Χανιά: «Ξαναστρώνεται» η ενετική στράτα που συνέδεε τα Χανιά με την επαρχία Σελινού

Ο Δήμος Πλατανιά στα Χανιά της Κρήτης χαράζει μια νέα περιπατητική διαδρομή σε μονοπάτια μήκους χιλιομέτρων και προχωρά στην ανάδειξη παλαιάς θολωτής από πέτρα που μέχρι και το 1970 συνέδεε χωριά της περιοχής.

Την ενετική στράτα μέσω της οποίας γινόταν η σύνδεση των Χανίων με την επαρχία Σελίνου «ξαναστρώνει» ο δήμος Πλατανιά που παράλληλα, χαράζει μια νέα περιπατητική διαδρομή σε μονοπάτια μήκους χιλιομέτρων. Προχωρά επίσης, στην ανάδειξη παλαιάς θολωτής από πέτρα που μέχρι και το 1970 συνέδεε χωριά της περιοχής.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων εκτός από την ενίσχυση της ενδοχώρας έχει ως στόχο και την ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος του τόπου και στόχος του δήμου είναι να αποτελέσουν έναν ακόμα πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Το πρώτο έργο, φέρει τον τίτλο, «ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικού μονοπατιού της Τ.Κ. Πρασέ» και είναι προϋπολογισμού 97 χιλιάδων ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την ανάδειξη και αξιοποίηση τμήματος μονοπατιού, που συνέδεε για αιώνες την Επαρχία Σελίνου με την πόλη των Χανίων. Η διαδρομή είναι γνωστή ως «Ενετική στράτα», ή «Βασιλική στράτα» και το υπό διαμόρφωση τμήμα της διαδρομής έχει μήκος 4.950 μέτρα.

Με βάση το τεχνικό δελτίο του έργου, προβλέπεται η βελτίωση του μονοπατιού κυρίως με παρεμβάσεις καθαρισμού, από τη βλάστηση που καλύπτει τα λιθόστρωτα τμήματα του, η στερέωση τμημάτων των τοιχίω που χρήζουν συντήρησης, η κατασκευή παρατηρητηρίου της φύσης καθώς και η δημιουργία θέσεων ξεκούρασης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, «η δρομολόγηση του συγκεκριμένου έργου, έγινε μετά από πολυετείς προσπάθειες καθώς οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ήταν πολλές»

Το δεύτερο έργο αφορά την ανάδειξη και αξιοποίηση πέτρινης θολωτής γέφυρας που επίσης βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Πρασέ και έχει προϋπολογισμό 57 χιλιάδες ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων ενώ οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν την ανάδειξη και αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου, της παλαιάς πέτρινης θολωτής γέφυρας στην θέση «Ποντικόρυακο», η οποία μέχρι και το 1970 ήταν προσβάσιμη αφού αποτελούσε τμήμα του επαρχιακού δρόμου.

Κοντά στην γέφυρα υπάρχουν πηγή και κρήνη και με την ολοκλήρωση των εργασιών το σημείο θα αποτελέσει στάση αναψυχής και θέασης για όσους το επισκέπτονται.

Και τα δύο έργα δημοπρατήθηκαν μετά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και τη λήψη των προαπαιτούμενων εγκρίσεων, με προγραμματικές συνεργασίες του δήμου με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το « Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 προσέγγιση CLLD LEADER και σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά «έρχονται να προστεθούν σε αντίστοιχα έργα, που έχουν υλοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, ενταγμένα στον ευρύτερο σχεδιασμό του δήμου».

Ο κ. Μαλανδράκης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ έκανε ακόμα γνωστό ότι το επόμενο διάστημα ο δήμος θα προχωρήσει στη δημοπράτηση ενός ακόμα έργου για τη χαρτογράφηση, ανάδειξη ,σήμανση και προσβασιμότητα για μονοπάτια μήκους 100 χιλιομέτρων σε διάφορες περιοχές του δήμου.

Ήδη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες και έχει εγκριθεί η ένταξη του έργου σε πρόγραμμα με προϋπολογισμό 130 χιλιάδες ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Εξαφανίστηκε η θάλασσα στην Κέρκυρα και το Καλοχώρι – Εικόνες Αποκάλυψης

Εξαφανίστηκε η θάλασσα στην Κέρκυρα και το Καλοχώρι – Εικόνες Αποκάλυψης

Απόκοσμες εικόνες καταγράφονται και σήμερα, Κυριακή (07.03.2021) από την Κέρκυρα μέχρι το Καλοχώρι στον Θερμαϊκό Κόλπο. Η θάλασσα υποχώρησε μέχρι και 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον ... Διαβάστε περισσότερα
Χανιά: 27χρονος μοτοσικλετιστής ξεψύχησε στην άσφαλτο – Εικόνες που σοκάρουν

Χανιά: 27χρονος μοτοσικλετιστής ξεψύχησε στην άσφαλτο – Εικόνες που σοκάρουν

Θανάσιμος τραυματισμός οδηγού μοτοσικλέτας στα Χανιά. Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής (07.03.2021) στην περιοχή του Γαλατά. Το τραγικό περιστατικό στα Χανιά συνέβη ... Διαβάστε περισσότερα
Φθιώτιδα: Συναγερμός για φορτηγάκι  που άρπαξε φωτιά στην εθνική οδό (pics)

Φθιώτιδα: Συναγερμός για φορτηγάκι που άρπαξε φωτιά στην εθνική οδό (pics)

Σοβαρό περιστατικό στη Φθιώτιδα. Ένα βανάκι πήρε φωτιά στην εθνική οδό στις Λιβανάτες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Το σοκαριστικό συμβάν έγινε στον κόμβο των ... Διαβάστε περισσότερα
Σεισμός στην Ελασσόνα: «Λαβώθηκε» δημοτικό σχολείο της δεκαετίας του ’30 (pics)

Σεισμός στην Ελασσόνα: «Λαβώθηκε» δημοτικό σχολείο της δεκαετίας του ’30 (pics)

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δένδρων Πλατανουλίων Τυρνάβου. Πολύ μεγάλες ζημιές προξένησε το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου στις κτιριακές εγκαταστάσεις, ευτυχώς όμως ... Διαβάστε περισσότερα