Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Χανιά: Μια ολόκληρη γειτονιά στο χείλος του γκρεμού – Οι κατολισθήσεις εξαφάνισαν 6 μέτρα γης [pics, video]

Χανιά: Μια ολόκληρη γειτονιά στο χείλος του γκρεμού – Οι κατολισθήσεις εξαφάνισαν 6 μέτρα γης [pics, video]

Οι εικόνες από τα Χανιά αποκαλύπτουν πλήρως την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όταν αυτά τα σπίτια χτίζονταν, η περιοχή ήταν εντελώς διαφορετική…

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή της οδού Μαλινδρέτου στον Κάτω Σταλό στα Χανιά, βλέπουν εδώ και χρόνια να εκτυλίσσεται μια άκρως επικίνδυνη για τους ίδιους και τις περιουσίες τους, γεωμορφολογική αλλοίωση.

Μέρος του λόφου που υψώνεται στην περιοχή κατολισθαίνει και χάνει έδαφος χρόνο με τον χρόνο, με αποτέλεσμα κτίρια που είχαν χτιστεί πάνω σε αυτόν και απείχαν αρκετά μέτρα από το χείλος του, να βρίσκονται πλέον στην άκρη του υψώματος, με ορατό κίνδυνο να καταρρεύσουν και εκείνα σε μια μελλοντική κατολίσθηση.

Το χείλος του λόφου στο παρελθόν ήταν σχεδόν 6 μέτρα (!) πιο μπροστά από το σημείο που βρίσκεται σήμερα. Τώρα πια δεν υπάρχει αυτή η έκταση γιατί όλο το έδαφος έχει υποχωρήσει με τις κατά καιρούς κατολισθήσεις.

Αποκαλυπτικές εικόνες από την περιοχή στα Χανιά

Την ίδια ώρα, πέρα από τις περιουσίες που είναι πάνω στον ύψωμα αλλά αυτή τη στιγμή «βρίσκονται στον αέρα», υπάρχει και κατοικία από την κάτω πλευρά που κινδυνεύει να δεχτεί τον όγκο μιας μεγάλης κατάρρευσης του λόφου και των κτισμάτων του.

Το καθημερινό βέβαια πρόβλημα είναι αυτό της επικινδυνότητας του δρόμου – στον οποίο «προσγειώνονται» οι πέτρες – για τους διερχόμενους οδηγούς και περαστικούς. Η κατάσταση του εδάφους φαίνεται αν στρέψει κάποιος το βλέμμα ψηλά και δει δέντρα να έχουν πέσει ή να είναι έτοιμα να πέσουν με τις ρίζες τους στον αέρα και συρματόπλεγμα που άλλοτε οριοθετούσε ιδιοκτησία να έχει παρασυρθεί και αυτό από τις κατολισθήσεις.

Οι κάτοικοι αλλά και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή που βλέπουν όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα να διογκώνεται και να μην γίνεται καμία κίνηση προς την αντιμετώπισή του, έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους.

Πηγή: flashnews.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις