Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Χανιά: Διαμαρτυρήθηκαν κάτω από το ψιλόβροχο οι καλλιτέχνες (pics)

Χανιά: Διαμαρτυρήθηκαν κάτω από το ψιλόβροχο οι καλλιτέχνες (pics)

Παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα την έμπρακτη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου από το κράτος, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης (07.05.2020) στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά εργαζόμενοι του χώρου.

Η συμβολική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε κάτω από το ψιλόβροχο που έπεφτε στα Χανιά – κάτι που δεν βοήθησε στη μαζικότητα. Παρόλα αυτά, μουσικοί, ηθοποιοί και καλλιτέχνες κάθε είδους, έδωσαν το “παρών” με τον τρόπο τους.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη έρχονται αργά και μόνο μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του χώρου, ανέφερε ο Χριστόφορος Φλυτζάνης, καθηγητής του Βενιζελείου Ωδείου και μέλος της σωματειακής επιτροπής του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στα Χανιά.

Ο ίδιος τόνισε ότι “η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της και να μη μένει σε επιδόματα που δεν μπορούν να λύσουν σε καμία περίπτωση τα θέματα επιβίωσης των καλλιτεχνών”.

Τη στήριξή της στον αγώνα των καλλιτεχνών δήλωσε και η πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη που βρέθηκε και η ίδια στη δημοτική Αγορά.

Τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό

Ανακοινώνοντας το μεσημέρι της Πέμπτης (07.05.2020) τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη του Πολιτισμού, η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη είπε μεταξύ άλλων πως:

“Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού που η σύμβασή τους έληξε πρόωρα από 15/02/2020 έως 29/02/2020 και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ μετά από δήλωσή τους στην ΕΡΓΑΝΗ. Επίσης στα νέα άμεσα μέτρα στήριξης εντάσσονται όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/03/2020 έως 20/04/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15/05/2020 μετά από δήλωσή τους στην ΕΡΓΑΝΗ. Όσοι από 01/06/2019 έως 01/03/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό θα πάρουν τα 800 ευρώ. Ο στόχος μας είναι να κρατηθεί ο Πολιτισμός ενεργός”, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.

Όπως ανακοίνωσε η κ. Λίνα Μενδώνη, στις 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, αρχίζουν οι πρόβες και τα γυρίσματα. Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και στις 15 Ιουνίου τα Μουσεία. Στις 15 Ιουλίου αρχίζουν τα δρώμενα σε ανοικτούς χώρους.

με πληροφορίες και από zarpanews.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις