Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Χανιά: «Υπόδειγμα ασθενούς» λέει ο διοικητής του νοσοκομείου για τη γιαγιά των 118 ετών που έκανε χειρουργείο στο ισχίο

Χανιά: «Υπόδειγμα ασθενούς» λέει ο διοικητής του νοσοκομείου για τη γιαγιά των 118 ετών που έκανε χειρουργείο στο ισχίο

Η εγχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η γιαγιά πήρε εξιτήριο για να επιστρέψει σπίτι της. Το χειρουργείο στα Χανιά, έγινε πολύ γρήγορα θέμα συζήτησης…

Ένα χειρουργείο πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα έγινε στα Χανιά, καθώς η ασθενής που έκανε εγχείρηση στο ισχίο, ήταν μια γιαγιά που είχε συμπληρώσει τα 118 της χρόνια! Οι γιατροί το σκέφτηκαν και όταν είδαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αποφάσισαν να προχωρήσουν. Η ηλικιωμένη ήταν σε άριστη κατάσταση και οι χειρουργοί έκριναν ότι δεν θα μπει σε κίνδυνο η ζωή της. Η υπεραιωνόβια γυναίκα ανάρρωσε στο νοσοκομείο της πόλης και πλέον βρίσκεται στο σπίτι που μένει, κοντά στους στενούς συγγενείς της.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων χαρακτήρισε το χειρουργείο «σπάνιο γεγονός» και εξέφρασε την ικανοποίηση των γιατρών για την έκβαση της επέμβασης. Ήταν υπόδειγμα ασθενούς» λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας:

«Σύμφωνα με τον ΑΜΚΑ της είναι 113 ετών γεννηθείσα το 1911. Σύμφωνα με την αστυνομική ταυτότητα, βέβαια, είναι 107 ετών, αλλά τα παλιά χρόνια στις γυναίκες κρύβαν χρόνια. Πως να αφήσεις μια ηλικιωμένη με κάταγμα ισχίου; Μια γυναίκα στην ηλικία της θέλει αυξημένη φροντίδα. Τουλάχιστον τώρα κάποια στιγμή θα σταθεί στα πόδια της. Επέστρεψε σπίτι της, έχει πάρει εξιτήριο από τις 22 του μήνα», αναφέρει.

Οι γιατροί στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί, σύμφωνα με τον Διοικητή. Όταν όμως, είδαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της 118χρονης από χωριό του Αποκόρωνα και όλους τους δείκτες της απόλυτα ισορροπημένους, αποφάσισαν να της προσφέρουν βοήθεια.

«Αποκατάσταση ισχίου έκανε. Πολύ βαρύ χειρουργείο, αλλά είχε πολύ καλές εξετάσεις. Επίσης, ο θεράπων γιατρός της μου είπε ότι ήταν  υπόδειγμα ασθενούς. Δεν έχει την όρασή της βέβαια», σημειώνει ο κ. Μπέας.

Σύμφωνα με μελέτες στην τρίτη ηλικία παρατηρείται μια μεγάλη διαφορά της πραγματικής από την βιολογική ηλικία, κάτι που δεν συμβαίνει σε νεότερες. Βασικό ρόλο σ’ αυτό παίζουν τα συνυπάρχοντα νοσήματα αλλά και οι «λειτουργικές εφεδρείες» του κάθε ηλικιωμένου.

Όλα αυτά καθιστούν δύσκολο ακόμη και τον ορισμό του ηλικιωμένου ασθενή. Πάντως, οι γιατροί επισημαίνουν πως η ηλικία του ασθενούς από μόνη της, δεν αποτελεί αντένδειξη για να προχωρήσει ο γιατρός στην απόφαση να χειρουργήσει.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις