Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Χανιά: Αποκαλυπτική μαρτυρία για την υπόθεση εμπορίας βρεφών – «Μας ζήτησαν 85.000 ευρώ για ένα παιδί»

Χανιά: Αποκαλυπτική μαρτυρία για την υπόθεση εμπορίας βρεφών – «Μας ζήτησαν 85.000 ευρώ για ένα παιδί»

Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία ενός ζευγαριού σχετικά με την υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά.

Μηνιαία τροφεία 1.000 για τις παρένθετες και εφάπαξ αμοιβή 10.000 – 15.000 μετά τη γέννα, κίνητρο τα χρήματα και συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» αποκαλύπτει σχετικό ντοκυμαντέρ για την βιομηχανία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της  Deutsche Welle με εκτενή αναφορά στα Χανιά. 

Στο ντοκιμαντέρ, οι δύο δημοσιογράφοι προσποιούμενοι το υπογόνιμο ζευγάρι, κλείνουν ραντεβού στην κλινική  δήθεν ενδιαφερόμενοι για τη διαδικασία της παρένθετης. Όπως εξηγούν, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Γερμναία, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ευνοϊκό, επιτρέπει τις παρένθετες μητέρες και δίνει στους γονείς ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες. Το ότι  μέσω δικαστικής διαδικασίας τα γονικά δικαιώματα περιγράφονται πριν καν ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.

«Μας είπαν να μην δεθούμε συναισθηματικά μαζί της»

Όπως λένε στο ντοκιμαντέρ, οι δυο τους μπήκαν μέσα στην κλίνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τους υποδέχτηκαν ο γιατρός και ο βοηθός του και του, λέγοντάς τους ότι ζευγάρια από όλον τον κόσμο έχουν αποκτήσει παιδιά εκεί. «Απ ό,τι φαίνεται με τεράστιο οικονομικό αντάλλαγμα. Το κόστος για εμάς θα ήταν μεταξύ 78.000 – 85.000 ευρώ. Από αυτά 20.000 – 25.000 ευρώ θα πήγαιναν στην παρένθετη. Μας είπαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε συναισθηματικό δέσιμό μαζί της και ότι το κάνει για τα λεφτά.

Ήταν απίστευτο με πόση ομότητα μας το είπε κατευθείαν ότι το κάνει για τα λεφτά! Η παρένθετη μητέρα παίρνει ένα μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ -όπως επιτρέπει ο νόμος- και στο τέλος μετά την γέννα  10-15 χιλ ευρώ στο τέλος. Αυτό δεν μου φαίνεται και τόσο αλτρουιστικό» αναφέρουν.

Η δημοσιογράφος ανάφερε την εμπειρία της στην αρμόδια Αρχή συνομιλώντας με την τότε Αναπληρώτρια Πρόεδρο  της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,  Κατερίνα Φουντεδάκη, καθηγήτρια αστικού δικαίου νομικής σχολή πρωτεργάτρια του νόμου για την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η αντίδρασή της; Aυτό είναι παράνομο, δεν επιτρέπεται.  To μέγιστο ποσό είναι 10.000 ευρώ. 20.000 είναι παράνομο, θεωρείται πληρωμή, δεν επιτρέπεται.

Όσο για το γεγονός ότι τους ζήτησε χρήματα, απάντησε: «Το μαθαίνω από εσάς. Δεν είναι δυνατόν. Είναι σοκαριστικό, δεν το έχω ακούσει. Λυπάμαι που φέρονται έτσι στους ξένους. Δεν ήταν αυτό το πνεύμα του νόμου όταν είπαμε να προσελκύσουμε ιατρικό τουρισμό.

Τέλος, δεσμεύτηκε να ακολουθήσει την νόμιμη διαδικασία για την υπόθεση.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις