Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Χαλκιδική: Περίπου 800.000 ευρώ η συνολική ζημιά λέει στο newsit.gr ο δικηγόρος των ελαιοπαραγωγών για την εξαφάνιση – μαμούθ των 80 και πλέον τόνων λαδιού

Χαλκιδική: Περίπου 800.000 ευρώ η συνολική ζημιά λέει στο newsit.gr ο δικηγόρος των ελαιοπαραγωγών για την εξαφάνιση – μαμούθ των 80 και πλέον τόνων λαδιού

Σε υπεξαίρεση και όχι κλοπή οφειλεται τελικά, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία, η εξαφάνιση περισσότερων από 80 τόνων ελαιόλαδου απο τις δεξαμενές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Ο Θανάσης Γιοβανούδας, ο δικηγόρος των ελαιοπαραγωγών του Πολύγυρου Χαλκιδικής, οι οποίοι είδαν τους κόπους τους να χάνονται από την μια μέρα στην άλλη, μιλάει στο newsit.gr και κάνει λόγο για δικαίωση:

«Μετά την ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί των ελαιοπαραγωγών ότι η ποσότητα του λαδιού που χάθηκε απο τις δεξαμενές του συνεταιρισμού έχει υπεξαιρεθεί και δεν έχει κλαπεί.

Εγώ το έλεγα απο την πρώτη στιγμή με βάση τα όσα μου είχαν πει οι εντολείς μου. Κάποιος τυχαίος δεν έκλεψε το λάδι.

Δεν μπορούσε όλη αυτή η ποσότητα, που σύμφωνα με τις αρχές φαίνεται να υπερβαίνει τους 80 τόνους, να είχε κλαπεί. Καμία κάμερα στην περιοχή δεν είχε δείξει το παραμικρό και ίχνη παραβίασης στη μονάδα δεν υπήρχαν.

Η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί οι παραγωγοί, αν αναλογιστεί κανείς τη φετινή τιμή του ελαιόλαδου, ανέρχεται περίπου στις 800.000 ευρώ συνολικά.

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν εμπιστευτεί το λάδι τους για φύλαξη στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού και πήγαν να το πάρουν και είδαν άδειες τις δεξαμενές. Είδαν ξαφνικά τον κόπο τους να χάνεται. Κάποιοι μιλούν για δικαίωση και περιμένουν να ικανοποιηθούν οικονομικά απο τη ζημία που έχουν υποστεί».

Απο την άλλη ο Θωμάς Καπλάνης, νομικός σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Πολυγύρου τονίζει την αθωότητα του Διοικητικού Συμβουλίου και αναφέρει στο newsit.gr:

«Περιμένουμε αντίγραφα της δικογραφίας για να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα διότι όλα αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση της αστυνομίας φαντάζουν εξωπραγματικά για εμάς. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση τα μέλη του Δ.Σ. να προέβησαν σε υπεξαίρεση, ούτε και σε απάτη και βεβαίως ούτε και στις άλλες κατηγορίες. Αρνούμαστε όλες τις κατηγορίες και θα αποδειχθεί στο τέλος της ποινικής διαδικασίας η αθωότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του συνεταιρισμού. Είναι όλοι τους επαγγελματίες, άνθρωποι με βιογραφικά, με περγαμηνές, με προσφορά στην τοπική κοινωνία. Με αφορμή το γεγονός ότι βρέθηκαν ανοιχτές κάποιες πόρτες των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού, ελέγχθηκαν οι δεξαμενές και διαπιστώθηκε ότι έλειπε αυτή η ποσότητα του ελαιόλαδου, ενώ δύο μήνες νωρίτερα είχε καταγραφεί σε έλεγχο που έκανε ο συνεταιρισμός. Σίγουρα υπήρξε κλοπή απο τρίτα πρόσωπα και η αστυνομία και η ελληνική δικαιοσύνη θα τους βρεί σύντομα και θα τους οδηγήσει ως μοναδικούς υπαίτιους αυτής της πράξης στη δικαιοσύνη».

Στις αρχές Οκτωβρίου, όταν είχε διαπιστωθεί ότι δεκάδες ποσότητες ελαιόλαδου είχαν εξαφανιστεί, είχαν γίνει διαδοχικές μηνύσεις. Αρχικά, η διοίκηση του Συνεταιρισμού κατέθεσε μήνυση για κλοπή και ακολούθησαν μηνύσεις ελαιοπαραγωγών για υπεξαίρεση.

Η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

«Μετά από εμπεριστατωμένη και αναλυτική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης, της απάτης και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, σε αγροτικό συνεταιρισμό σε περιοχή της Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2023, στο Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου, καταγγέλθηκε κλοπή μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου, από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του εν λόγω συνεταιρισμού.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της καταγγελίας, δεν προέκυψε η τέλεση κλοπής, ωστόσο διαπιστώθηκαν τα ανωτέρω αδικήματα, με χρόνο τέλεσης που προσδιορίζεται από την άνοιξη του 2022 έως το καλοκαίρι του 2023, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για παρελθόντα έτη.

Η συνολική ποσότητα του ελαιολάδου, για το οποίο διερευνάται η αφαίρεσή του, υπερβαίνει τους 80 τόνους. Επίσης διερευνάται η νόθευση και παράτυπη διάθεση ποσοτήτων ελαιολάδου.

Κατόπιν ενεργειών του Τμήματος Ασφάλειας Πολύγυρου, η μονάδα του αγροτικού συνεταιρισμού έχει σφραγισθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις