Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Χανιά: Ένταση για τις κατεδαφίσεις ιστορικών καταστημάτων – Το ξέσπασμα του ιδιοκτήτη τους [pics]

Χανιά: Ένταση για τις κατεδαφίσεις ιστορικών καταστημάτων – Το ξέσπασμα του ιδιοκτήτη τους [pics]

Οι μπουλντόζες έφτασαν νωρίς το πρωί στα Χανιά μετά την αμετάκλητη απόφαση για τις κατεδαφίσεις. Τι υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων…

Νέα ένταση το πρωί στο Καλαμάκι Χανίων όπου συγκεντρώθηκαν ιδιοκτήτες των καταστημάτων, εργαζόμενοι και κάτοικοι με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, καθώς προγραμματίζεται να γίνει η κατεδάφιση δύο επιχειρήσεων (καφέ-μπαρ και καφέ-εστιατόριο).

Η διαδικασία είχε «παγώσει» την προηγούμενη Πέμπτη υπό  το βάρος των διαμαρτυριών, ωστόσο η είδηση και μόνο ότι τα συνεργεία θα προχωρήσουν σήμερα σε κατεδαφίσεις πυροδότησε νέες αντιδράσεις.Ένας από τους δύο ιδιοκτήτες διαμαρτυρήθηκε υποστηρίζοντας ότι δεν τηρήθηκε η έγγραφη διαβεβαίωση που είχε δοθεί για παράταση στη διαδικασία, ώστε να προχωρήσει ο ίδιος στην κατεδάφιση της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προέκυψε μετά την καταγγελία ιδιώτη στην υπηρεσία και αφορά σε δύο από τα παλαιότερα καφέ- μπαρ και καφέ- εστιατόρια του Καλαμακίου που υπάρχουν από το 1914.

Το ιστορικό κατάστημα Bamboo και η ταβέρνα Salavantes οδηγούνται οριστικά σε κατεδάφιση καθώς ενεργοποιήθηκε μετά από καταγγελίες περίοικου και απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το σχετικό πρωτόκολλο κατεδάφισης. Την περασμένη εβδομάδα μετά από αντιδράσεις εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, η κατεδάφιση αναβλήθηκε και στο μεσοδιάστημα αυτό ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων πληροφορήθηκε οτι όλα τα έξοδα κατεδάφισης, που ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ θα τα επωμιστεί ο ίδιος. Και από εδώ αρχίζει μια ιστορία που μεταξύ άλλων οδηγεί οριστικα στο κλείσιμο των καταστημάτων, με τον χειρότερο και πιο επώδυνο τρόπο.

Από την περασμένη εβδομάδα λοιπόν ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου επώδυνο για τον ίδιο, οχι για να αλλάξει την απόφαση κατεδάφισης – αυτή έιναι μια αμετάκλητη πραγματικότητα –  αλλά για να του δοθεί το δικαίωμα να το κατεδαφίσει ο ίδιος και να γλυτώσει τα υπέρογκα έξοδα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Υπέβαλλε εν ολίγοις αίτημα, να προχωρήσει ο ίδιος στην κατεδάφιση των καταστημάτων του, που υπάρχουν εκεί από το 1913 και με κόπο λειτουργεί τόσα χρόνια, προκειμένου να γλυτώσει την πληρωμή των συνεργείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Πρόκειται για ένα δικαίωμα που του δίνει ο νόμος και ο ίδιος πήρε αυτήν την σκληρή απόφαση, προχωρώντας μάλιστα αυτήν την εβδομάδα, στην κατεδάφιση τμήματος του καταστηματος Bamboo, με δικά του έξοδα.

Όμως παρά την έγκαιρη υποβολή της αίτησης όπως υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έκανε δεκτό το αίτημά του. Ο ιδιοκτήτης που εδώ και μια εβδομάδα βιώνει έναν προσωπικό Γολγοθά, ήρθε όπως τονίζει αντιμέτωπος με τον παραλογισμό του δημοσίου και όπως καταγγέλει με τις μεθοδεύσεις κάποιων που θέλουν να τον “γονατίσουν”, βάζοντάς τον στο στόχαστρο…

Πηγή: flashnews.gr, neakriti.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις