύρο» χρήμα για τους ιδιοκτήτες τους, στερώντας αυτά τα έσοδα από τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα που τηρούν όλα τα υγειονομικά μέτρα πρόληψης», τόνισε η κα. Μυκωνιάτη.

Η έκταση αυτού του φαινομένου είναι μεγάλη, υποστήριξε η αντιπρόεδρος της ΕΞΧ,  αφού π.χ. από τους 500 αλλοδαπούς που κάνουν διακοπές στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας, μόνο οι περίπου 200  είναι σε ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι σε ενοικιαζόμενα. Από αυτούς που μένουν εκτός ξενοδοχείων, κάποιοι είναι σε νόμιμα, οργανωμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και πολλοί σε αδήλωτα καταλύματα, σε σπίτια- μονοκατοικίες ή διαμερίσματα- που νοικιάζονται βραχυχρόνια.

Κοντά στο 50% οι πληρότητες

«Tα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής άνοιξαν με πληρότητες 15%-25% τον Ιούνιο. Φτάσαμε σταδιακά σε πληρότητες 40%- 50%, σε κάποια φάση πέσαμε στο 30%, ξαναπροσεγγίσαμε στο 50%. Κυριολεκτικώς η σεζόν πηγαίνει… ασανσέρ».

Σαν παράδειγμα για το πως κινείται η σεζόν, η κα. Μυκωνιάτη αναφέρθηκε στα ξενοδοχεία του «Mykoniati Group Hotels». Στη Νικήτη, την 1η Ιουνίου άνοιξε το ‘Serenity Suites’, στη Νέα Καλλικράτεια στις 11 Ιουνίου άνοιξε το‘Secret Paradise’ , αλλά η τρίτη μονάδα της επιχείρησης,, το ‘Alkyonis’, δεν έχει ακόμη ανοίξει λόγω χαμηλής κίνησης.

«Η φετινή χρονιά είναι επίσης πολύ δύσκολη. Θέλουμε να ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά οι εξελίξεις με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις που έχουν στις μετακινήσεις, την οικονομική ζωή και την ψυχολογία των ανθρώπων, μας κάνουν συγκρατημένους».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις