Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Χαλκιδική: Το υποβρύχιο «κλικ» που καθηλώνει και πηγαίνει για το βραβείο της καλύτερης φωτογραφίας

Χαλκιδική: Το υποβρύχιο «κλικ» που καθηλώνει και πηγαίνει για το βραβείο της καλύτερης φωτογραφίας

Η φωτογραφία που τράβηξε έγινε θέμα συζήτησης και πλέον ο ίδιος είναι πολύ πιθανό να κερδίσει το βραβείο για την εικόνα της χρονιάς. Τι λέει ο φωτογράφος…

Ξεκίνησε τις καταδύσεις το 1997 από αγάπη για τον βυθό και λίγα χρόνια μετά, είναι πια, από τους καλύτερους υποβρύχιους φωτογράφους στον κόσμο, με καριέρα σε πασίγνωστα περιοδικά που ασχολούνται με τους ωκεανούς και το περιβάλλον, όπως το National Geographic και το Discovery Channel Magazine.

Σήμερα, η φωτογραφία του από το Στρατώνι Χαλκιδικής, είναι υποψήφια για το πρώτο βραβείο στα Ocean Photography Awards 2021 και όπως λέει ο ίδιος ο Νικόλας Σαμαράς στο grtimes.gr, «ήμουν τυχερός και μαζί και άτυχος γι’ αυτή τη λήψη». Τυχερός γιατί το «κλικ» είναι πραγματικά υπέροχο, άτυχος γιατί αναδεικνύει ένα σημαντικό στοιχείο της εποχή μας. Τη ρύπανση που προκαλεί το ανθρώπινο χέρι στη θαλάσσια ζωή.

Η φωτογραφία από τον βυθό στο Στρατώνι, απεικονίζει έναν ιππόκαμπο στην ουρά του οποίου έχει σκαλώσει μια ιατρική μάσκα προστασίας. Σημάδι των καιρών. «Σοκαρίστηκα και μαζί απογοητεύτηκα από την εικόνα, αλλά έπρεπε να βρω την ψυχραιμία και να έχω τη λήψη ώστε να την αναδείξω. Από την έναρξη της πανδημίας έχω δει στη θάλασσα δεκάδες μάσκες πεταμένες και πλαστικά γάντια να επιπλέουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

H λήψη χρονολογείται από πέρσι τον Αύγουστο με τον Θεσσαλονικιό φωτογράφο να εξηγεί γιατί στο Στρατώνι. «Γιατί στον βυθό αυτής της περιοχής είναι η μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα και ο κόσμος αυτό πρέπει να το ξέρει. Διότι παρά την ιδιαιτερότητα αυτή, παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημείο που χρειάζεται προστασία, είναι και ένα σημείο που δέχεται τεράστια επιβάρυνση. Και από το ψάρεμα και από τα ορυχεία και εσχάτως και από την Covid-19» συμπληρώνει ο Νικόλας Σαμαράς.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις